Ашлямфу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ашлямфу
Необхідні компоненти локшина і Омлет

Ашлямфу — національна страва дунганів. Локшина зі шматочками крохмалю. Готується в багатьох азійських країнах. На пострадянському просторі найбільшу популярність здобув ашлянфу, який готується в місті Каракол, адміністративному центрі, та в селі Кизилсу (Покровка) Іссик-Кульської області Киргизстану[1][2][3].

Історія[ред. | ред. код]

Історія цієї страви не зовсім зрозуміла. За одними джерелами, його привезли дунгани-переселенці з Китаю[3].

Китайці й дунгани називають його льон-фін, що означає «холодний крохмаль», але в Китаї цю страву готують дещо інакше[3].

У Киргизстані ашлямфу отримав велику популярність, проводяться конкурси з приготування та зі швидкісного поїдання ашлямфу[4]. Можна припустити, що до назви популярного китайської страви «льон-фин» (у дунган «лянфу»), додалося тюркське «аш» (страва, їжа). Звідси й вийшло «ашлянфу»/«ашлямфу». Очевидно, що з додаванням нових інгредієнтів (локшина, яйця) до «лянфу», знадобилося нова назва: «ашлянфу».

Приготування[ред. | ред. код]

Складові страви — локшина, соус, заварний крохмаль, омлет[5].

Локшина може бути з пшеничного борошна або бобового крохмалю. Її відварюють та промивають[5]. Соус може бути різноманітним, це або «лазо»[5] чи овочевий[5], відомі також варіанти з додаванням м'яса[5]. Крохмаль вариться 15-20 хвилин на повільному вогні, охолоджується та ріжеться на частини[1]. Яйця для омлету збиваються, обсмажуються, готовий «млинець» ріжеться дрібною соломкою[1]. При подачі всі інгредієнти викладаються в тарілку та посипають рубаною зеленню[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Киргизия: рецепт Ашлянфу, дунгане, русско-китайский перевод [Архівовано 26 жовтня 2019 у Wayback Machine.] (рос.)
  • «Ашлямфу»-»Дунганская Кухня»….Острота азиатских блюд.Ашлямфу на счастье.В средней Азии. 2012.11.09. Архів оригіналу за 26 серпня 2014. Процитовано 18 березня 2014.
  • Ашлямфу [Архівовано 26 жовтня 2019 у Wayback Machine.] (рос.)