Бахадир I Ґерай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бахадир I Ґерай
Народився 1602
Помер 1641
Рід Ґераї
Походження кримський татарин
Конфесія суніт
Кримський хан
16371641
Попередник Інает Ґерай
Наступник Мехмед IV Ґерай

Бахадир I Ґерай (крим. I Bahadır Geray, ١ بهادر كراى‎; 16021641) — кримський хан у 1637—1641 рр. з династії Ґераїв, наступник Інаета Ґерая, попередник Мехмеда IV Ґерая. Син Селямета I Ґерая.

З дитинства жив у Османській імперії, де здобув добру освіту. Бувши ханом, продовжив політику попередника у відносинах із знаттю. Спирався на союз з кланом Ширін, спільно з яким зробив нові акції з приведення Мансурів до покори, що закінчилося відходом мас ногайців за межі Кримського півострова.

Основною зовнішньополітичною акцією хана стали переговори з Османською імперією і Москвою про ситуацію, що склалася навколо османської фортеці Азак (Азов), узятої донськими козаками в 1638 р. Прислухавшись до рішення кримських беїв, Бахадир I не бажав ризикувати своїми людьми для звільнення цього османського володіння, маючи намір надати султанові самому понести основний тягар операції з повернення Азака. Згодом все ж таки вийшов до Азаку на допомогу османським військам.

Відомий як поет, що створив під псевдонімом Ремзій безліч ліричних творів, деяка частина з яких дійшла до нашого часу. У Азакському поході захворів на чуму і, повернувшись до Криму, помер у Гезльові.


Література[ред. | ред. код]

  • Гайворонский Алексей. Созвездие Гераев. — Симферополь, 2003. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]