Ахмаду Атіку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ахмаду Атіку
Народився 1807
Помер 1866
Країна Нігерія
Посада султан Сокотоd
Діти Мухаммад Аттахіру I і Muhammadu Maiturared

Ахмаду Атіку (1807 — 2 листопада 1866) — султан Сокото в 18591866 роках. Відомий також як Ахмаду Зарруку.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син султана Абу-Бакра Атіку. Народився 1807 року. За правління батька очолив емірат замфара. У 1842 році претендував на трон, але марно. Тоді разом з еміратами Деббі й Кеббі повстав проти султана Алі Бабби. Не здобувши якогось успіху, мусив замиритися з ним. Заснував фортецю (рібат) в Чиммолі, звідки контролював долину на місто Вурно, що неподалік від столиці Сокото.

1859 року після смерті Алі Бабби обирається султаном Сокоти. Продовжив політику попередників із зміцнення єдності держави. Для цього звів рібати в Морікі, Боко та Бірнін Кая в старій Замфарі ​​та поселення Чафе, на південь від Сокото. Рабах, поселення вище за течією Сокото, було розширено, на півдні брат Ахмаду — Умару Нагвамаце отримав емірат Контагора. Підтримав створення поселень для фульбе в Вамако, Дінгяді та Кілгорі.

Зумів послабити загрозу повстання з боку Гобірави, виокремивши для представника панівної там династії невеличке володіння з містом Сабон Бірні. 1863 року підкорив емірат Хадейджа, що повстав за його попередника.

Помер 1866 року. Йому спадкував стриєчний брат Аліу Карамі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Last, M. (1967). The Sokoto Caliphate. New York: Humanities Press.