Батальйон поліції «Вінниця»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батальйон поліції особливого призначення «Вінниця»
Нарукавний знак батальйону 2014 року
На службі з 16 квітня 2014 року
Країна Україна Україна
Вид  Спеціальна поліція
Чисельність батальйон
Гарнізон/Штаб Вінницька область
Річниці 16 квітня
Війни/битви Війна на сході України
Командування
Поточний
командувач
Підполковник поліції
Руслан Гурняк

Батальйон поліції «Вінниця» (БПСПОП «Вінниця») — добровольчий підрозділ патрульної служби поліції особливого призначення, створений в квітні 2014 року у структурі УМВС України в Вінницькій області[1].

Історія[ред. | ред. код]

16 квітня 2014 роуу з метою належного забезпечення прав та свобод громадян, захисту суспільства від злочинних посягань, охорони громадської порядку, в структурі Управління МВС України у Вінницькій області був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення (дислокація — м. Вінниця).

24 липня 2014 року вирушив в зону АТО для участі в бойових діях проти терористів та російських загарбників[2].

У вересні 2014-го півсотні бійців батальйону міліції «Вінниця» виїхали в зону бойових дій — замінити товаришів, які провели у боях вже 2 місяці[3]. З початку війни на сході України, батальйон спецпризначення «Вінниця» так і не залишав територію бойових дій (крім випадків часткової ротації). За цей період бійці підрозділу проявили себе з найкращої сторони, про що свідчить безліч листів, подяк та грамот від керівників тих територій, на яких вони працювали.

17 січня 2016-го у Вінниці зустріли бійців 20-го зведеного загону вінницької поліції та 50 бійців батальйону патрульної служби особливого призначення «Вінниця», які місяць несли службу у зоні АТО. Правоохоронці забезпечували правопорядок на території Донецької та Луганської областей, охороняли важливі об'єкти, виконували бойові завдання командування АТО.

А батальйон особливого призначення «Вінниця» був визнаний громадою Попасної Луганської області найкращим підрозділом серед силових структур, підприємств і організацій, що діяли на території району протягом минулого року. Адже саме бійці батальйону були чи не єдині, хто під час обстрілів міста надавав допомогу мешканцям, виконував функцію швидкої допомоги та пожежників.[4].

На сьогодні батальйон спецпризначення «Вінниця» є одним із найбоєздатніших підрозділів Вінницької області щодо захисту свого народу від будь-яких посягань. 16 квітня 2016 року бійці спеціального батальйону особливого призначення «Вінниця» вирушили в зону АТО. Бійці змінили своїх колег, які на той час уже півтора місяця служили на Сході. Цього разу від'їзд для бійців став знаковим, адже збігся з другою річницею створення батальйону.

З цієї нагоди тимчасовий виконувач обов'язків начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Юрій Педос привітав бійців та подякував їм за гідну службу. Найкращих поліцейських відзначили подяками.

8 серпня 2016 року бійці батальйону «Вінниця», які два місяці несли службу в зоні проведення антитерористичної операції на Сході країни, повернулись додому. Командир загону Олег Гончарук відрапортував заступнику начальника ГУНП про виконання у повному обсязі завдань, поставлених керівництвом в зоні АТО.

Командування[ред. | ред. код]

  • (2014 — 2016) підполковник поліції Мороз Руслан
  • (2017 — т.ч.) підполковник (пізніше майор) поліції Руслан Гурняк

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Батальйон «Вінниця» готується до відправлення на схід України [Архівовано 8 серпня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Бійці батальйону «Вінниця» вирушили на Схід (ФОТО). Архів оригіналу за 14 лютого 2015. Процитовано 27 липня 2014.
  3. 50 бійців спецбатальйону міліції «Вінниця» виїхали в зону АТО. Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 13 вересня 2014.
  4. Громада Попасної визнала батальйон «Вінниця» найкращим підрозділом серед силових структур. Архів оригіналу за 10 вересня 2016. Процитовано 18 січня 2016.