Первинний афект

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Афект первинний)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Афект первинний
Класифікація та зовнішні ресурси
Ранній етап гранульоматозного процесу в легенях, що відбувається при розвитку первинного афекту при туберкульозі — первинному туберкульозному комплексі.
МКХ-10 A16.7 A51.0-A51.2
A77.1A79.1A79.1
A75.3A77.2A77.3
A66.0A67.0A68.1

Перви́нний афе́кт (також — первинний комплекс; рос. первичный аффект, англ. primary complex; inoculation eschar) — клінічний симптом, який означає наявність обмеженого запального процесу у місці первинного проникнення збудника інфекційної хвороби. Якщо такий запальний процес відбувається на шкірі, то традиційно його означають первинним афектом, тоді як до запального первинного процесу в інших органах чи тканинах часто застосовують термін «первинний комплекс», як це відбувається зокрема при туберкульозі (первинний комплекс або вогнище Гона).

Первинний афект притаманний не всім інфекційним хворобам.

Первинний афект при респіраторному зараженні[ред. | ред. код]

При туберкульозі первинний афект (який називають первинним комплексом) формується в легенях, рідше — в кишечнику. Первинний туберкульозний комплекс (також відомий як «вогнище Гона»), в легенях звичайно виявляють на рентгенограмі. Він розташований зазвичай у верхній частині нижньої долі правої легені або у нижній частині верхньої долі її. Виглядає як гомогенне невелике затемнення, що має ледь помітний зв'язок з коренем легені. Як правило, при цьому туберкульозний процес поширюється на найближчі лімфатичні вузли. Надалі може рубцюватися, але при неповному рубцюванні всередині містяться туберкульозні палички, які при зниженні імунітету в подальшому житті пацієнта здатні спричинювати активний туберкульоз.

Типовий первинний афект при сифілісі — твердий шанкр.

Первинний афект при хворобах, які передаються переважно контактним механізмом[ред. | ред. код]

При сифілісі — на статевих органах, рідше — на інших ділянках. Первинний афект при цій хворобі та інших, що передаються за допомогою варіанта контактного механізму передачі інфекції — статевим шляхом, означають як «шанкр», який являє собою кінцевий результат місцевого запалення — пляма, папула, пустула, врешті решт, виразка. Його при сифілісі називають твердим шанкром через відчуття щільності при промацуванні, м'яким — при інший венеричній хворобі — м'якому шанкрі, коли щільність не визначають при промацуванні виразки. Первинний афект також розвивається при деяких інших захворюваннях з контактною, але нестатевою, передачею — при фрамбезії, пінті.

Первинний афект при трансмісивних інфекціях[ред. | ред. код]

Первинний афект на нозі у хворого на ендемічний поворотний тиф.

При трансмісивному механізмі передачі інфекції зараження відбувається через укус переносника — різних видів комах. У місці цього укусу при деяких хворобах з цієї групи відбувається місцеве запалення як результат первинного контакту зі збудником. Як правило на початку первинний афект являє собою досить видну пляму, що може зростати до діаметра в декілька сантиметрів. Потім розвивається інфільтрат. Поширення цього запалення далі дуже часто проявляється розвитком регіонарного лімфаденіту.

Трасмісивні хвороби, для яких притаманний первинний афект:

Первинний афект при інших хворобах[ред. | ред. код]

Еритема (своєрідний первинний афект) на місці первинного потрапляння борелій через укус кліща при хворобі Лайма

При інфекційних хворобах іноді теж можна з певною мірою умовності говорити про наявність своєрідного первинного афекту. Так при целлюлярно-шкірній формі чумі внаслідок контактної передачі у пацієнта утворюється також первинний афект, який часто називають чумною виразкою. Подібні афекти можливі при деяких клінічних формах сибірки, туляремії. Виникнення еритеми у місці укусу кліща при хворобі Лайма теж слід вважати своєрідним первинним афектом. Після укусу тваринами розвиваються певні зміни на місці потрапляння збудників при хворобі котячих подряпин, содоку, стрептобацильозі, що теж є первинним афектом. Своєрідним первинним афектом є набухання рубця з почервонінням його на місці колишнього укусу твариною, що відзначають на ранній стадії клінічного перебігу сказу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Краткая Медицинская Энциклопедия: в 3-х томах. АМН СССР. Гл. ред. Б. В. Петровский — 2-е изд. — М. «Советская Энциклопедия». — т. 1 «А — Кривошея». — 1989, 624 с. (рос.)
  • Перельман М. И., Корякин В. А., Богадельникова И. В. Фтизиатрия. ОАО Издательство «Медицина», 2004. (рос.)
  • Кожные и венерические болезни. Руководство для врачей / Скрипкин Ю. К. — М.: Медицина, 2002 год. — Т. 1. — 576 с. — ISBN 5-225-02856-x. (рос.)
  • Інфекційні хвороби (підручник) (за ред. О. А. Голубовської). — Київ: ВСВ «Медицина». — 2012. — С. 778 — 12 с. кольор. вкл. (О. А. Голубовська, М. А. Андрейчин, А. В. Шкурба та ін.) ISBN 978-617-505-214-3