Бандурка Данило Степанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бандурка Данило Степанович
Народився 1738
Київ, Київська губернія, Російська імперія
Помер не раніше 1761
невідомо
Діяльність кобзар, бандурист
Вчителі Волошин Матвій
Посада Придворні бандуристи

Данило Степанович Бандурка (Рихлієвський), Малий (нар. 1738, Київ — 1761 — пом. ?) — український кобзар часів Гайдамаччини.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у Києві. Мати — Ганна, батько — Степан Рихлієвський — підданий Видубецького монастиря.

Данило Бандурка був зрячим Гайдамацьким бандуристом. Навчився грати на бандурі у 10 років у кобзаря Матвія Волошина в м. Богуславлі. Надалі був три роки придворним бандуристом у Київського губернатора Михайла Леонтьєва[ru], а після його смерті в 1754 році подався на Запорізьку Січ, де пробув шість років, «упражняясь при охотних козаках бандурною игрою», за що одержував від козаків одежу і гроші. Був приписаний до Корсунського куреня.

У 1760 р. його як бандуриста підмовили піти з гайдамаками. Спершу зимував з гайдамаками у зимівнику на річці Інгул, а далі «куди закине вольна-воленька». В гайдамацьких походах підбадьорював повстанців своєю грою і співом.

Данило Бандурка двічі ходив з козаками Корсунського, а пізніше — Стеблівського, Платнерівського, Кисляківського та Канівського куренів на Правобережну Україну підіймати народ проти польських панів. Двічі його арештовували, допитували «с пристрастием» — піддавали тортурам.

У 1761 р. був доставлений у фортецю св. Єлизавети (сучасний Кропивницький), як «запорожський гайдамака» і ув'язнений царською владою.

Дальша доля Бандурка невідома (правдоподібно, виданий барським конфедератам і страчений). За іншою версією (проф. В. Ястребова) Данило Бандурка оселився поблизу річки Ташлик, яка протікала запорозькими землями, і заснував село Бандурка[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Жеплинський Б. М. Бандурка Данило Степанович // Мистецтво України: Енциклопедія в 5 томах. / А. В. Кудрицький, відповідальний редактор. — К.: «Українська енциклопедія» ім. М. П. Бажана, 1995. — Т. 1 : А — В. — С. 141. — ISBN 5-88500-27-1.
  • Хоткевич Г. М. Дещо про бандуристів та лірників, 1903.
  • Лавров Ф. Кобзарі. — К.: Мистецтво. — 254 с.
  • Ястребов В. М. Гайдамацький Бандурист : [рос.] // Киевская старина : жур. — 1886. — Т. XVI. — С. 379—388.
  • Бандурка, О.М. Коріння родоводу / О.М. Бандурка. - Х. : Золота миля, 2010. - 344 с

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Киевская старина». — К., жовтень 1886. — Т. XVI — С. 379—388.