Белен – Буна (стиролопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Белен – Буна (стиролопровід). Карта розташування: Німеччина
Белен
Белен
Шкопау
Шкопау
Пункти, сполучені стиролопроводом PBB

Белен —Буна (Styrolpipeline Böhlen-Buna, PBB) — один з продуктопроводів, що обслуговують розташований на сході Німеччини нафтохімічний комплекс Белен-Шкопау-Лойна.

У середині 1990-х концерн Dow Cemical викупив установку парового крекінгу в Белені та розрахований на споживання її продукції нафтохімічний майданчик у Шкопау. В межах початої одразу після цього великої модернізації у Белені спорудили потужну (300 тисяч тонн на рік) установку з виробництва стиролу, продукція якої призначалась для розташованих у Шкопау виробництв полістиролу та бутадієн-стирольної резини. Можливо відзначити, що продукування синтетичного каучуку почалось тут ще за кілька десятків років до настання нафтохімічної епохи, коли в 1936 році запрацював завод Buna Werke, назва якого походить від бутадієн-натрієвого методу отримання каучуку та в підсумку потрапила і до назви стиролопроводу.

Транспортування стиролу до Шкопау відбувається через трубопровід довжиною 50,8 км, з діаметром 150 мм та робочим тиском 6,8 МПа. Такі параметри дозволяють прокачувати 54 м3 продукції на годину.[1]

Можливо відзначити, що з Белена до району Шкопау/Лойна прямують й інші продуктопроводи, як-от бутадієнопровід PTB, етиленопровід EBT або пропіленопровід PBT.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wieke, Stefan. Erdölprodukte / LPG - WBP Wieke Beraten und Planen GmbH. www.wb-p.de (de-DE) . Архів оригіналу за 22 серпня 2018. Процитовано 5 листопада 2018.