Афінський тролейбус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Афінський тролейбус
Тролейбусна система
Країна Греція Греція
Місто Афіни та Пірей
Дата відкриття 14 грудня 1949
Довжина контактної мережі 350
Моделі тролейбусів в експлуатації Neoplan Elbo 4216
Neoplan N6121(приміська лінія)
Neoplan N6216[1]
Neoplan N6221[2]
Neoplan N6321[3]
Van Hool A300T
Van Hool AG300T
Оператор Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών — Πειραιώς (Electric Buses of Athens & Piraeus Area)
Сайт компанії Офіційний сайт ILPAP
CMNS: Афінський тролейбус у Вікісховищі

Афінський тролейбус (грец. Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών — Πειραιώς Η.Λ.Π.Α.Π., досл.: «Електричні автобуси Афін і району Пірея») — тролейбусна система, вид міського громадського транспорту в столиці Греції місті Афінах, а також грецькому портовому місті Піреї (тобто у межах Великих Афін).

Експлуатується дана мережа грецькою державною компанією ILPAP.

Історія[ред. | ред. код]

Мережу Афінського тролейбусу — компанію, яка оперує нею, було засновано 14 грудня 1949 року.

Тривалий час Афінський тролейбус лишався єдиною тролейбусною системою у місті-столиці країни ЄС (до початку процесу інкорпорації у Євросоюз країн нової демократії після 1991 року). Афінська тролейбусна мережа — найбільша у Євросоюзі.

Перед проведенням Олімпіади у 2004 році тролейбусний парк було повністю оновлено на тролейбуси Neoplan і Van Hool, старі тролейбуси ЗіУ-682 передано у Белград і Тбілісі.

Станом на липень 2007 року в компанії працювало близько 1 600 співробітників.

Маршрути[ред. | ред. код]

У теперішній час функціонує 23 маршрути, довжина контактної мережі становить понад 350 кілометрів.

Список маршрутів:
  1. Attiki — Kallithea — Moschato
  2. Kypseli — Kaisariani
  3. Nea Filadelfia — Ano Patissia-Girokomeio
  4. Ano Kypseli — Agios Artemios-Agios Ioannis
  5. Lamprini — Tzitzifies
  6. Athens (Ippokratous) — N. Filadelfia-Kokkinos Mylos
  7. Alexandras — Panepistimiou circular
  8. Akadimias — Alexandras circular
  9. Ano Kypseli — Zappeio
  10. Tzitzifies — Halandri
  11. Ano Patissia — Pagrati — N. Elvetia
  12. Zappeio — Peristeri
  13. Lamprini — N. Psychiko (via Akadimias)
  14. Pl. Papadiamanti — N. Psychiko (via L. Alexandras)
  15. Petralona — Polygono
  16. Пирей — Rentis
  17. Piraeus — Ag. Georgios (Keratsini)
  18. Mousseio — Chalandri
  19. Mousseio — Chalandri/Sidera
  20. Kastella — Piraeus-Drapetsona
  21. Athens — Nikaia
  22. Peristeri (Ag. Antonios) — Petroupoli
  23. Peristeri (Ag. Antonios) — Kamatero

Рухомий склад[ред. | ред. код]

Рухомий склад складають:

  • 12-метрові тролейбуси власного виробництва компанії Elbo на базі Neoplan Centroliner у 1990-х роках, Neoplan Elbo 4216, (1992—2002), IGBT.
  • Neoplan N6121, двосекційний (19982005), IGBT (Kiepe Electric) — тролейбус для приміських маршрутів, оснащений дизель-генератором, потужністю 385 кіловат виробництва Mercedes-Benz. Дуобусом не є, як і інші тролейбуси Neoplan, попри численні хибні уявлення щодо цього.
  • Neoplan N6216, односекційний (2003—), IGBT (Bombardier/Kiepe Electric) виробництва Viseon Bus Gmbh, одного з підприємств Neoplan Bus Gmbh у Пілстінгу, Німеччина. Близько 90 тролейбусів прийшло на замовлення Афін перед Олімпіадою. Має дизель-генератор (125 кіловат), теж не дуобус.
  • Neoplan N6221, двосекційний (2003—), IGBT (Bombardier/Kiepe Electric) виробництва Viseon Bus Gmbh, одного з підприємств Neoplan Bus Gmbh у Пілстінгу, Німеччина. Близько 50 тролейбусів прийшло на замовлення Афін перед Олімпіадою. Має дизель-генератор (125 кіловат), теж не дуобус.
  • Neoplan N6321, двосекційний (2008—), IGBT (Kiepe), також зветься MAN-Neoplan Kiepe, побудовано на шасі MAN, виробництва Viseon Bus Gmbh, одного з підприємств Neoplan Bus Gmbh у Пілстінгу, Німеччина. Також має дизель-генератор, не дуобус.
  • Van Hool A300T, односекційний, IGBT (Kiepe Electric), на базі автобуса Van Hool A300, має акумуляторні батареї та дизель-генератор.
  • Van Hool AG300T, двосекційний, IGBT (Kiepe Electric), на базі автобуса Van Hool AG300, має акумуляторні батареї та дизель-генератор.

У Інтернеті є чимало стверджень про те, що тролейбуси Neoplan є дуобусами. Узагалі, з дуобусами вельми часто плутають тролейбуси з акумуляторними батареями або дизель-генераторами. Насправді, жоден з них таким не є, навіть Neoplan N6121, який використовується на міжміських лініях. Усі тролейбуси даної марки оснащені дизель-генераторами. Дуобус є машиною, яка має два двигуни: дизельний (бензиновий) і електричний, однак обидва двигуни мають окремі карданні передачі, що передають момент кручення на ведучий міст (у тролейбусів Neoplan він задній, у двосекційних середній та задній). Різниця між дуобусом та тролейбусом з дизель-генератором полягає у тому, що дизельний двигун-генератор приводить у дію електрогенератор тролейбуса, який і буде виробляти електроенергію; а дизельний двигун у дуобуса є «повноцінним» та передає момент кручення по окремому карданному валу до ведучих коліс, ніж електричний двигун[4]. Тому називати дуобусом тролейбус з дизель-генератором є у будь-якому випадку неправильно, яку б потужність, абощо, він не мав. А тролейбуси з акумуляторними батареями дуобусами не можуть бути у жодному випадку, бо у них навіть дизельного двигуна немає.

Тролейбуси з дизель-генераторами є явище цілком поширене у Європі; ті ж Van Hool у Афінах також мають дизель-генератори, основна функція яких забезпечувати рух тролейбуса без контактної мережі, інакше кажучи, автономний хід. Засобом автономного ходу є акумуляторні батареї, однак, як правило, резерв ходу їх невеликий та не перевищує кількох кілометрів, а на дизель-генераторі тролейбус може проїхати великі відстані і може підзаправлятися (дизель-генератор працює на звичайному дизельному паливі); на батареях тролейбус їде досить повільно, а на дизелі він може розганятися не менше своєї максимальної швидкості, якби він їхав зі звичайним електричним двигуном. Тому стверджувати, що якщо у разі поламки контактної мережі тролейбуси, що переходять на дизельне паливо є дуобусами є неправильно, тим більше, що жоден з Neoplan'ів працюючих у Афінах дуобусом по технічній характеристиці не є.

А дизель-генераторами зараз комплектуються чимало моделей тролейбусів у Європі, переважно як додатковою опцією, наприклад: Skoda 24Tr Irisbus, Skoda 25Tr Irisbus, Skoda 26Tr Solaris, Skoda 27Tr Solaris, Skoda 28Tr Solaris, Solaris Trollino 12 (15 i 18), Van Hool A300T i AG300T, Hess Swisstrolley 3, білоруський Белкоммунмаш 33300.

Серед тролейбусів з автономним ходом у Пострадянських країнах можна назвати Белкоммунмаш 4200, МТрЗ-5279.1.

Галерея[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. збірка інтер'єру цього тролейбуса виконана грецькою фірмою Elbo, тому має також назву Neoplan Elbo 6216
  2. збірка інтер'єру цього тролейбуса виконана грецькою фірмою Elbo, тому має також назву Neoplan Elbo 6221
  3. відомий також під назвою MAN-Neoplan Kiepe
  4. одночасно працювати може, звичайно, лише одне з двох