Батальйон поліції «Київ-2»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2-й батальйон «Київ-2» полку «Київ»
(осінь 2015 - дотепер)
Батальйон «Київ-2»
(квітень 2014 - осінь 2015)
На службі 2014
Країна Україна Україна
Належність Національна поліція
Вид спецпідрозділ з охорони громадського порядку
Тип патрульна поліція особливого призначення
Чисельність 250—300
У складі Департамент з управління та забезпечення підрозділів міліції особливого призначення
Гарнізон/Штаб Сухолуччя Вишгородський район, Київська область
Гасло Воля Або Смерть!
Штандарт
Командування
Поточний
командувач
Богдан Войцеховский

Медіафайли на Вікісховищі
Зовнішні зображення
Богдан Войцеховский у Сухолуччі

Батальйон поліції «Київ-2» — другий батальйон полку поліції особливого призначення «Київ» ГУНП у місті Києві.

Історія створення[ред. | ред. код]

Батальйон «Київ-2» був сформований із членів Самооборони Майдану. Кістяк підрозділу склали колишні військові з афганської сотні та активісти праворадикального руху С14 (Січ). Як зазначив Євген Карась, член комітету київської ВО «Свобода» і координатор неформального націоналістичного об'єднання С14:[1]

Ми колектив. Ми будували соборну Україну задовго до війни. І братня виручка та підтримка, сплеск небайдужості відпрацьовували не раз і раніше. Солдата виручає переважно лише рідня та волонтери. А добровольців гріє те суспільство яке ми будували вже давно[2].

До батальйону також увійшли добровольці зі східних регіонів і просто небайдужі кияни.

Командування[ред. | ред. код]

  • Командир батальйону «Київ-2» — Войцеховский Богдан
  • Заступник Командира батальйону «Київ-2» — Євгеній Герод

Озброєння[ред. | ред. код]

При формуванні батальйону «Київ-2» особовому складу була надана лише легка стрілецька зброя. У вересні — жовтні добровольчі батальйони МВС почали додатково отримувати важке озброєння від Міністерства оборони України[3]. Серед нового озброєння знаходилися великокаліберні кулемети, автоматичні гранатомети, одноразові протитанкові ручні гранатомети тощо. Зазначається, що великокаліберні кулемети Дегтярьова-Шпагіна калібру 12,7 мм зразка 1938 року були випущені в 1950—1970 роки[4].

Діяльність та бойовий шлях[ред. | ред. код]

4 вересня батальйон відійшов з Дебальцеве до Слов'янська — повідомив Максим Тропотяга, командир 2-ї роти батальйону: «Кільце біля Дебальцевого майже зімкнулося, тому ми вимушені були відійти з Дебальцевого до Слов'янська»[5]. У Слов'янську були знищені 4 диверсійно-розвідувальні угрупування терористів[6].

10 жовтня голова Луганської обласної держадміністрації (ОДА) Геннадій Москаль заявив, що підрозділ батальйону прикомандирований до батальйону «Київська Русь» поблизу села Чорнухине у Попаснянському районі Луганської області нібито без наказу залишили зону АТО[7]. Командир батальйону «Київ-2» Богдан Войцеховський відкинув звинувачення в дезертирстві:

У нас все за планом. Так, ми відійшли з селища Чорнухине, в якому ми перебували рівно три тижні ... але із зони АТО ми не виходили ... Ми вийшли до себе на базу, переформатувалися, отримали додаткове важке озброєння, яке нарешті зволила нам виділити Міністерство оборони ... Ми знаходимося в зоні АТО вже більше двох місяців[8].

Радник міністра МВС України Антон Геращенко підтвердив, що батальйон «Київ-2» був перебазований «відповідно до плану»[8].

Батальйон продовжив нести службу у Волновасі між Маріуполем і Донецьком.

Під час позачергових виборів народних депутатів до Верховної Ради України 26 жовтня 2014 року частина батальйону перебувала у м. Волноваха, Донецька область для забезпечення правопорядку. Бійці батальйону спільно з місцевою міліцією звільнили взятого в заручники голову окружної виборчої комісії ОВК № 60 та затримали двох проворушників. Як повідомив Голова МВС Арсен Аваков:

За кілька годин після призначення нового керівника окружної виборчої комісії № 60 в місті Волноваха Донецької області замість того, хто відмовився, до міліції надійшло повідомлення про її зникнення. В результаті оперативних заходів, проведених бійцями спецбатальйону МВС «Київ-2», місцезнаходження зниклої жінки було встановлено, вона була звільнена, а викрадачі – затримані[9].

Наприкінці жовтня на початку листопада згідно з планом ротації підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення МВС батальйон було відведено у Київ.

16 листопада 2014 року в ході спецоперації контррозвідки СБУ та батальйону «Київ-2» затримано групу бойовиків біля Волновахи — троє затриманих зі складу незаконних збройних формувань «ДНР»[10].

З 15 березня 2014 року, підрозділ несе службу в с. Кримське, Луганської області.

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Нагрудний знак МВС України «За відвагу в службі»

24 жовтня 2014 року заступник Міністра внутрішніх справ України Микола Величкович та начальник Головного управління МВС України в м. Києві Олександр Терещук «за сумлінне ставлення до виконання службових обов'язків, беззавітну відданість справі охорони правопорядку, особисту мужність і відвагу, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності» вручили бійцям батальйону «Київ-2» відомчі нагороди: нагрудні знаки «За відвагу в службі» та подяки, а також іменну вогнепальну зброю. 70 міліціонерам з батальйону «Київ-2» були присвоєні чергові спеціальні звання молодшого начальницького складу. Микола Величкович подякував увесь особовий склад підрозділу патрульної служби міліції особливого призначення за мужність й відвагу проявлену в зоні АТО[11].

19 грудня 2014 року, Президент України Петро Порошенко вручив «Ордени за мужність 3-го ступеня» двом бійцям батальйону «Київ-2».

Втрати[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Євген Карась: «Оголошення в розшук — помста за те, що ми зловили міліцейську спецгрупу, елітний «ескадрон смерті»» [Архівовано 4 грудня 2014 у Wayback Machine.] // LB.ua. — 2014. — 8 лютого.
  2. Євген Карась. Знаю нині всім непросто[недоступне посилання з лютого 2019] // Вконтакті. — 2014. — 6 жовтня.
  3. Командир батальйону «Київ-2» спростував звинувачення у дезертирстві. Архів оригіналу за 14 жовтня 2014. Процитовано 5 листопада 2014.
  4. Добровольчим батальйонам почали передавати важке озброєння — Геращенко. Архів оригіналу за 6 листопада 2014. Процитовано 5 листопада 2014.
  5. Максим Тропотяга: «Київ-2» відійшов з Дебальцевого до Слов'янська
  6. Оточений батальйон «Київ-2» відійшов з Дебальцевого до Слов'янська. Архів оригіналу за 4 вересня 2014. Процитовано 4 вересня 2014.
  7. Москаль: батальйон «Київ-2» втік з зони АТО. Архів оригіналу за 6 листопада 2014. Процитовано 5 листопада 2014.
  8. а б Батальйон "Київ-2" та МВС спростували дезертирство батальйонів в зоні АТО. Архів оригіналу за 6 листопада 2014. Процитовано 5 листопада 2014.
  9. Бійці спецбатальйону МВС Київ-2 звільнили викрадену сьогодні голову ОВК №60 на Донеччині. Архів оригіналу за 28 жовтня 2014. Процитовано 5 листопада 2014.
  10. СБУ затримала бойовиків «ДНР» під Волновахою. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 17 листопада 2014.
  11. Майже 70 бійців батальйону міліції спеціального призначення `Київ-2` отримали чергові спеціальні звання. Архів оригіналу за 6 листопад 2014. Процитовано 5 листопад 2014.

Посилання[ред. | ред. код]