Бахмутський Олексій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бахмутський Олексій Іванович
Народився 17 березня 1893(1893-03-17)
с. Петрово-Мар'ївка
Помер 25 вересня 1939(1939-09-25) (46 років)
·загинув у шахті
Громадянство СРСР СРСР
Місце проживання с. Первомайськ
Діяльність винахідник, механік
Відомий завдяки винахідник першого вуглевидобувного комбайну
Батько Бахмутський І. І.
Нагороди Орден Леніна

Бахмутський, Олексій Іванович (17 березня 1893 — 25 вересня 1939) — радянський винахідник, конструктор першого в світі вуглевидобувного комбайну. Народився у селищі Петрово-Мар'ївка на Луганщині.

Біографія[ред. | ред. код]

Бахмутський О. І. народився 17 березня 1893 р. у селищі Петрово-Мар'ївка на Луганщині, в родині шляхового обхідника. Після закінчення трьох класів школи почав працювати на шахті «Тетяна» мастильником підйому, лебідчиком, помічником слюсаря. В 17 років вже працював електромонтажником на шахті.

З початком Першої світової війни був призваний до армії — в телеграфно-телефонні майстерні Південно-Західного фронту, де займався навчанням солдатів зв'язку і де зробив один із своїх перших винаходів — фонічний виклик по телефону.

Після війни працював головним механіком Первомайського рудоуправління в Донбасі.

В січні 1939 р. нагороджений орденом Леніна.

Загинув 25 вересня 1939 р. під час випробування нової моделі свого комбайну.

Винаходи[ред. | ред. код]

Перший у світі очисний комбайн українських інженерів (О.І. Бахмутський, В. Г. Яцкіх, Г.І. Роменський)(30-і роки XX ст.)

1932 року розробив конструкцію і побудував дослідний зразок вугільного комбайна Б-1 (комбайн Бахмутського, перша модель), який 17 серпня цього ж року було успішно випробувано на шахті «Альберт» тресту «Кадіїввугілля». Комбайн Бахмутського був першою машиною, яка одночасно здійснювала зарубування, відбійку і навалку вугілля у вибої.

Наступну, вдосконалену модель (комбайн Б-2) було побудовано у 1934 році. За сім років створили шість моделей комбайна Бахмутського. Після низки вдосконалень Горлівський завод ім. С. М. Кірова випустив в 1939 році промислову серію комбайнів (5 машин типа Б-6-39), які успішно працювали на шахтах Донбасу до початку німецько-радянської війни в 1941 році. Конструктивні рішення, запропоновані Бахмутським, в подальшому були використані в багатьох типах радянських комбайнів (наприклад, «Донбас» і «Горняк»).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Алексей Иванович Бахмутский (к 120-летию со дня рождения) // Уголь Украины. — 2013. — № 3. — С. 53.
  • Добров Г. М., Видатний радянський винахідник О. I. Бахмутський, «Вісник АН УРСР», 1954, № 12; его же, Новые материалы о А. И. Бахмутском, в кн.: Вопросы истории естествознания и техники, вып. 5, М., 1957.
  • Жариков, Леонид Михайлович, «Великий первомаец» — документальная повесть о Алексее Бахмутском, изобретателе первого угольного комбайна.
  • Луганська наукова бібліотека [Архівовано 20 березня 2013 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]