Афанасій Печерський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Афанасій
Преподобний Афанасій Печерський
Народився невідомо
Помер 1176(1176)
Київ
Поховання Києво-Печерська лавра
Шанується УПЦ КП, РПЦ
У лику преподобних
Подвижництво Києво-Печерська лавра

Афанасій, затвірник Печерський (? — бл. 1176 р., Київ) — православний святий. Чернець Печерського монастиря. Преподобний. Прожив у затворі 12 років ні з ким не розмовляючи. Після смерті прославився чудотворінням.

Життєпис[ред. | ред. код]

Преподобний Афанасій відзначався строгістю і святістю життя. Одного разу, у стані нервового виснаження, зомлів і два дні пролежав бездиханним, так що братія вважала його померлим. Коли ігумен з братією третього дня прийшли до нього в келію, щоб підготувати тіло до поховання, то знайшли Афанасія живим. Святий сидів і плакав. На всі питання він відповідав тільки так: «Рятуйтесь, майте у всьому послух до ігумена, кайтеся щогодини, моліться Господу нашому Ісусу Христу, Пречистій Його Матері і преподобним Антонію і Феодосію, аби закінчити добре життя своє тут. Більш не питайте».[1]

Потім він зачинився у печерному затворі, де прожив 12 років ні з ким не розмовляючи. Після смерті прославився чудотворіннями — від його мощей зцілився інок Вавила. Приставився прп. Афанасій Затвірник у віці 55-60 років.[2]

Життя багатьох ченців Печерського монастиря дістало відображення в гравюрах XVII—XVIII ст. Одним з перших іконографічних портретів прп. Афанасія надрукований у «Патерику Печерському» 1661 р., який зробив гравер Києво-Печерської лаври Ілля. У «Патерику Печерському» 1760 р. також є зображення прп. Афанасія-затвірника.

Мощі[ред. | ред. код]

Мощі преподобного Афанасія спочивають у Ближніх печерах, поряд з мощами Спиридона Проскурника. Від його мощей отримано багато зцілень.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Дивіться теж[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інтернет-портал "КИЇВСЬКЕ ПРАВОСЛАВ’Я". Архів оригіналу за 3 березня 2020. Процитовано 3 березня 2020. 
  2. Ірина ЖИЛЕНКО СВЯТИНЯ ІСТОРІЯ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ Том 1 XI-XVI ст.2001