Беатриса Барська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Беатриса Барська
Народилася 1017
Лотарингія, Метрополія Франції, Франція
Померла 18 квітня 1076
Піза, Тоскана, Італія
Поховання Собор Санта Марія Ассунта
Діяльність аристократка
Титул герцог
Посада регент
Рід Ardennes-Verdun dynastyd
Батько Фрідріх II (герцог Верхньої Лотарингії)
Мати Matilda of Swabiad[1]
Брати, сестри Conrad II, Duke of Carinthiad[1], Фрідріх III (герцог Верхньої Лотарингії)[1] і Sophie, Countess of Bard[1]
У шлюбі з Боніфацій IV[1] і Годфрід III[1]
Діти Матильда і Фрідріх
Волосся руде

Беатрис де Бар. Манускрипт з Vita Mathildis, XII ст.

Беатриса (бл.101718 квітня 1076), маркграфиня Тосканська (10531076), дочка герцога Лотарингії Фрідріха II і Матільди Швабськоі.

У 1037 вийшла заміж за маркграфа Тосканського Боніфація III, який також був графом (або правителем) Брешії, Каносси, Феррари, Флоренції, Лукки, Мантуї, Модени, Пізи, Пістої, Парми, Реджо і Верони.

У цьому шлюбі вона народила трьох дітей:

Після смерті Боніфація 6 травня 1052 Беатриса стала виконувати обов'язки регента свого сина Фрідріха. У 1054 Беатриса вийшла заміж за герцога Лотаринзького Годфріда III. Годфрід зрадив імператора Священної Римської імперії Генріха III, а тому цей шлюб також був визнаний зрадницьким. У 1055 Генріх III прибув з двором до Флоренції й арештував Беатрису, тоді як Годфрід продовжував бунтувати в Лотарингії. Імператор наказав неповнолітньому маркграфу Фрідріху прийти до нього, проте той відмовився. Через кілька днів з невідомої причини Фрідріх помер.

Фрідріху спадкувала його сестра Матільда, від імені якої правили її мати та вітчим. Після смерті імператора Генріха III його спадкоємець Генріх IV помирився з Годфрідом і повернув усе його сімейство до Італії.

У січні 1058 прихильник новобраного папи Римського Миколая II Лев Бенедикт відчинив ворота Леонінської стіни, давши можливість Годфріду та Беатрисі захопити острів Тіберіну і атакувати Латеранський собор, що змусило антипапу Бенедикта X 24 січня тікати. Беатриса і Годфрід підтримували реформи Гільдебранда і папи Олександра II.

У 1069 Годфрід помер, і Беатриса правила від імені неповнолітньої Матільди. Вона похована у кафедральному соборі Пізи, де її саркофаг зберігся до наших днів. Її посмертна епітафія гласить:

Quamvis peccatrix sum domna vocata Beatrix
In tumulo missa iaceo quæ comitissa

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Cawley C. Medieval Lands: A prosopography of medieval European noble and royal families

Джерела[ред. | ред. код]