Беларуская культура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Беларуская культура
Беларуская культура
Країна видання Польща
Тематика літературно-громадський журнал
Періодичність виходу Вийшло 3 видання у 2 книгах
Мова Білоруська мова
Головний редактор Ф. Умястовський
Редактор Franciszak Umiastouskid
Видавець Ф. Умястовський
Засновник Ф. Умястовський
Засновано 1927
Дата закриття 1927

«Беларуская культура» — літературно-громадський журнал. Видавався з липня до вересня 1927 року у Вільнюсі на білоруській мові. Редактор-видавець — Франтишек Умястовський.

Ідейні позиції журналу були обумовлені помірними поглядами редактора, його політичною орієнтацією на територіальну автономію Західної Білорусі з послідовною еволюцією до незалежності. Висвітлював питання історії Білорусі («Про унії на білоруських землях», «Шлях до незалежності Білорусі», «Покарання»), білоруської освіти на західних землях («Шкільна справа в Польщі» М. Кравцова), писав про краєзнавчу роботу в БРСР. Опублікував статтю «Тримаймася рідних назв» Кравцова (під псевд. Звончик), де показано, як польська адміністрація тенденційно спотворює етнічну основу білоруських топонімів.

На сторінках журналу опубліковані твори М. Богдановича, А. Бартуля, М. Василька, Е. Долина та ін., Переклади на білоруську мову актуальних для західнобілоруського життя філософських творів С. Белайца, М. Горького, А. Міцкевича, Р. Ролана, Ю. Словацького, Р. Тагора, огляд творчості Я. Колоса. У розділі «Бібліографія» був список виданих білоруською мовою у Вільнюсі книг і огляд білоруської друку за 1906—1927. Мав ґрунтовний розділ «Хроніка».

Вийшло 3 видання у 2 книгах.

Джерело[ред. | ред. код]

  • Ліс, А. С. «Беларуская культура» / А. С. Ліс // Энцыклапедыя гісторыі Беларусі. У 6 т. Т. 1: А — Беліца / Беларус. Энцыкл.; Рэдкал.: М. В. Біч і інш.; Прадм. М. Ткачова; Маст. Э. Э. Жакевіч. — Мн.: БелЭн, 1993. — 494 с., [8] к.: іл. ISBN 5-85700-074-2. — С. 376.