Ахобланко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ахобланко
Походження  Іспанія
Необхідні компоненти хліб, Мигдаль (горіх), оливкова олія і часник[d]

Ахобла́нко (ісп. ajoblanco, інколи ajo blanco — букв. «білий часник») — іспанський холодний кремоподібний суп білого кольору з сирого мигдалю, типова страва в Гранаді і Малазі, а також в Естремадурі[1]. Ця страва схоже на гаспачо, містить чотири його головних інгредієнти: воду, олію, часник та хліб. Як передбачається, суп ахобланко запозичений з кухні аль-Андалус а, враховуючи, що головним інгредієнтом є мигдаль. Винайшли його або в Севільї, або в Малазі, хоча точне походження невідоме. Щорічне свято ахобланко проходить на початку вересня в місті Альмачар в провінції Малага [2].

Інгредієнти ахобланко наступні: хліб, мелений мигдаль, часник, вода, оливкова олія, сіль та іноді оцет. Хліб, як правило, черствий, замочується на ніч. Мигдаль і часник змішуються (іноді з оцетом) за допомогою ступки і маточки до консистенції пасти. До суміші додаються вода і оливкова олія і збивається до стану емульсії. За часів дефіциту мигдалю, наприклад, в післявоєнний період, його замінювали борошном з сушених бобів.

Зазвичай подається із солодким мускатним виноградом або скибочками стиглої дині [3]. У деяких областях Гранади ахобланко подається з печеною картоплею, і в цьому випадку суп роблять злегка менш густим, щоб його можна було пити прямо зі склянки. У Малазі він подається крім винограду з скибочками інших свіжих фруктів, таких як яблука або дині.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ajo Blanco Extremeño. Архів оригіналу за 13 червня 2011. Процитовано 23 березня 2010.
  2. Fiesta de ajoblanco[недоступне посилання] (ісп.)
  3. Річардсон, 2009.

Посилання[ред. | ред. код]