Балто (мультфільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Балто
англ. Balto
Жанр сімейний фільм і пригодницький фільм
Режисер Саймон Веллсd[1][2][…]
Продюсер Стівен Спілберг[2] і Кетлін Кеннедіd
Сценарист David Cohend і Roger S. H. Schulmand
Композитор Джеймс Горнер і Barry Mannd
Кінокомпанія Amblin Entertainment і Amblimationd
Дистриб'ютор UIP-Dunafilmd, Netflix і Universal Pictures
Тривалість 78 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1995
IMDb ID 0112453

«Балто» (англ. Balto) — американський повнометражний анімаційний фільм режисера Саймона Веллса, який створила студія Amblimation і випустила кінокомпанія Universal Studios1995 року. Виконавчими продюсерами мультфільму виступили Стівен Спілберг, Кетлін Кеннеді та Бонн Редфорд. Фільм оснований на подіях 1925 року й розповідає історію їздового собаки Балто, упряжка якого доставила сироватку проти дифтерії до міста Ном на Алясці[4].

«Балто» став третім та останнім мультфільмом студії Amblimation. Це була перша сольна режисерська робота Саймона Веллса[5], до того вони з Філом Ніббелінком зняли попередні мультфільми Amblimation — «Американський хвіст 2: Файвел вирушає на Захід» і «Ми повернулися! Історія динозавра».

Прем'єра фільму відбулася 22 грудня 1995 На тлі «Історії іграшок», прем'єра якої відбулася за місяць до «Балто», фільм не мав комерційного успіху, зібравши в прокаті трохи більше ніж 11 мільйонів доларів[6].

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм починається як ігрове кіно. Нью-Йорк, 90-і роки XX століття. Бабуся й онучка шукають в Центральному парку Мангеттена пам'ятник знаменитому собаці Балто. Коли вони сідають відпочити, бабуся розповідає дівчинці про героїчного собаку. Дія переноситься у 1925 рік, до міста Ном на Алясці, ігрове кіно змінюється анімаційним.

Балто — молодий напівсобака-напіввовк, бездомний, адже місцеві жителі побоюються його. Він живе на старому занедбаному кораблі в передмістях Нома разом зі своїм кращим другом, російським гусаком Борисом. Балто захоплений перегонами на собачих упряжках, під час яких одного разу зустрічається з Дженною, красивою чистопорідною, досить популярною хаскі, і закохується в неї з першого погляду. Господиня Дженни, дівчинка Розі, — єдина з жителів міста, хто довіряє Балто і добре до нього ставиться. Стіл, ватажок найзнаменитішої упряжки, яким всі захоплюються, і троє псів з його упряжки — Ніккі, Калтаг і Стар, зустрічають пса-напівкровку не настільки дружньо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0112453/
  2. а б http://www.bcdb.com/bcdb/cartoon.cgi?film=23585
  3. http://stopklatka.pl/film/balto
  4. Salisbury, Gay; Laney Salisbury. The Cruelest Miles: The Heroic Story of Dogs and Men in a Race against an Epidemic. — New York : W.W. Norton & Company[en], 2003. — С. 187. — ISBN 0-393-01962-4.
  5. Jerry Beck. The Animated Movie Guide. — Chicago, 2005. — P. 28. — ISBN 1-55652-591-5.
  6. Balto (1995) — Box Office Mojo. Архів оригіналу за 22 червня 2018. Процитовано 28 червня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]