Ашуг Алескер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ашуг Алескер
азерб. آشیق علعسگر
Основна інформація
Дата народження 22 березня 1821(1821-03-22)[1][2] або 1821[3]
Місце народження Азат, Ериванське ханствоd
Дата смерті 7 березня 1926(1926-03-07)[4][1][2]
Місце смерті Азат, Novobayazetsky Uyezdd, Вірменська РСР, Закавказька РФСР, СРСР
Поховання Азат
Громадянство Російська імперія, СРСР і Азербайджанська Демократична Республіка
Професії музикант, поет, Ашуг, трубадури
Жанри Ашуг і фольклор
Батько Shayr Almammadd
Діти Shayr Bashird, Shayr Abdulazimd і Ashiq Talibd
dede-alesker.com
CMNS: Файли у Вікісховищі
Ашуг Алескер на поштовій марці Азербайджану

Ашуг Алескер (азерб. آشیق علعسگر, Aşıq Ələsgər), ім'я при народженні Алескер Алімамед огли, (1821, Агкілса, Еріванське ханство[ru] — 7 березня 1926, Агкілса, Варденіський район[ru], Вірменська РСР) — один з найзнаменитіших азербайджанських ашугів-оповідачів XIX — початку XX століть.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вчителем Алескера був ашуг Али[ru]. Ашуг Алескер очолював ашузьку школу. Він писав вірші, створював на них ашузькі наспіви і сам віртуозно виконував їх на сазі, добре володів формами ашузької поезії[5]

Репертуар Ашуга Алескера складався з безлічі класичних дастанів і ашузьких наспівів, суть яких полягала в змалюванні важкої долі робочого люду, революційних подій 1905 року, реалістичних сценах селянського життя і краси природи. У любовній ліриці поет оспівував чисту і вільну любов[5]. Відомі такі його вірші як «Вийшли», «О люди, слухайте!», «Чекай — чекай ти». Російський поет і прозаїк Яків Полонський захоплювався виконанням Ашуга Алескера.

Ранній період життя[ред. | ред. код]

Ашуг Алескер народився 1821 року в селі Агкілсі Гейченського району. Його батько Алімамед працював теслею. Алімамед був також був вправним у поетичних жанрах, таких як герайли, гошма і баяти. Вважається, що батько справив величезний вплив на Ашуга Алескера.[6]

Ашуг Алескер виріс у бідній родині. Крім нього в сім'ї було 3 брати і 2 сестри. Він був старшим сином у родині. Через фінансові труднощі в сім'ї Алескер з 14 років працював на фермі багатого землевласника Карбалай Гурбана.

Ашуг Алескер провів своє дитинство в селі Агкілсі і був неосвіченим.

Від самого дитинства Алескер був уважним слухачем, і брав участь у більшості заходів у своєму селі. Завдяки добрій пам'яті та вмінню розповідати історії, йому вдавалося запам'ятовувати майже всі ашузькі історії (дастани) того часу.

Діяльність[ред. | ред. код]

Після тривалої підготовки в Алескера з'явилась можливість взяти участь у весільній церемонії в своєму селі з Ашугом Али. На церемонії він зміг перемогти свого інструктора Ашуга Али у змаганні між двома ашугами, і ця подія зробила Алескера відомим у районі Гейча і сусідніх районах.[7]

Брав активну участь у кількох важливих весільних церемоніях в Ериванській, Нахічеванській, Ґазаській, Карабаській, Джаванширській, Гянджинській, Кельбаджарській областях.

У 1918—1919 роках конфлікт між азербайджанцями і вірменами змусив Алескера покинути рідну землю і переселитися в Кельбаджар, а потім в Тертер. 1921 року він повернувся до Агкілси і прожив тут до кінця життя.

Ашуг Алескер помер у Агкілсі 7 березня 1926 року.[8]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружився Алескер коли йому не виповнилося 40 років з дівчиною на ім'я Анаханум з села Яншак. У цей період Ашуг Алескер навесні і влітку займався сільським господарством, невеликими будівельними і столярними роботами. Попри це, він проводив більшу частину свого часу в ашузькому мистецтві. Алескер був відомий не тільки в Азербайджані, але й як майстер ашугського мистецтва в Туреччині, Ірані та Дагестані.

Твори[ред. | ред. код]

  • Әсәрләр, Б., 1956;(азерб.)
  • Антология азербайджанской поэзии, т. 1, М., 1960. (в російському перекладі)

Література[ред. | ред. код]

  • В. Кривоносов[ru]: «Ашуги Азербайджана», журнал «Советская музыка», 1938, № 4;
  • А. Мирахмедов: Избранное, Баку, 1963, в сборнике: «Антология азербайджанской поэзии», том I;
  • Азәрбајҹан әдәбијјаты тарихи, ҹ. 2, Б., 1960; Ашыглар, Б., 1957.(азерб.)

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Faceted Application of Subject Terminology
  2. а б Тезаурус CERLConsortium of European Research Libraries.
  3. https://www.dla-marbach.de/find/opac/id/PE00567219
  4. Ашуг Алескер // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.
  5. а б АШУГ АЛЕСКЕР // Краткая литературная энциклопедия. — Советская энциклопедия, 1962. — Т. I. — С. 368.
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 червня 2020. Процитовано 3 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 травня 2020. Процитовано 3 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 червня 2020. Процитовано 3 червня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]