Бакс Фіз (коктейль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бакс Фіз (коктейль)
Buck's Fizz
Тип Винний коктейль
Алкогольоносний за об'ємом
Подається Чистий; нерозбавленим і без льоду
Стандартний гарнір

апельсиновий твіст

Стандартна форма склянки
Фужер
Широко вживані інгредієнти
  • 50 мл (1 частка) апельсинового соку
  • 100 мл (2 частки) шампанського
Приготування Налийте апельсиновий сік у келих, потім додайте шампанського. Легенько помішайте, прикрасьте та подавайте.

Бакс Фіз (англBuck's Fizz) — алкогольний коктейль на основі двох часток шампанського та одної частки апельсинового соку. Напій дуже схожий на інший коктейль — мімозу, що також містить ці два складники, проте у рівних пропорціях.

Огляд[ред. | ред. код]

Напій отримав свою назву на честь джентельменського клубу Buck's Club у Лондоні, де його вигадали, як виправдання для раннього вживання алкоголю; вперше його подав у 1921 році бармен Малахі МакҐаррі (фігурує у творах Пелема Ґренвіля Вудгауза як бармен Бакс Клубу та Дроунз Клубу). Традиційно коктейль готують, змішуючи дві частки шампанського та одну частку апельсинового соку. В деяких старіших рецептах ще вказують гренадин як додатковий інгредієнт, проте у рецепті Міжнародної асоціації барменів його немає. Подейкують, що оригінальний рецепт Бакс Клабу містить додаткові інгредієнти, відомі лише його барменам.

Через чотири роки в Парижі винайшли коктейль «мімоза». До нього також входять ігристе вино та апельсиновий сік, проте у рівних пропорціях[1].

Бакс Фіз популярний на весіллях як менш алкогольна альтернатива шампанському. Його також рекламують, як вранішню «протиотруту» від похмілля. Ще він популярний у Великій Британії як сніданковий напій на Різдво.

У 1981 році цю назву взяв собі успішний британський поп-гурт, який згодом переміг на Євробаченні.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Mimosa Recipe - Several Mimosas - Delicious Brunch Drinks From Restaurant. Real-restaurant-recipes.com. Архів оригіналу за 31 травня 2017. Процитовано 11 вересня 2012.