Безбородько Любов Іллівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Любов Іллівна Безбородько
Графиня з дітьми. Портрет роботи Володимира Боровиковського, 1803.
Народилася 1783
Померла 14 (26) липня 1809(1809-07-26)
Рід Безбородьки
Підданство Російська імперія
Походження малороска (українка)
Конфесія православна

Графиня Любов Іллівна Безбородько, в шлюбі Кушелєва (1783 — 14 липня 1809) — фрейліна, спадкоємиця величезного статку братів Безбородьків, дружина російського адмірала Григорія Кушелєва.

Життєпис[ред. | ред. код]

Старша дочка малоросійського дворянина, графа Іллі Андрійовича Безбородька від шлюбу з Ганною Іванівною Ширай. Отримала домашнє виховання під орудою матері. 5 квітня 1797 року — в день коронування імператора Павла I — була пожалувана фрейліною до государині Марії Федорівни[1].

В 1799 р. разом з молодшою сестрою Клеопатрою, пізніше княгинею Лобановою-Ростовською, дістала у спадок колосальне багатство свого дядька, князя Олександра Безбородька, ставши ледь не найзаможнішою нареченою імперії. За доволі скромними оцінками, вартість рухомого та нерухомого майна в її частці, крім капіталів, становила понад 10 млн рублів. Любов Іллівна, з-поміж іншого, отримала у довічне володіння половину Хмільницького староства, а з дрібниць перепали венеціанський столовий сервіз й алмазні речі[2].

Дівчина належала до ґрона перших красунь при царськім дворі. Милуючись нею, дядько всякчас повторював: «для моєї племінниці немає жениха, а для графа Віктора Павловича нема нареченої». 13 жовтня 1799 у віці 16 літ вона була віддана за улюбленця імператора, 45-літнього вдівця, графа Григорія Григоровича Кушелєва. За твердженням Федора Ростопчина, нерівний шлюб був влаштований Петром Завадовським. Весілля справили у Гатчинському палаці, їхній первісток з'явився на світ 4 вересня 1800 року[3][4].

За свідченням О. С. Шишкова, Павло I був невдоволений одруженням Кушелєва, запідозривши того в користолюбстві. Коли адмірал захворів, імператор висловив переконання, що «англієць», доктор Вілліє, його вморить, додавши: «Втім, невелика біда, якщо й помре. Він побрався на багатстві й пішов в холопи до своєї дружини. Я сам, сподаре, люблю жінок, але не стану запобігати перед ними». Шишков же, бачачи подібне обурення, осмілився сказати: «Государю, мабуть, він не добре зробив, що в таких літах женився, але смію за нього ручитись, що до цього спонукало його достоїнство сеї дівиці, а не багатство її, в котрому він, бувши стільки од Вашої Величності нагороджений, не має жодної необхідності»[5].

Після сходження на престол Олександра I граф Кушелєв під приводом недуги був змушений податися із Санкт-Петербургу у своє обійстя Краснопольці (Холмського повіту Псковської губернії). Там він і провів решту життя, займаючися сільським господарством. В столицю навідувався рідко, хіба що для побачень зі своячкою, кн. Клеопатрою, — саме їй він довірив виховання синів Олександра й Григорія після смерті дружини. Любов Іллівна пішла з життя зовсім молодою й була похована на Лазарівському цвинтарі Олександро-Невської лаври[3][6].

Діти[ред. | ред. код]

У шлюбі мала 2 синів і доньку:

  • Олександр (4 вересня 1800 — 6 квітня 1855), після смерті діда, графа Іллі Безбородька, й згасання чоловічої лінії роду, дістав право йменуватися графом Кушелєвим-Безбородьком[7];
  • Григорій (9 березня 1802 — 15 лютого 1855), генерал-лейтенант;
  • Ганна (21 серпня 1808 — 11 березня 1813), похована поруч з матір'ю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сб РИО. — СПб., 1879. — Т.26. — С. 485
  2. Сб РИО. — СПб., 1881. — Т.29. — С. 647
  3. а б Гимназия высших наук и Лицей князя Безбородко / изд. 2-е, испр. и доп. — Санкт-Петербург : тип. В. Безобразова и Комп, 1881. — С. 159–160.
  4. Письма Ростопчина к Воронцову. Вести из России в Англию // Русский архив. 1876. Кн. 3. — С. 93.
  5. Шишков А. С. Записки, мнения и переписка адмирала А. С. Шишкова. Т. 1. — Типография в Праге, 1870. — С. 68–69.
  6. Саитов В.И. Петербургский некрополь / составил Владимир Саитов. — Москва : в Университетской типографии (М. Катков), 1883. — С. 72.
  7. Русский биографический словарь: Кнаппе — Кюхельбекер / Изд. под наблюдением председателя Императорского Русского Исторического Общества А. А. Половцова. — Санкт-Петербург : тип. Гл. упр. уделов, 1903 [2]. — Т. 9. — С. 701.

Джерела[ред. | ред. код]