Батт III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Батт III
Народився невідомо
Кирена, Лівія
Помер 530 до н. е.
Кирена
Титул цар
Термін 550—530 роки до н.е.
Попередник Леарх
Наступник Аркесілай III
Рід Баттіади
Батько Аркесілай II
Мати Еріксо
У шлюбі з Феретіма
Діти Аркесілай III

Батт III Кульгавий (*Βάττος ο Χωλός, д/н —530 до н. е.) — давньогрецький цар Кирени у 550–530 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Баттіадів. Син царя Аркесілая II та Еріксо. Рано втратив батька, якого убив дядько Леарх у 550 році до н. е. Проте того ж року в результаті змови матері Батта — Еріксо та її брата Поліарха царя леарха було вбито, а Батт став новим царем Кирени.

В цей час становище царя було непевне. Посилилося протистояння царській владі з боку знаті та простих громадян. За порадою Дельфійського оракула запросив Демонакса з Мантінеї (як арбітра), який провів реформу державного керування. Киренаїка була поділена на три частини за групами грецьких колоністів — з Тери, Криту, інших островів Егейського моря. До того ж було створено Державну раду, яка вирішувала політичні питання. Влада царя обмежилася релігійними справами, а також правами наділення та розподілом землі. Власні маєтки царя також скоротилися.

Водночас для зміцнення свого становища Батт III уклав союз з Яхмосом II, фараоном Єгипту, видавши за нього доньку Ладіку. З цього моменту зберегалася внутрішня та зовнішня стабільність Кирени. Батт III правив до самої смерті у 530 році до н. е. Йому наслідував син Аркесілай III.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Феретіма

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Helmut Berve: Die Tyrannis bei den Griechen. München 1967.