Афонсо Антонюк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Афонсо Антонюк
Народився 18 січня 1935(1935-01-18) (89 років)
Прудентополіс, Парана, Бразилія
Країна  Бразилія
Національність українець
Діяльність науковець, нейрохірург
Галузь нейрохірургія
Заклад Університет штату Паранаd
Членство Latin American Federation of Neurosurgical Societiesd
Батько Порфирій Антонюк
Мати Антоніна Антонюк
Нагороди
орден «За заслуги» III ступеня

Афонсо Антонюк (нар. 18 січня 1935, Прудентополіс, Бразилія) — бразильський науковець, медик, нейрохірург українського походження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Навчання[ред. | ред. код]

Афонсо Антонюк народився в родині українських емігрантів. Його батько — Порфирій Антонюк, мати — Антоніна Антонюк. Освіту отримував в містах Прудентополіс, Куритиба, Понта-Гроса (штат Парана, Бразилія). Професійні знання набував в Державному коледжі штату Парана (Куритиба).

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

Займається науковою та педагогічною діяльністю, веде медичну практику. Антонюк — головний професор з нейрохірургії Федерального університету штату Парана, читає лекції в різних університетах штату Парана та різних міст Бразилії, очолює відділення нейрології лікарні Федерального університету штату Парана, а також сектор нейрохірургії лікарні «Носса Сеньйора дас Граса». Він майже щоденно проводить неврологічні операції. Є власником-директором лікарні з нейропсихіатрії в м. Піракуара штату Парана.

У 1994 році прочитав унікальну серію лекцій в різних містах Бразилії про глибоко вивчене ним досить поширене специфічне захворювання — нейроцистоцеркоз, які прислужилися лікарям-практикам в інших штатах Бразилії, а також в інших країнах.

На сьогодні доктор Афонсо Антонюк — як офіційний представник Федерального університету штату Парана — уповноважений урядом штату Парана (в рамках державної програми) налагодити в штаті процес забезпечення медикаментами хворих на нейроцистоцеркоз. Ця робота вже дала високі результати щодо зменшення кількості захворювань, зокрема й серед дітей з важкими хронічними недугами, такими як епілепсія.

А. Антонюк виступив як ініціатор і організатор декількох наукових конгресів з нейрології. Його запрошують брати участь у тематичних конференціях, симпозіумах, конгресах — як у Бразилії (міста Сан-Пауло, Ріо-де-Жанейро, Порто-Алегре та ін.), так і в різних країнах світу (Росія, Аргентина, Уругвай, Німеччина тощо). Численні наукові роботи А. Антонюка надруковано в професійних бразильських та іноземних виданнях з питань нейрології й нейрохірургії; цілу низку книг за цією темою ним написано у співавторстві.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Окрім наукової праці та медичної практики, Афонсо Антонюк активно займається громадською діяльністю. Він — серед лідерів української громади Бразилії. Виступає й як меценат: так, він із власних коштів протягом багатьох років надає фінансову підтримку місцевому радіо «Українська мить». Один із засновників Українсько—бразильської центральної репрезентації (УБЦР) — неприбуткової громадської організації, яка координує діяльність різнопланових громадських об'єднань етнічних українців Бразилії. 23 січня 1985 року очолив Установчі збори і був обраний першим головою управи УБЦР.

Нагороди[ред. | ред. код]

У 1998 році під час проведення ХХІІІ професійного конгресу в м. Сантьяго (Чилі) отримав золоту медаль Латиноамериканської федерації нейрохірургів; це найвища нагорода, яку в цій галузі вперше вручено громадянину Бразилії.

У 1999 році Указом Президента України А.Антонюка нагороджено орденом «За заслуги» 3-го ступеня — за вагомий особистий внесок у розвиток українсько-бразильських відносин, багаторічну активну діяльність в організаціях української діаспори[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про нагородження відзнакою Президента України - орденом &a... | від 26.01.1999 № 62/99. zakon2.rada.gov.ua. Процитовано 2 липня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]