Ахад га-Ам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ахад га-Ам
Ім'я при народженні їд. אשר צבי גינצבּרעג
Псевдонім Achad ha-Am, Ahad Ha-Am[1] і Ajad Haam[1]
Народився 18 серпня 1856(1856-08-18)[2][3][…]
Сквира, Київська губернія, Російська імперія[2][3]
Помер 2 січня 1927(1927-01-02)[2][3][…] (70 років)
Тель-Авів-Яфо, Ізраїль[2][3]
Поховання Трумпельдорd
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність письменник, журналіст
Сфера роботи література
Magnum opus Га-Шилоахd
Діти (3 і 2) Shlomo Ginossard
Автограф

CMNS: Ахад га-Ам у Вікісховищі

Ахад га-Ам (івр. івр. אַחַד הָעָם‎, букв. «один з народу»; справжнє ім'я — Ушер Ісаєвич (Ушер Гірш) Гинцберг; 18 серпня 1856 Сквира, Київська губернія, Російська імперія — 2 січня 1927 року, Тель-Авів, британський мандат у Палестині) — єврейський письменник-публіцист і філософ.

Хлопчика виховували в суворій побожності — справа доходила до того, що вчителю заборонялося навіть навчати його російської абетки, щоб він не пішов поганий дорозі, що веде до безбожництва. Але в 8 років він сам вивчився читати по-російськи, розбираючи вивіски на крамницях.

У ранній молодості він вже шанувався знавцем Талмуду і пов'язаної з ним літератури, а також прекрасно розбирався в релігійних хасидських книгах. У 1868 році сімейство переїхало до маєтку, яке його батько, багатий торговець, взяв в оренду. Закрившись у своїй кімнаті, він почав вивчати великих єврейських філософів середньовіччя, в першу чергу — Маймоніда. Потім він поступово перейшов і до «заборонених книг» новітніх єврейських просвітителів. Згодом до 20-х років він придбав широкі пізнання в літературі і праць із філософії, опублікованих російською та німецькою мовами. Захопившись Писарєвим і його позитивістським світоглядом, він подібно М. Л. Ліліенблюму відійшов від релігії.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]