Ациклічні сполуки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ациклічні сполуки - це хімічні (зазвичай органічні) сполуки, в яких атоми, що беруть участь у структурі, утворюють ланцюги і не містять кілець. Сполуки можуть бути прямими або розгалуженими і містити гетероатоми. Ациклічні сполуки ще називають сполуками з відкритим ланцюгом атомів вуглецю.[1] Сполуки з відкритим ланцюгом, які не мають бічних груп, називаються сполуками з прямим ланцюгом.[2][3]

Багато з простих молекул органічної хімії, таких як алкани та алкени, мають як лінійні, так і кільцеві ізомери, тобто як ациклічні, так і циклічні. Для сполук, що містять 4 або більше атомів вуглецю, лінійні форми можуть мати ізомери з прямим або розгалуженим ланцюгом. Префікс н- із малої літери позначає ізомер з прямим ланцюгом; наприклад, н-бутан є бутаном з прямим ланцюгом, тоді як і-бутан є ізобутаном. Циклоалкани є ізомерами алкенів, а не алканів, оскільки замикання кільця включає зв’язок C-C. Не маючи кілець (ароматичних чи інших), усі сполуки з відкритим ланцюгом є аліфатичними.

В біохімії, зазвичай, деякі ізомери є більш поширеними, ніж інші. Наприклад, у живих організмах ізомер глюкози з відкритим ланцюгом зазвичай існує лише тимчасово, у невеликих кількостях; D-глюкоза є звичайним ізомером; а L-глюкоза зустрічається рідко.

Молекули з прямим ланцюгом часто не є буквально прямими, у тому сенсі, що їхні кути зв’язку часто не дорівнюють 180°, але назва відображає, що схематично вони прямі. Наприклад, алкани з прямим ланцюгом є хвилястими або «зморщеними», як показано на моделях нижче.

розгалужені прямоланцюгові циклічний
відкритий ланцюг
н-нонан
На верхньому рядку форми глюкози та манози з відкритим ланцюгом. На нижньому рядку циклічні форми.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book") (1997). Редагована онлайн версія: (2006–) "polycyclic system". DOI:10.1351/goldbook.P04724 (англ.)
  2. Coles, Lydia (1968). A chromatographic method for the separation of branched-chain and straight-chain compounds of columns containing urea. Journal of Chromatography A. 32 (4): 657—661. doi:10.1016/S0021-9673(01)80544-6. PMID 5645558.
  3. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book") (1997). Редагована онлайн версія: (2006–) "silazanes". DOI:10.1351/goldbook.S05669 (англ.)