Баффі Саммерс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баффі Саммерс
Buffy Summers
Сара Мішель Геллар у ролі Баффі
Сара Мішель Геллар у ролі Баффі
Сара Мішель Геллар у ролі Баффі
Поява Ласкаво просимо до пекельної пащеки
Зникнення Обрані
Інформація
Вид (раса) Людина
Стать Жіноча
Вік 15-16
Дата народження 19 січня 1981
Сім'я Джойс Саммерс (мати),
Хенк Саммерс (батько),
Доун Саммерс (молодша сестра)
Число епізодів 144
Виконавець ролі Сара Мішель Геллар

Баффі Енн Са́ммерс (англ. Buffy Anne Summers, нар. 19 січня 1981, Лос-Анджелес), відома як Баффі (англ. Buffy) — протагоністка фільму та серіалу «Баффі — переможниця вампірів», феміністська ікона у екранній фантастиці та рольова модель для дівчат-підліток. Її роль виконували Крісті Свенсон (фільм) та Сара Мішель Геллар (телесеріал).

Значення імені[ред. | ред. код]

У серії «Щось синє» (англ. Something Blue) героїня говорить Спайку, що Баффі її назвала матір. А в першій частині серії «Оборудка» (англ. Bargaining) видно надгробок із написом «Баффі Енн Саммерс». У фанфікшені зустрічається версія, що Баффі змінила ім'я Бетті на зручніше для себе[1].

Підбираючи ім'я для героїні, режисер та сценарист серіалу Джосс Відон свідомо підшукав те, що викликає дисонанс із образом серйозної людини. Мовляв, це — як і вигляд героїні, рожевощокої тендітної білявки — слугує для розриву кліше.

Деякі фанати мають власні, часом романтичні версії походження імені. Одні з них пов'язують його із фразою в англійській «buffy coat», що можна перекласти як «світлий край кров'яного згустку». Серед іншого зустрічаються інтерпретації «Бог — моя присяга»[2] та «мешканка рівнини»[3]. Також «Баффі» — поширена кличка для собаки[4], що вписується у концепцію імені, створену сценаристом.

Характеристика персонажки[ред. | ред. код]

Сайт «Баффі — винищувачка вампірів» говорить, що популярність цієї героїні у її близькості пересічній молодій людині. Адже вона типова симпатична школярка, яка має проблеми із дисципліною та успішністю. Її друзі — типові аутсайдери в тіні більш успішних підлітків. Відтак, «це фільм про дівчину, її дорослішання, про те, як перед молодою людиною відкриваються терени світу з усіма його складнощами, суперечностями і з усією його жорстокістю»[5].

Образ героїні, спочатку пародійний, комічний, утрований, з розвитком історії стає складнішим і драматичнішим. З часом Баффі усвідомлює, що її покликання як Переможниці — «смерть». Себто її життя належить не їй, а обов'язку, вищій меті: захисті сторонніх людей від нечистої сили. Тому вона приносить його в жертву в фінальній серії 5 сезону. Оскільки героїня дорослішає, увагу «шкільної» аудиторії доводиться утримувати її молодшій сестрі[6].

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 19 січня 1981 року в Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія. Навчання Баффі почала у школі Гемері, в Лос-Анджелесі, де швидко завоювала популярність. У 1996, у 15 років, зустрілася з чоловіком на ім'я Меррік, який розповів їй, що вона — переможниця вампірів. Незважаючи на увесь скепсис дівчини, це виявилось правдою, а Меррік став її першим Спостерігачем, тренував і навчав переможницю. Проте вампіри вбили Мерріка, і Баффі, залишившись без підтримки, вирішила самостійно вчитись їх винищувати. Це скінчилося тим, що під час битви з вампіром Лотусом і його прибічниками вона спалила спортивний зал своєї школи, за що була звідти виключена. Тоді ж батько пішов з родини, і вона з матір'ю переїхала до Саннідейлу. Там Баффі вступила до школи, де познайомилась з Віллоу Розенберг та Зендером Гаррісом, які стали її найкращими друзями, а також з Корделією Чейз та Деніелом Озборном, який, як з'ясувалося пізніше, був перевертнем.

У школі Баффі зустрілася зі своїм новим Спостерігачем: Руперт Джайлз, шкільний бібліотекар, пояснив їй, що Саннідейл — це містичне місце, осереддя зла, так звана Пекельна Брама. Поступово життя Баффі у Саннідейлі почало ускладнюватися, оскільки їй доводилось приховувати матері свої нові здібності, вирішувати шкільні проблеми, займатися своїми «безпосередніми обов'язками» з винищення нечисті і вдосконалювати свою бойову майстерність під наглядом Джайлза.

Альтернативна біографія[ред. | ред. код]

За межами серіалу існує цілий масив творів, що розглядають невідомі пригоди Баффі під час подій шести сезонів, після них, а також альтернативні версії її біографії. Серед таких творів: комікси, новели, фанфіки. В коміксах, що офіційно виступили графічною версією восьмого сезону, розігрується лесбійський сюжет між Баффі і її бойовою подругою Сатсу[7].

Відомі вислови[ред. | ред. код]

Діалоги серіалу вирізнялися гумором, який фанати називають «зухвалими словосполученнями і підколами на всі випадки життя». Вислови Баффі у фан-середовищі отримали назву «баффізми»[8]. Ось кілька з них:

– Смітник – місце, де запахи остаточно розслабляються і стають самі собою!

– Ми були близькі. Ми вбивали один одного. Це зближує.

– Я віддала тобі все: своє серце, свою душу, своє тіло. Але якщо тобі замало, то вибач... Це все, що в мене є...

– Біжи! Кричати потім будеш!

[9]

Культурний вплив[ред. | ред. код]

Свого часу в США був опублікований рейтинг вигаданих персонажів, які впливають на життя людства, а іноді навіть можуть змінити хід історії. Баффі потрапила до списку разом з королем Артуром, Санта Клаусом, Ромео та Джульєттою, Попелюшкою, Фаустом та іншими[10].

Блогерка Анастасія Чистякова, відома під псевдонімом «Corpuscula», говорить по еволюцію кіно героїнь, що почалася завдяки двом серіалам: «Баффі — винищувачка вампірів» та «Еллі МакБіл». Авторка зазначає: «„Баффі“ породила цілу серію історій про дорослішання дівчаток-підлітків — насамперед, „Вероніка Марс“ і „Мертві, як я“, героїні яких теж несли свою нелегку місію»[11]. Крім того, саме «Баффі» дала художній імпульс для виникнення таких проєктів, як «Щоденники вампіра», «Кровні узи», «Загублена дівчина». Відсидки до серії можна почути в серіалах «Теорія великого вибуху» та «Місячне сяйво».

За словами акторки Елайзи Душку, «Баффі» є ім'ям називним[12].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Происхождение имени Баффи... — @дневники: асоциальная сеть. diary.ru. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  2. Значение имени Баффи, женское английское имя. Значение имени. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 липня 2015. Процитовано 15 липня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Клички собак на букву «Б». www.cleverdog.ru. Архів оригіналу за 7 жовтня 2015. Процитовано 15 липня 2015.
  5. Баффи - Истребительница вампиров (Buffy - The Vampire Slayer). www.buffytv.net. Архів оригіналу за 15 липня 2015. Процитовано 15 липня 2015.
  6. Культовый Журнал: "Баффи" целиком и полностью (5-й сезон). 18 черв. 2012 р. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  7. GAY.RU: Российский национальный сервер геев, лесбиянок, бисексуалов и транссексуалов. ГЕЙ - ЛЕСБИ - БИ - ТРАНС - Russian National LesBiGay site. www.xgay.ru. Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 7 листопада 2021.
  8. Десять лет назад вышел финал «Баффи» | Телестрекоза. web.archive.org. 14 липня 2017. Архів оригіналу за 14 липня 2017. Процитовано 29 листопада 2021.
  9. Баффи Энн Саммерс. citaty.info. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  10. Мир перевернул 101 супергерой. Дни ру. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 29 листопада 2021.
  11. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 липня 2015. Процитовано 15 липня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  12. Warner Bros. запускает ремейк «Баффи». www.buffytv.net. Архів оригіналу за 11 серпня 2015. Процитовано 15 липня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]