Бакулюм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бакулюм пса
Бакулюм єнота

Ба́кулюм (baculum, os priapi, os penis) — кістка в сполучній тканині статевого члена деяких ссавців. У різній мірі розвитку виявлена ​​у 5 рядів ссавців: комахоїдних, кажанів, гризунів, хижих і більшості приматів, за винятком деяких мавпових, довгоп'ятів і людини. Так, у гризунів бакулюм повністю розвинений як справжня кістка, в той час як у деяких видів ластоногих він редукований до стану хряща, аж до повної відсутності. Відсутній у більшості ссавців, які налічують три десятки сучасних рядів (відповідно до класифікації мозоленогих виділяють в окремий ряд).

Походження[ред. | ред. код]

Формується над сечівником зі сполучної тканини, що формує запалі тіла. Найчастіше розташовується між печеристим тілом і сечівником (нерідко має поглиблення або навіть канал для уретри). У гризунів бакулюм, крім іншого, містить гемопоетичну тканину і, таким чином, можливо, бере участь у кровотворенні нарівні з іншими органами кровотворення[1]. Невідомо точно, які ембріональні клітини слугують його попередником. Ряд дослідників вважають, що бакулюм не є справжньою кісткою, а формується в результаті відкладення кальцію в тканині кавернозних тіл. Такий висновок був зроблений з уваги на відсутність будь-якого зв'язку бакулюма з іншим скелетом. Однак у гризунів він, мабуть, є справжньою кісткою[1][2].

Будова[ред. | ред. код]

Ця кістка дуже різноманітна за формою і будовою. Також для деяких видів вона є важливою систематичною ознакою[1].

Призначення[ред. | ред. код]

Оскільки бакулюм, що має різну ступінь розвитку, присутній лише у 5 рядів ссавців, точне його призначення в акті запліднення невідомо. Може бути як повністю розвинений, так і повністю редукований навіть у межах одного ряду (наприклад у деяких рукокрилих). Вважається, що бакулюм:

  1. полегшує, при недостатній ерекції, виконання статевого акту;
  2. бере участь у додатковій стимуляції самиці під час злягання для видів, у яких запліднення залежить від стану самиці[1].

Баубеллюм[ред. | ред. код]

Баубеллюм baubellum, os clitoridis) — аналогічна бакулюму структура, присутня в печеристій тканині самок. Походження, ймовірно, аналогічне походженню бакулюма. Може бути так само як і бакулюм повністю розвинений, так і повністю редукований навіть у межах одного ряду (наприклад у деяких рукокрилих)[3].

В культурі[ред. | ред. код]

У фольклорі поширене повір'я про те, що подібну кістку можна використовувати як амулет для удачі і збільшення чоловічої потенції[4]. Крім того, існує точка зору, що Єва була створена не з ребра Адама, а саме з бакулюма. Тому ця кістка відсутня у людини[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Encyclopedia of marine mammals, W. F. Perrin, Bernd G. Würsig, J. G. M. Thewissen, 2002
  2. Nickel, K., A.Schummer, and E.Seiferie.1973. The viscera of the domestic mammals. Paul Parrey, Berlin, 360 pp.
  3. Особливості будови баубеллюма рукокрилих (Chiroptera: Vespertilionidae) Середнього Поволжя Смирнов Д. Г. — http://www.sevin.ru/menues1/index_rus.html?../agreements/teriofauna/321-330.html [Архівовано 13 червня 2019 у Wayback Machine.]
  4. 65blWq6ZH Raccoon Penis Bones (HTML). The Lucky W Amulet Archive by Cat Yronwode. Архів . html оригіналу за 21 лютого 2012. Процитовано 5 лютого 2008.  (англ.)
  5. [Основи сексології У.Мастерс, В.Джонсон, Р.Колодні]