Беларускае слова (1920)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Беларускае слова)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Беларускае слова
Тип щоденна газета
Мова білоруська
Політична належність Білоруський національний комітет[d]
Формат А3

Засновано 1920
Редактор Vyachaslaw Adamovichd
Припинення публікацій 1921
Головний офіс Гродно, Гораднічанскі завод, №4

«Беларускае слова» — щоденна політична, літературна і економічна газета, орган Гродненського білоруського національного комітету, з 23 листопада 1920 — Центрального білоруського національного комітету. Видавалася з 2 жовтня 1920 до 7 січня 1921 року у місті Гродно на білоруській мові. Редактори: В. Адамович, У. Шалешка (з № 42).

Газета інформувала про події в Білорусі, Польщі і в усьому світі. Політичне життя висвітлювала з позицій боротьби за національне визволення білоруського народу, у зв'язку з цим полемізувала з польською офіційною пресою. Друкувала матеріали про Слуцьке повстання 1920 (хроніку його подій). Пильно стежила за радянсько-польськими переговорами у Ризі, значна увага приділялася захопленню Вільнюса військами генерала Люціана Желіговського і пов'язаним з цим актом політичним перспективам краю. Різко критикувала ув'язнення в тюрми білоруської інтелігенції, грабунки та фізичні покарання селян польськими солдатами, переслідування білоруських вчителів, полонізацію школи.

Розповідала про роботу Гродненської гімназії, білоруського дитячого притулку, книжкових магазинів та читального залу, білоруські культурно-масові заходи, суспільне життя білорусів у США. Висвітлювала соціально-політичне життя в СРСР, містила інформацію про VIII Всеросійський з'їзд Рад, писала про вивчення рідної мови в УРСР.

Вийшло 78 номерів. Закрито владою Польщі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пяткевіч, А. М. «Беларускае слова» / А. М. Пяткевіч // Энцыклапедыя гісторыі Беларусі. У 6 т. Т. 1: А — Беліца / Беларус. Энцыкл.;
  • Рэдкал.: М. В. Біч і інш.; Прадм. М. Ткачова; Маст. Э. Э. Жакевіч. — Мн.: БелЭн, 1993. — 494 с, [8] к.: іл. ISBN 5-85700-074-2. — С. 357.