Бахметьєв Борис Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бахметьєв Борис Олександрович
Народився 1 березня 1880(1880-03-01)
Тбілісі
Помер 21 липня 1951(1951-07-21) (71 рік)
Нью-Йорк, штат Нью-Йорк
·інфаркт міокарда
Країна США США
Національність Росія
Діяльність дипломат, викладач університету, автор(ка)
Alma mater Петербурзький державний університет шляхів сполучення
Галузь гідродинаміка
Заклад Колумбійський університет
Посада посол
Нагороди

CMNS: Бахметьєв Борис Олександрович у Вікісховищі

Борис Олександрович Бахметєв[1] (1880 Тифліс — 1951 Нью-Йорк) — російський і американський вчений у галузі гідродинаміки, політичний і громадський діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1880 році в Тифлісі. Його старший брат — штаб-офіцер для доручень при начальнику Головного управління військово-навчальних закладів Микола Олександрович Бахметєв (1874 -?)[2][3].

Закінчив Тифліську класичну гімназію із золотою медаллю (1898), потім в 1902 році Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення. У 1903 році він продовжив освіту в Цюріхському політехнічному інституті. У 1911 році захистив докторську дисертацію в Інституті інженерів шляхів сполучення. З 1905 по 1917 рік був професором по кафедрах гідравліки, гідроенергетики, теоретичної та прикладної механіки Петербурзького політехнічного інституту.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

З початку Першої світової війни Б. А. Бахметев став займатися суспільно-політичною діяльністю: в 1915 році він включився в роботу Міжнародного Червоного Хреста на території Російської імперії; він був членом Військово-промислового комітету і Закупівельної комісії, яка займалася організацією поставок спорядження для російської армії з США і Великої Британії.

У 1917 році Бахметєв став товаришем (заступником) міністра торгівлі і промисловості Тимчасового уряду.

Він став ініціатором створення в США Російського гуманітарного фонду («Бахметівський гуманітарний фонд»[4]), який він очолював протягом багатьох років. Документи різноманітного характеру, в тому числі і дипломатичні, російської еміграції, які він збирав довгий час стали основою організованого ним архіву російський і східноєвропейської історії та культури Колумбійського університету США, який пізніше був названий його ім'ям. Він також був директором організованого за його участю фонду допомоги російським студентам.

Місія Бахметева. Посол Росії в США[ред. | ред. код]

У квітні 1917 року Тимчасовий уряд доручив Бахметьєву надзвичайну дипломатичну місію для ведення переговорів про отримання позики у американського уряду для придбання сільськогосподарської техніки та інвентарю. Керівником місії був призначений Бахметєв; як представник Міністерства землеробства в її склад був включений Н. А. Бородін. Місія відбула через Владивосток до Тихоокеанського узбережжя США, звідки спеціальним поїздом переїхала в Чикаго. Приїзд російської делегації і перебування в найбільших містах Америки, включаючи Нью-Йорк, Вашингтон і Бостон, широко і дуже доброзичливо висвітлювався в американській пресі[5].

Новий посол їхав в США через Японію. Нам було цікаво, що за дипломата посилає Тимчасовий уряд представляти себе за кордоном. Бахметев показав себе розумною і блискучою людиною, але сильно відрізнявся від наших уявлень про російську дипломатію. <...> Бахметєва супроводжувало близько п'ятдесяти чоловік представників різних міністерств з дружинами, секретарями та навіть друзями секретарів. У всіх було дуже висока платня, неможлива в царській Росії.[6]

У червні 1917 року місія була перетворена в посольство Росії в США, а Бахметєв призначений послом Тимчасового уряду в США[5]. Після Жовтневої революції в Росії Бахметєв залишився в США і, формально залишаючись послом[7], він продовжив свою діяльність в закупівельній комісії і в роботі Російського інформбюро в Нью-Йорку[8] Так як Конгрес критикував уряд США за підтримку російських дипломатів, які більше не становили дійсний уряд Росії 30 червня 1922 року Бахметев пішов у відставку. Він взяв на себе турботи про емігрантів, які прибули з Росії в США, в тому числі він допомагав в облаштуванні в США таким видатним діячам науки як В. Зворикін, О. Струве, І. Сікорський, С. Тимошенко.

Бахметев брав активну участь у розробці проектів документів для Паризької мирної конференції 1919—1920 років.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Після підписання в 1922 році Рапалльського договору Радянської Росії з Німеччиною, Бахметєв повернувся до науково-інженерної діяльності. У 1923 році ним була відкрита в Нью-Йорку консультаційна фірма з питань проектування гідравлічних систем, а також він був одним із засновників ряду інших фірм науково-технічного характеру. Найбільш тісно Бахметєв співпрацював з фірмою «Lion Match Co», в якій він був головою ради компанії.

В цей же час він займався науковими дослідженнями з гідродинаміки — він досліджував змінні потоки рідини в лабораторії гідравліки Колумбійського університету Нью-Йорка, а з 1931 року став професором кафедри цивільного будівництва цього університету. Бахметев один з перших застосував методи аеродинаміки в гідродинаміки, що відкривало нові перспективи в розвитку цієї науки про перебіг рідин.

Нм були написані і отримали широку популярність такі наукові роботи з гідродинаміки: «Змінні потоки рідини» (1914), «Гідравліка відкритих каналів» (1923), «Механіка турбулентного руху» (1936). В середині 1940-х років Бахметев став одним з членів — засновників Американського Національного фонду Наукових досліджень, а також він входив до Національного зовнішньополітичної ради, Асоціації прогресу науки, Академію наук істориків Нью-Йорка і Коннектикуту.

Наукові нагороди[ред. | ред. код]

За свою роботу «Механіка турбулентного руху» Бахметєв був нагороджений Великою медаллю суспільства дипломованих інженерів Франції. Він також був лауреатом премій Дж. Лорі (1937) і Дж. Стівенса (1944), які було йому присуджено за заслуги в розвитку прикладної науки. У 1945 році він був обраний почесним членом Американського товариства цивільних інженерів, членом якого він був з 1917 року. Він також був членом Американського товариства інженерів — механіків та Інституту аерокосмічних наук. Бахметев був любителем і колекціонером робіт російських художників (в його колекції перебувала картина Зінаїди Серебрякової «Спляча дівчинка на червоній ковдрі»), а також колекціонував російські ікони.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О. В. Будницкий. Большая российская энциклопедия : [в 36 т.] / председ. ред. кол. Ю. С. Осипов, отв. ред. С. Л. Кравец. — М. : Науч. изд-во «БРЭ», 2005. — Т. 3. «Банкетная кампания» 1904 — Большой Иргиз. — С. {{{сторінки}}}. — ISBN 5-85270-331-1. (рос.)
  2. Бахметев Николай Александрович. Архів оригіналу за 15 грудня 2017. Процитовано 29 травня 2018.
  3. Его жена, Любовь Ивановна Бахметева была владелицей пятью участков в Куоккала.
  4. Не путать с герценовским «Бахметьевским фондом» — средствами, переданными в 1858 году Герцену молодым помещиком П. А. Бахметьевым на нужды русской революции и находившиеся в распоряжении А. И. Герцена, а затем Н. П. Огарёва.
  5. а б Иванян Э. А. Энциклопедия российско-американских отношений. XVIII-XX века. — Москва : Международные отношения, 2001. — С. 71. — 696 с. — ISBN 5-7133-1045-0.
  6. Абрикосов Д. И.[ru] Судьба русского дипломата. М.: Русский путь, 2008. Стр. 313.
  7. Так как администрация США не признала советскую власть.
  8. Поддерживая деятельность русского правительства Колчака.

Посилання[ред. | ред. код]