Балок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балок

Ба́лок, також бо́лок (англ. ballock knife, bollock dagger) — європейський кинджал з товстим обопільно гострим клинком, набув широкого поширення в Європі в XIII—XVII століттях[1]. Балок призначений для пробивання обладунків[2]. Його відрізняють дві овальні опуклості, розташовані на гарді що нагадують чоловічі геніталії (давн-англ. bollocks). Гарда часто виконувалася з дерев'яним руків'ям як одне ціле, і посилювалася зверху профільною металевою шайбою. Кинджал був популярний серед лицарів Скандинавії, Фландрії, Англії, Уельсу та Шотландії в період з XIII-го по XVIII-те століття, зокрема, у період Тюдорів[3].

У Великій Британії кинджал був на озброєнні прикордонників англо-шотландського кордону (Border Reivers), і використовувався як запасна зброя для списа і меча. Величезна кількість зразків балоків були знайдені на борту затопленого корабля «Мері Роуз». У використанні балок був схожим з шотландським кортиком. У вікторіанській епосі, щоб уникнути будь-якого сексуального підтексту, істориками зброї був введений термін «нирковий кинджал» (kidney dagger), через дві пелюстки, розташовані на гарді, які часто розглядаються як ниркоподібні. У XVI і XVII століттях руків'я виготовляли з коренів самшиту, через це балок в цей період часто називають «кинджалом з дерев'яним руків'ям».

Наприкінці XV століття у конструкції балоків стали з'являтися шипи на гарді між клинком і руків'я, а піхви зброї також зазнали змін — вони отримали кишеню для інструментів на кшталт шила або маленького обробного ножа. Виготовлялися піхви зазвичай зі шкіри, дерева і навіть срібла. Поступово балок був витіснений кинджалами типу рондель і майже повністю перестав використовуватися в континентальній Європі до XVI століття, однак на території Британії подібна зброя зустрічалося ще протягом 100 років під назвою «кинджал обурення» (dudgeon dagger), а в Шотландії балок трансформувався в традиційний шотландський кортик дирк[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Баллок. Архів оригіналу за 30 липня 2017. Процитовано 14 лютого 2018.
  2. 100 легендарных предметов оружия. Архів оригіналу за 16 лютого 2018. Процитовано 14 лютого 2018.
  3. Кинжал баллок. Архів оригіналу за 16 лютого 2018. Процитовано 14 лютого 2018.
  4. Старинное и историческое холодное оружие. Архів оригіналу за 26 лютого 2018. Процитовано 14 лютого 2018.