Агуатека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аґуатека)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агуатека
ісп. Aguateca
Королівський палац
Королівський палац
Альтернативна назва К'ініч-Па'-Віц
Сучасне розташування Гватемала
Регіон Петен
Географічні координати Координати: 16°24′43″ пн. ш. 90°11′18″ сх. д. / 16.4120444° пн. ш. 90.1884833° сх. д. / 16.4120444; 90.1884833
Тип місто
Історія
Засновник переселенці з Дос-Пілас
Матеріал вапняк
Заснування середина III століття нашої ери
Епоха культура доколумбової Америки
Культура Мая
Належність до країн Південно Мутульське царство
Додаткова інформація
Розкопки з 1957 року
Археологи Такеші Іномата
Публічний доступ відкрите для відвідувачів

Агуатека (ісп. Aguateca, давня назва: К'ініч-Па'-Віц) — руїни міста цивілізації мая, вважаються одними з найбільш добре збережених у Гватемалі[1].

Розташування[ред. | ред. код]

Археологічний центр мая Агуатека знаходиться в департаменті Петен, Гватемала, на високому, природного походження плато, на березі озера Петешбатун.

Історія[ред. | ред. код]

Перші поселення на цьому місці з'явилися ще в середині III століття. Наприкінці VIII-го століття, після падіння Дос-Пілас та поразки царя (ахава) К'авііль-Чан-К'ініча, К'ініч-Па'-Віц стало новою столицею царства Південний Муталь. Доля К'авііль-Чан-К'ініч невідома, можливо, він загинув у війні. Наступним «священним царем Мутуля» названий Тан-Ті'-К'ініч, що зійшов на трон у 770 року.

Стела Агуатека

Царі влаштувалися в місті, та зробили, як вони вважали, місто практично неприступним. У Агуатека кільця стін оточували середмістя, житлову зону, а також прилеглі поля. З південного заходу Агуатека прикривав потужний укріплений район, утворений селами і фортами на вершинах пагорбів, оточеними кам'яними стінами з палісадом нагорі. Подвійні оборонні стіни зроблені з масивних прямокутних блоків вапняку. Деякі з цих фортів були додатково з'єднані стінами, так що створювалася суцільна лінія оборонних споруд.

Швидке зростання, яке зазнало місто, показує, що воно вмістило у себе значне населення: знаті, чиновників, воїнів і майстрів зі старої столиці. У цей час в місті мешкало кілька тисяч осіб.

Остання столиця династії проіснувала тут до 810 року, коли впала при раптовому нападі ворогів з сусіднього міста Пунта-де-Чіміно. Археологи знайшли тут численні сліди руйнувань і пожеж. Місто було занедбано після 830 року.

Руїни міста були виявлені археологом Такеші Іномата у 1957 році. Оскільки мешканці покидали місто в поспіху, археологам вдалося тут знайти багато одягу, посуду, прикрас. З усіх міських споруд найкраще збереглися центральна площа з розташованою на ній стелою, церемоніальний комплекс і палац.

Комплекс ділиться на дві основних архітектурних груп: Палацева Групи (Grupo del Palacio) — палацовий комплекс, в якому проживав правитель міста-держави, та Головної площі (Plaza Mayor), яка розташована на південь від палацового комплексу. Дві архітектурні групи з'єднуються між собою насипною дорогою, що проходить через ущелину.

Відомі правителі[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Світлини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Aguateca - Profile. Архів оригіналу за 3 травня 2015. Процитовано 29 12 2010.(англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Takeshi Inomata Aguateca — Das Ende einer Maya-Dynastie in National Geographic Deutschland Mai 2003 S 41-43
  • Nikolai Grube Hrsg Maya Gottkönige im Regenwald Könemann-Verlag Köln 2000 ISBN 3-829-01564-X

Посилання[ред. | ред. код]