Банахова алгебра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Банахова алгебра — це топологічна алгебра над полем комплексних чисел, топологія якої визначається нормою, що перетворює в банахів простір. При цьому, за означенням топологічної алгебри, функція добутку елементів неперервна по кожному із множників.

Найважливіший і найкраще вивчений клас утворюють комутативні банахові алгебри, в яких за визначенням

За принципом рівномірної неперервності, у будь-якій банаховій алгебрі маємо тому норму в можна замінити на еквівалентну, що задовольняє

Банахова алгебра називається алгеброю з одиницею, якщо вона містить елемент такий, що Якщо не має одиниці, то її можна приєднати, створивши банахову алгебру з одиницею і нормою що містить алгебру як замкнуту підалгебру. Тому звичайно вважають, що банахова алгебра задовольняє (*) і має одиницю.

Приклади[ред. | ред. код]

1) Нехай  — компактний топологічний простір,  — сукупність усіх неперервних комплексних функцій, визначених на . Це — комутативна банахова алгебра відносно поточкових операцій додавання та множення, з нормою

2) Простір послідовностей для яких з нормою звичайним додаванням і добутком за формулою

3) Множина всіх обмежених лінійних операторів на банаховому просторі утворює банахову алгебру відносно звичайних операцій додавання і множення лінійних операторів і норми оператора. Зокрема, банахову алгебру утворюють всі обмежені лінійні оператори на гільбертовому просторі .

4) Групова алгебра локально компактної топологічної групи де добуток — це згортка функцій на

Спектри[ред. | ред. код]

  • Спектр елемента унітальної комплексної банахової алгебри — непорожній компакт. Для будь-якого компакта спектр на збігається з , тобто інших обмежень немає.
  • Спектральним радіусом елемента називається Для нього існує формула спектрального радіуса
  • Якщо -унітальний (переводить одиницю в одиницю ) гомоморфізм, то для будь-якого виконане . Тобто при гомоморфізмі спектр або зберігається, або зменшується.
  • Якщо  — многочлен з комплексними коефіцієнтами, тоді . Це твердження також вірно для будь-якої голоморфної функції, зокрема синуса, логарифма та експоненти.

Алгебри з інволюцією та алгебри[ред. | ред. код]

Докладніше: *-алгебра

У більшості природно виникаючих банахових алгебр є операція спряження, тобто деяке неперервне відображення до себе,

Елемент називається:

  • нормальним, якщо
  • ермітовим, якщо
  • унітарним, якщо

Це узагальнює відповідні ознаки лінійних операторів.

Алгебра обмежених операторів на гільбертовому просторі являє собою банахову алгебру з інволюцією, де  — це спряжений до оператора . Виникає природне питання, чи можна реалізувати будь-яку банахову алгебру з інволюцією як підалгебру Це питання було повністю розв'язано І. М. Гельфандом і М. А. Наймарком.

Банахова алгебра з інволюцією називається алгеброю, якщо виконується тотожність

для всіх

Неважко побачити, що в алгебрі це так. Гельфанд і Наймарк довели, що і навпаки, будь-яка алгебра допускає точне *-зображення у Так звана ГНС конструкція (на честь Гельфанда, Наймарка і Сегала), що надає канонічне таке зображення, відіграє найважливішу роль в алгебраїчній квантовій теорії поля.

І. М. Гельфанд також довів, що будь-яка комутативна алгебра з одиницею має вигляд (див. Приклад 1). Компактний топологічний простір можна знайти розглядаючи ненульові характери алгебри , або її максимальні ідеали, Некомутативна геометрія А.Конна розглядає довільну (некомутативну) алгебру як алгебру функцій на (неіснуючому) некомутативному просторі .

Теорія алгебр використовується в теорії зображень і сучасний топології, зокрема K-теорії і теорії шаруваннь.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Наймарк М. А. Нормированные кольца. — М. : Наука, 1968. — 664 с.
  • Хелемский А. Я. Лекции по функциональному анализу. — М. : МЦНМО, 2004. — ISBN 5-94057-065-8.
  • Хелемский А. Я. Банаховы и полинормированные алгебры: общая теория, представления, гомологии. — М. : Наука, 1989. — ISBN 5-02-014192-5.