Країна Басків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Басків країна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Країна Басків

баск. Euskal Autonomia Erkidegoa
ісп. Comunidad Autónoma del País Vasco

Герб Країни Басків Прапор Країни Басків
Столиця Віторія-Гастейс (де-факто)
Найбільше місто Більбао-Більбо
Країна  Іспанія[1]
Країна Іспанія Іспанія
Межує з: сусідні адмінодиниці
Наварра, Ла-Ріоха, Кантабрія, Кастилія і Леон, Нова Аквітанія ?
Офіційна мова іспанська
баскська
Населення
 - повне 2.213.993 (2021)
 - густота 293,73
Етнікон ірл. Bascach, ісп. vasco, ісп. vasca, кінар. Basko і італ. basco
Площа
 - повна 7.233 км²
Висота
 - максимальна 1551 м
(Aketegid)
 - мінімальна 876 м
Часовий пояс UTC+1 і UTC+2
ВВП 79,350 мільярда євро (2022)
Статус автономії 24 жовтня 1979 року
Губернатор Іньїго Уркулью
Сенаторів 15
Депутатів 19
Вебсайт euskadi.eus
Код ISO 3166-2 PV

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Країна Басків

Краї́на Ба́сків, Евска́ді (баск. Euskadi, [eus̺kadi]; баск. Euskal Autonomia Erkidegoa, ісп. Comunidad Autónoma del País Vasco або ісп. País Vasco)— автономна спільнота в Іспанії, на узбережжі Біскайської затоки. Площа автономії становить 7 234 км²; населення— 2,12млн чол. (2005). Столиця де-факто— Віторія-Гастейс, найбільше містоБільбао-Більбо.


Країна Басків межує з Кантабрією та провінцією Бургос на заході, Біскайською затокою на півночі, Францією (Нова Аквітанія) і Наваррою на сході та Ла-Ріохою (річка Ебро) на півдні. Територія має три окремі області, які визначаються двома паралельними хребтами Баскських гір. Основний масив гір утворює вододіл між Атлантичним і Середземноморським басейнами. Найвища точка хребта знаходиться на гірському масиві Айзкоррі (1551 м).

Басконія[ред. | ред. код]

Докладніше: Басконія

Країною Басків також називається Басконія, Евскаді, Еускал Еррія (баскська: Euskal Herria), історико-культурний регіон на заході Піренеїв, розділений франко-іспанським кордоном, батьківщина народу басків. Іспанська частина Басконії, або іспанська Країна Басків складається з автономної спільноти Країна Басків на заході та Наварри на сході.

Природа[ред. | ред. код]

Баскські гори утворюють вододіл, а також позначають чіткі кліматичні зони Країни Басків: північні долини в Біскайі та Гіпускоа, а також долина Аяла в Алаві є частиною Зеленої Іспанії, де переважає океанічний клімат із вологою погодою цілий рік та помірні температури. Опадів випадає в середньому близько 1200 мм.

Середня частина Країни Басків знаходиться під більшим впливом континентального клімату, але з різним ступенем північного океанічного клімату. Це дає тепле сухе літо та холодну сніжну зиму.

Долина Ебро має чистий континентальний клімат: зима холодна і суха, а літо дуже тепле і сухе, максимум опадів припадає на весну і восени. Однак через близькість до океану частина Ебро Країни Басків є помірною порівняно з районами, розташованими далі вглиб країни.

Історія[ред. | ред. код]

З II ст. до н.е. до першої половини Vст. Країна Басків була під владою Риму, в V—VIIст.— вестготів. Під час арабського завоювання Піренейського півострова (8 століття) Країна басків лишилася самостійною. У 14 столітті ввійшла до складу Кастилії, зберігши деякі вільності (фуероси: визначення розмірів мита, податків тощо). Із кінця XIXст. в Країні Басків почав зростати робітничий і національно-демократичний рух. Після перемоги Народного фронту (1936) іспанські кортеси (парламент) прийняли ухвалу про автономний статус області, але уряд Франко цю ухвалу ліквідував.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Мапа Країни Басків
Мапа Басконії із провінціями.
   Країна Басків

Баскська автономія складається з трьох провінцій:

Господарство[ред. | ред. код]

Північна частина області— економічно розвинутий район: чорна металургія, важке машинобудування, воєнні, хімічні, текстильні, рибоконсервні підприємства. Область дає 1/3 видобутку залізної руди, близько 2/3 продукції чорної металургії Іспанії. Південь— внутрішня частина області— відсталий аграрний район. У сільському господарстві області переважає тваринництво м'ясо-молочного напряму. Землеробство має другорядне значення— власним хлібом Країна басків себе не забезпечує.

Вирощують кукурудзу, картоплю, бобові. Розвинуті садівництво, рибальство.

Залізниці сполучають область із різними районами Іспанії, з Францією, Португалією. Порти: Більбао, Сан-Себастьян, Пасахес.

Політика[ред. | ред. код]

Політичні партії:

Інше[ред. | ред. код]

Популярні видання Країни Басків: «Gara» та «Berria». У Країни Басків є власний гімн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. archINFORM — 1994.

Література[ред. | ред. код]


Кантабрія Біскайська затока Франція Франція
Кастилія і Леон Наварра
Кастилія і Леон Ла-Ріоха