Бассентвейт (озеро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бассентвейт
54°40′ пн. ш. 3°13′ зх. д. / 54.667° пн. ш. 3.217° зх. д. / 54.667; -3.217Координати: 54°40′ пн. ш. 3°13′ зх. д. / 54.667° пн. ш. 3.217° зх. д. / 54.667; -3.217
Розташування
Країна  Велика Британія
Регіон Олердейл
Геологічні дані
Гірський хребет Озерний край (Велика Британія)
Природоох. тер-я Lake District National Parkd
Розміри
Площа поверхні 5,1 км²
Висота 68 м
Глибина макс. 21 м
Довжина 6,4 км
Ширина 1,3 км
Вода
Басейн
Вливаються River Derwentd
Витікають River Derwentd
Площа басейну 240 км²
Країни басейну Велика Британія
Інше
Geonames 2656187
Бассентвейт (озеро). Карта розташування: Велика Британія
Бассентвейт (озеро)
Бассентвейт (озеро) (Велика Британія)
Мапа

CMNS: Бассентвейт у Вікісховищі

Бассентвейт (англ. Bassenthwaite Lake) — озеро в Англії, в графстві Камбрія, одна з найбільших водойм Озерного краю. Озеро довге й вузьке, приблизно 4 милі (6,4 км) в довжину й 0,75 милі (1 км) в ширину, а також дуже мілководне, з максимальною глибиною близько 70 футів (21 м).

Бассентвейт — популярне місце для фотографів і спостерігачів за птахами, які спостерігають тут скопу.

Географія[ред. | ред. код]

Витік річки Дервент із озера Бассентвейт (жовтень 2007)

Як і інші озера Озерного краю, озеро Бассентвейт лежить у долині, утвореній льодовиком в Останній льодовиковий період.

Озеро лежить біля підніжжя гори Скіддо, поблизу міста Кесвік, на річці Дервент, водами якої й живиться. Між озерами Бассентвейт та Дервент-Вотер, яке розташоване південніше, вище за течією річки Дервент, лежить алювіальна рівнина довжиною 3 милі (5 км). Існувало припущення, що Дервент-Вотер і Бассентуейт колись були єдиним великим озером з алювіальними рівнинами, але поступово розділилися.

Водозбірний басейн озера є найбільшим з усіх озер Озерного краю.

Уздовж західного берега озера проходить автошлях A66.

Озерна фауна[ред. | ред. код]

Озеро Бассентвейт багате на рибу. В ньому водиться лосось, форель, щука, окунь, мересниця, ялець, йорж і вугор, хоча найпоширенішим видом є плотва, яку, як вважають, завезли у вигляді викинутих живців приїжджі рибалки на щуку. Також раніше водилась ряпушка, але в 2001 році її оголосили вимерлою в озері.

В озері ловлять рибу баклани, також можна побачити чапель; на рубежі XIX століття згадувалось про 60 гнізд чаплі в сусідньому лісі Вайтоп.

У 2001 році в Озерному краї після більш ніж ста років почали знову гніздитися скопи. Вони гніздилися біля озера, і з тих пір роблять це регулярно. За ними можна спостерігати з оглядових майданчиків у Додд-Вуді та за допомогою камер відеоспостереження з туристичного центру Вінлаттер-Форест (Whinlatter Forest Visitor Centre).[1]

Екологія[ред. | ред. код]

На якість води негативно впливає велике відкладення осаду, а також існують інші проблеми, такі як забруднення фосфатами. Ці проблеми вирішуються за допомогою Програми відновлення озера Басентвейт. Щоб зменшити потрапляння осадів у озеро, вздовж водотоків висадили більше дерев, а суцільна вирубка існуючого деревного покриву була заборонена завдяки співпраці з Лісовим господарством Англії.

Фосфати сприяють утворенню водоростей. Агентство з охорони навколишнього середовища пояснює неприйнятні рівні фосфатів у водозборі очисними спорудами Кесвіка, насосною станцією Greta Grove і пов'язаним з ними переливом. У 2011 році водопровідна компанія United Utilities була оштрафована на 27 000 фунтів стерлінгів за те, що необроблені стічні води забруднювали прилеглий водотік Пау-Бек. Розпочата в 2011 році програма реконструкції каналізації вартістю 20 мільйонів фунтів стерлінгів спрямована на поліпшення якості води в річці Грета й у самому озері. Проєкт сприятиме видаленню більшої кількості фосфатів.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ospreywatch. Lake District Osprey Project. Процитовано 10 липня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]