Bellingcat

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Беллінгкет)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Bellingcat
На честь Belling the Catd[1]
Тип колектив[2]
неприбуткова організація[3]
проєкт[4]
Засновник Еліот Гіґґінс
Засновано 15 липня 2014
Сфера searchd, журналістське розслідування, журналістика данних, OSINT і open-source defense intelligenced
Країна  Нідерланди[2]
Штаб-квартира Амстердам[2][5]
Керівник Еліот Гіґґінс[2]
Христо Грозєв (2022)[6]
Вебсайт: bellingcat.com

Нагороди

CMNS: Bellingcat у Вікісховищі

Bellingcat (стилізований як bell¿ngcat) — вебсайт і спільнота журналістських розслідувань, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел (OSINT)[7]. Заснований британським журналістом і колишнім блогером Еліотом Гіґґінсом. Bellingcat публікує результати розслідувань як професійних, так і громадянських журналістів щодо зон бойових дій, порушень прав людини, злочинів проти людства та злочинності. Крім цього, дописувачі сайту публікують посібники зі своїх методів дослідження, а також тематичні дослідження (case study)[8].

Назва[ред. | ред. код]

Назва випливає з ідіоми «belling the cat», що походить із середньовічної байки. У ній миші радяться, як їм знешкодити кота. Одна з них пропонує причепити дзвіночок йому на шию, аби мати можливість завчасно почути, як він наближається. Усі миші радо з нею погоджуються, але ніхто не бажає ризикнути та зробити це. Тепер ідіома означає «ризикнути; виконати складне чи небезпечне завдання»[9][10].

Історія[ред. | ред. код]

У березні 2012 року, Еліот Гіґґінс заснував блог під псевдонімом Brown Moses, де він публікував свої дослідження відеозаписів громадянської війни в Сирії[11]. Він переглянув сотні коротких відео в Інтернеті, визначив місцеперебування на знятих відео та вивчив деталі використовуваної зброї. Унаслідок цього Гіґґінс продемонстрував, що сирійський режим використовував касетні бомби та хімічну зброю[12][13]. 2013 року Гіґґінс пов'язав хімічну атаку в Гуті (хімічна атака Гути) з Башаром аль-Асадом[14].

Першим серйозним розслідуванням Bellingcat, проведеним переважно волонтерами без зовнішнього фінансування[15], було збиття Boeing 777 (MH17) біля м. Донецьку в 2014 році. Їхній висновок про відповідальність Росії згодом був підтверджений міжнародною спільною слідчою групою (JIT) під керівництвом Нідерландів у звіті від 25 травня 2018 року, у якому йшлося про те, що збиття MH17 ініціювали російські військові[16][17][18]. У ході інших розслідувань із використанням Google Earth волонтери-розслідувачі, що працюють із Bellingcat, заявили, що виявили координати навчального табору Ісламської Держави[19], а також місце, де було вбито американського журналіста[20].

Гіґґінс запустив платформу Bellingcat 2014 року за допомогою приватних пожертв, отриманих через платформу для краудфандингу Kickstarter[21], та здійснив додаткове залучення коштів за допомогою краудфандингу 2017 року[15] Половина фінансування відбувається за рахунок грантів та пожертв, інша половина від проведення воркшопів, де навчають людей мистецтву розслідувань на основі відкритих джерел[15][22].

8 жовтня 2021 року Bellingcat було визнано «іноземним агентом» у Росії[23][24]. 15 липня 2022 року його заборонили в Росії разом із партнером, The Insider, штаб-квартира якого знаходиться в Латвії. Після цього обмеження будь-який російський громадянин, який допомагає Bellingcat або The Insider, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності; їм також буде заборонено цитувати їхні публікації. У Генпрокуратурі Росії повідомили, що їх заборонили через «загрозу безпеці Російської Федерації». Гіґґінс відповів на заборону, заявивши: «Bellingcat не має юридичної, фінансової чи штатної присутності (в Росії), тому незрозуміло, як Росія збирається забезпечити це»[24][25].

У лютому 2023 року повідомлялося, що болгарський журналіст-розслідувач і директор Bellingcat Христо Грозев вирішив жити у вигнанні зі свого дому в Австрії через ймовірну загрозу з боку російських служб безпеки та співробітникив у Відні[26].

Відомі розслідування[ред. | ред. код]

Війна на сході України[ред. | ред. код]

У вересні 2015 року було оприлюднено розслідування, що висвітлювало деякі аспекти перетину російськими військами кордону — було встановлено понад 50 ділянок кордону, які розташовані в полях вдалині від обладнаних контрольних пунктів пропуску, і використовувалися російською армією для заходу на територію України. До 2014 року це були поля та лісосмуги, проте 2014 року на цих ділянках відбувався значний рух техніки, що залишив по собі ґрунтові дороги, що й зафіксовано на супутникових знімках. 30 подібних ділянок детально описані у розслідуванні. Дослідники роблять висновок, що липнева поразка української армії при спробі взяття під контроль російсько-українського кордону — результат дій російської армії[27].

Обстріли території України російською армією[ред. | ред. код]

У лютому 2015 року вийшло перше велике розслідування групи Bellingcat щодо обстрілів українських військ з російської території за період 14 липня — 8 серпня, де за допомогою супутникових знімків місць боїв аналізувалися кратери від артилерійських ударів і ймовірні артилерійські позиції на території Росії, звідки ці удари завдавалися. Окрім аналізу супутникових знімків, було досліджено 6 знятих відео, на яких зафіксовані запуски ракет з артилерійських систем «Град» з російської території в сторону України, зокрема резонансне відео з російського села Гуково[28].

У грудні 2015 вийшло розслідування щодо російських артилерійських обстрілів під час російського наступу на Новоазовськ наприкінці серпня 2014 року[29].

У своєму інтерв'ю у квітні 2016 року Елліот Гіґґінс повідомив, що Росія понад 300 разів обстрілювала територію України влітку 2014 року, обстріли завдавалися як зі ствольної, так і з реактивної артилерії, зокрема, БМ-21 «Град»[30].

21 грудня 2016 року вийшло розширене дослідження Bellingcat[31]. У ньому встановлено щонайменше 149 артилерійських позицій, з яких вела вогонь російська артилерія, і ще 130 позицій, які з великою ймовірністю використовувалися з тією ж метою. На території України ідентифіковано 408 ділянок, по яких вівся артилерійський вогонь[32][33][34][35].

Російске вторгнення в Україну в 2022 році. Bellingcat констатували[36], що Росія обстрілює касетними боєприпасами райони лікарень та шкіл в Україні. Результати розслідування було опубліковано 28 лютого 2022 року[37].

Збиття Boeing 777 біля Донецька[ред. | ред. код]

Одним із найважливіших проєктів Bellingcat є дослідження збиття рейсу Malaysia Airlines Flight 17 в Україні. Групою Bellingcat встановлено, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», яким було збито літак, входив до складу 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ, що базується в місті Курську.

31 травня 2015 року, група Bellingcat випустила доповідь про фальсифікації російським Міністерством оборони супутникових фотографій, на яких нібито зафіксовано розташування «українських» ЗРК «Бук»[38].

Сайт групи Bellingcat опублікував 23 лютого 2016 року новий звіт, у якому назвав підозрюваних в атаці на МН-17, які могли бути причетні до катастрофи малайзійського «Боїнга», збитого 17 липня 2014 року в Донецькій області[39].

Громадянська війна в Сирії[ред. | ред. код]

Мережа розслідує застосування зброї під час громадянської війни в Сирії.

European Security Academy та українські ультраправі[ред. | ред. код]

У серпні 2018 року, Bellingcat опублікував розслідування, що відома європейська компанія European Security Academy (ESA) проводила курс підготовки на зразок тих, що проходять бійці спецпідрозділів, для великої групи з України, яка принаймні частково складалася з ультраправих активістів. Серед них виявилися люди, що пов'язані з нападами на ромів, ЛГБТ-людей і правозахисників, та мають расистські й неонацистські погляди, зокрема члени «Традиції та Порядку», «Національного Корпусу» і «Національних Дружин»[40].

Збиття Boeing 737 під Тегераном[ред. | ред. код]

Після падіння рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» незабаром після вильоту з Тегеранського міжнародного аеропорту Імам Хомейні в Ірані 8 січня 2020, Bellingcat у співпраці з The New York Times за допомогою відео з відкритих джерел визначили, що, найімовірніше, Іран збив літак за допомогою ракети «земля-повітря»[41].

Отруєння Алєксєя Навального[ред. | ред. код]

У грудні 2020 року, Bellingcat у співпраці з CNN, Der Spiegel та The Insider опублікували розслідування, що детально розкриває, як підрозділ Федеральної служби безпеки Росії, що спеціалізується на застосуванні отруйних речовин, вів стеження за російським політиком Алєксєєм Навальним з моменту, коли він оголосив про свої плани 2017 року брати участь у президентських виборах. Також встановлено перебування агентів поблизу його місцязнаходження в місті Томську, де він у серпні 2020 року був отруєний військовим нервово-паралітичним засобом типу «Новичок»[42][43].

«Вагнерівці»[ред. | ред. код]

13 листопада 2021 року, міжнародна група розслідувачів Bellingcat повідомила, що на початку наступного тижня оприлюднить своє розслідування щодо затримання в липні 2020 року під Мінськом групи з понад 30 росіян, причетних до так званої «приватної військової компанії Вагнера»[44].

17 листопада 2021 року, Bellingcat та The Insider оприлюднили розслідування унікальної операції спецслужб України, під час якої розвідникам вдалося вивезти з Росії десятки найбільш значущих бойовиків ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів на Донбасі[45][46].

Операція ГУР МОУ з вербування російських військових льотчиків[ред. | ред. код]

25 липня 2022 року, ФСБ Росії повідомила про зірвану спецоперацію ГУР МО України щодо вербування російських льотчиків та викрадення бойових літаків. ФСБ також звинуватила Bellingcat у сприянні цій операції українських спецслужб. За словами Христо Грозєва, ГУР давно знало про розкриття та вело із росіянами дезінформаційну гру, під час якої заволоділо даними «десятків офіцерів розвідки» та інформацією про методи роботи ФСБ і про її секретні активи. А сама Bellingcat під час спецоперації знімала документальний фільм про роботу розвідувальних служб[47].

Крилатими ракети по Україні дистанційно керували вбивці з ГОЦ[ред. | ред. код]

24 жовтня 2022 року, в розслідуванні Христо Грозєва розписано, як фахівці з Головного обчислювального центру Збройних Сил Росії (рос. — Главного вычислительного центра Вооруженных Сил России), що очолювалися Робертом Барановим та Ігорем Багнюком керували трьома группами осіб, що займаються програмуванням трьох типів ракет: ЗМ-14 ("Калібр", морського базування), Р-500 (він же 9М728, для систем "Іскандер", (наземного) запуску) і Х-101 (повітряного базування). Через складність взаємодії між різними вхідними даними для траєкторії польоту і коригування курсу траєкторія польоту кожної ракети вимагає індивідуального планування[48][49].

Оприлюднення "секретних даних НАТО"[ред. | ред. код]

У квітні 2023 року у мережі протягом декількох днів поспіль з'являлися повідомлення про зливи "секретних документів" США про заходи безпеки в Україні, Китаї та країнах Близького Сходу[50][51].

Розслідувачі групи Bellingcat з'ясували, що канали з "секретними даними НАТО" були створені для комп'ютерної гри Minecraft, – про це йшлося у розслідуванні групи Bellingcat від 9 квітня 2023 року. Під час суперечки про ігрові карти та хід великої війни в Україні один із геймерів відправив 10 "таємних" файлів. Документи, за даними команди, почали з'являтися в мережі ще в січні 2023 року на деяких Discord-серверах, в тому числі Minecraft Earth Map, де була функція для спілкування з кількома користувачами в окремих каналах[52][53].

Нагороди[ред. | ред. код]

2015 року, Еліот Гіґґінс та Bellingcat отримали спеціальну нагороду від Hanns-Joachim-Friedrichs-Award[en][54].

2017 року, член Bellingcat Крістіан Тріберт виграв European Press Prize Innovation Award за детальну реконструкцію спроби перевороту в Туреччині 2016 року у статті Bellingcat під назвою англ. The Turkish Coup through the Eyes of its Plotters (Турецький переворот очима змовників)[55][56].

2018 року, Христо Грозєв та його команда були нагороджені European Prize for Investigative Journalism за їхнє розслідування та викриття осіб підозрюваних у отруєнні Скрипалів у Великій Британії Новичком[57].

2019 року, Bellingcat та інтернет-видання The Insider отримали нагороду Investigative Reporting Award від European Press Prize за встановлення особ двох чоловіків, які нібито отруїли Сергія та Юлію Скрипаль[58]. Bellingcat отримали грошовий приз у розмірі €500,000 від Nationale Postcode Loterij (Національна поштова лотарея) Нідерландів; вони використали ці кошти для відкриття нового офісу в Гаазі[59]. Bellingcat і Newsy отримали Scripps Howard Award За інновації в журналістських розслідуваннях, що проливають світло на міжнародні конфлікти[60].

2020 року, Bellingcat отримали Machiavelli Prize від Machiavelli Foundation у Нідерландах[61].

2020 року, Bellingcat та Newsy були номіновані на News & Documentary Emmy Award у категорії Outstanding New Approaches: Current News[62].

Книга[ред. | ред. код]

Засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс анонсував видання книги Ми — Bellingcat. Онлайн-розслідування міжнародних злочинів та інформаційна війна з Росією яка вийшла у лютому 2021 року[63]. Анотація книги стверджує, що We Are Bellingcat розповідає історію про те, як людина, що покинула коледж, створила цілком нову категорію збору інформації та надихнула громадських журналістів на розв'язання одних з найцікавіших історій нашого часу, використовуючи лише екрани своїх комп'ютерів. У ній описані інструменти, розроблені для аналізу даних, починаючи з 1990-х років, від програм геолокації, які можуть бездоганно точно визначати місцезнаходження, до застосунку, який може ідентифікувати час, коли було зроблено фотографію, з точністю до півгодини. Вона також глибоко занурюється в деякі з найбільш успішніших розслідувань Bellingcat — правду про збиття рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines над Україною, постачання зброї під час Громадянської війни в Сирії, хакерські атаки на телефони журналістів — з подробицями та драматизмом детективу[64].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://euvsdisinfo.eu/more-mice-belling-the-cat/
  2. а б в г https://www.bellingcat.com/about/
  3. https://time.com/6155869/bellingcat-eliot-higgins-ukraine-open-source-intelligence/
  4. https://szru.gov.ua/en/news-media/publications/july-16-2022-ukraine-and-the-world--against-russias-aggression-sanctions-in-action
  5. https://www.theguardian.com/law/2021/jun/27/berlins-no-1-digital-detective-agency-is-on-the-trail-of-human-rights-abusers
  6. https://www.icfj.org/about/profiles/christo-grozev-bellingcat
  7. Ahmad, Muhammad Idrees. Bellingcat and How Open Source Reinvented Investigative Journalism. The New York Review of Books (англ.). Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 2 лютого 2021.
  8. About. bellingcat (en-GB) . Архів оригіналу за 10 січня 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  9. To bell the cat - definition of 'to bell the cat' by The Free Dictionary. Thefreedictionary.com (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 25 грудня 2016.
  10. Пошук | Англійсько-українські словники. e2u.org.ua. Процитовано 12 квітня 2022.
  11. "Brown Moses Blog: March 2012". brown-moses.blogspot.com. Архів оригіналу за 5 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  12. Chibber, Kabir. Kickstarter-funded journalists found an ISIL training camp using Google Earth and Bing Maps. Quartz (англ.). Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  13. Moses, Brown (22 квітня 2014). Brown Moses Blog: Evidence From 2 Weeks Of Chlorine Barrel Bomb Attacks. Brown Moses Blog. Архів оригіналу за 5 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  14. Watch out for Bellingcat. Columbia Journalism Review (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  15. а б в Russia’s Latest Attempt to Smear Bellingcat Over MH17 – Unsuccessful. POLYGRAPH.info (англ.). Архів оригіналу за 17 травня 2019. Процитовано 2 лютого 2021.
  16. Слідство: “Боїнг” над Донбасом збили з “Бука” російської бригади. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 14 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  17. Нідерланди й Австралія офіційно звинуватили Росію у катастрофі MH17. BBC News Україна (укр.). Архів оригіналу за 3 березня 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  18. Держдеп про висновки слідчої групи: настав час РФ відповісти за МН17. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 2 лютого 2021.
  19. Gun Safety, Self Defense, and Road Marches - Finding an ISIS Training Camp. bellingcat (en-GB) . 22 серпня 2014. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  20. The Hills of Raqqa - Geolocating the James Foley Video. bellingcat (en-GB) . 23 серпня 2014. Архів оригіналу за 2 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  21. Beauman, Ned. How to Conduct an Open-Source Investigation, According to the Founder of Bellingcat. The New Yorker (en-us) . Архів оригіналу за 1 грудня 2020. Процитовано 2 лютого 2021.
  22. UK site leads the way in Skripal case with online savvy. www.yahoo.com (амер.). Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 2 лютого 2021.
  23. Balmforth, Tom (8 жовтня 2021). Osborn, Andrew (ред.). Russia names Bellingcat investigative outlet 'foreign agent'. Reuters (англ.). Moscow. Процитовано 11 жовтня 2021.
  24. а б Russia Bans Bellingcat, Insider as 'Undesirable' Orgs. The Moscow Times (англ.). 15 липня 2022. Процитовано 15 липня 2022.
  25. Russia bans news outlet Bellingcat, labels it a security threat. Reuters (англ.). 15 липня 2022. Процитовано 15 липня 2022.
  26. Bellingcat Chief Forced to Leave Vienna Following Security Threats (англ.). The Moscow Times. 1 лютого 2023.
  27. Россия на тропе войны - расследование Bellingcat - Беллингкэт. Беллингкэт (ru-RU) . 21 вересня 2015. Архів оригіналу за 23 грудня 2016. Процитовано 27 січня 2017.
  28. Bellingcat Report - Origin of Artillery Attacks on Ukrainian Military Positions in Eastern Ukraine Between 14 July 2014 and 8 August 2014 - bellingcat. bellingcat (амер.). 17 лютого 2015. Архів оригіналу за 9 березня 2022. Процитовано 5 червня 2017.
  29. The Burning Road to Mariupol: Attacks from Russia during the Novoazovs’k Offensive of August 2014 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 28 грудня 2017. Процитовано 25 грудня 2016.
  30. Bellingcat: Росія понад 300 разів обстріляла українську територію з «Градів» [Архівовано 19 квітня 2016 у Wayback Machine.] Українське Незалежне Інформаційне Агентство Новин УНІАН 18 квітня 2016 року
  31. Bellingcat підготував детальний звіт про війну РФ проти України у 2014 році. Українська правда. Архів оригіналу за 2 травня 2017. Процитовано 25 квітня 2017.
  32. Bellingcat: обстріли українських військ з Росії були масованими. BBC Україна (en-GB) . 21 грудня 2016. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2016.
  33. Bellingcat составил карту обстрелов Украины с территории России — Meduza. Meduza (ru-RU) . Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2016.
  34. Российские артиллерийские удары по территории Украины летом 2014 года. Архів оригіналу за 18 липня 2019.
  35. Putin's Undeclared War Summer 2014 Russian Artillery Strikes against Ukraine [Архівовано 23 грудня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  36. Bellingcat відстежила, як Росія б'є касетними боєприпасами по мирних українцях [Архівовано 1 березня 2022 у Wayback Machine.]. news.obozrevatel.com. 1 березня 2022 року
  37. Вторжение в Украину: отслеживание применения кассетных боеприпасов в жилых кварталах [Архівовано 1 березня 2022 у Wayback Machine.]. ru.bellingcat.com. 28 лютого 2022 року
  38. The Avalanche that Went from Russia to Ukraine. bellingcat (en-GB) . 31 травня 2015. Архів оригіналу за 6 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  39. Bellingcat назвав підозрюваних у причетності до збиття MH17. Архів оригіналу за 25 лютого 2016. Процитовано 25 грудня 2016.
  40. Крупная европейская военная фирма тренировала украинских ультраправых и расистов. Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 30 серпня 2018.
  41. Video Apparently Showing Flight PS752 Missile Strike Geolocated to Iranian Suburb. bellingcat (en-GB) . 9 січня 2020. Архів оригіналу за 10 січня 2020. Процитовано 2 лютого 2021.
  42. До отруєння Навального причетна ФСБ – розслідування Bellingcat і партнерів. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 27 січня 2021. Процитовано 5 лютого 2021.
  43. FSB Team of Chemical Weapon Experts Implicated in Alexey Navalny Novichok Poisoning. bellingcat (en-GB) . 14 грудня 2020. Архів оригіналу за 15 грудня 2020. Процитовано 5 лютого 2021.
  44. Bellingcat анонсує вихід наступного тижня розслідування щодо операції з затримання «вагнерівців» у Білорусі. Архів оригіналу за 14 листопада 2021. Процитовано 14 листопада 2021.
  45. Inside Wagnergate: Ukraine’s Brazen Sting Operation to Snare Russian Mercenaries. Архів оригіналу за 21 березня 2022. Процитовано 18 листопада 2021.
  46. Приземление валькирий. История спецоперации Украины по перехвату самолета с боевиками ЧВК Вагнера. Ч. I — вербовка. Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 18 листопада 2021.
  47. ФСБ піймалась на вудку української розвідки під час операції з вербування російських льотчиків - Bellingcat. Mind.ua (укр.). Процитовано 26 липня 2022.
  48. The Remote Control Killers Behind Russia’s Cruise Missile Strikes on Ukraine. bellingcat (en-GB) . 24 жовтня 2022. Процитовано 26 жовтня 2022.
  49. "Віддалені молоді убивці". Bellingcat з'ясувала, хто керує запуском ракет по Україні. www.bbc.com. 25 жовтня 2022.
  50. Leaked Documents Reveal Depth of U.S. Spy Efforts and Russia’s Military Struggles. // By Julian E. Barnes, Helene Cooper, Thomas Gibbons-Neff, Michael Schwirtz and Eric Schmitt. April 8, 2023
  51. Втрати Росії в Україні досягають 220 тисяч солдатів, - NYT про злиті "секретні документи Пентагону". 10.04.2023, 00:30
  52. From Discord to 4chan: The Improbable Journey of a US Intelligence Leak. // Aric Toler. April 9, 2023
  53. "Зливи" про контрнаступ ЗСУ: документи в січні потрапили на Discord-сервери геймерів, – Bellingcat. 09.04.2023, 21:20
  54. Pressemitteilung der Hanns-Joachim-Friedrichs-Vereins [Архівовано 17 травня 2019 у Wayback Machine.] (нім.)
  55. Christiaan Triebert. European Press Prize. Архів оригіналу за 13 лютого 2021. Процитовано 5 лютого 2021.
  56. "We've shot four people. Everything's fine." The Turkish Coup through the Eyes of its Plotters. bellingcat (en-GB) . 24 липня 2016. Архів оригіналу за 27 січня 2021. Процитовано 5 лютого 2021.
  57. Christo Grozev. European Press Prize. Архів оригіналу за 10 січня 2021. Процитовано 5 лютого 2021.
  58. Unmasking the Salisbury Poisoning Suspects: A Four-Part Investigation. European Press Prize. Архів оригіналу за 10 січня 2021. Процитовано 5 лютого 2021.
  59. Twitter, James Walker (5 березня 2019). Bellingcat to establish new office in The Hague after €500,000 funding win through Dutch postcode lottery. Press Gazette (амер.). Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 5 лютого 2021.
  60. Scripps Howard Awards announce winners, recognize exceptional American journalism. Scripps (англ.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 5 лютого 2021.
  61. Bellingcat krijgt Machiavelliprijs voor 'kwaliteitsimpuls' journalistiek. nos.nl (нід.). Процитовано 5 лютого 2021.
  62. "NOMINEES ANNOUNCED FOR THE 41ST ANNUAL NEWS & DOCUMENTARY EMMY® AWARDS" (PDF) (PDF). National Academy of Television Arts & Sciences. Архів оригіналу (PDF) за 18 вересня 2020.
  63. Eliot Higgins, We Are Bellingcat An Intelligence Agency for the People, Bloomsbury Publishing, 04 Feb 2021 [Архівовано 15 серпня 2021 у Wayback Machine.] ISBN 9781526615756.
  64. We Are Bellingcat. bellingcat (en-GB) . Архів оригіналу за 4 лютого 2021. Процитовано 5 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]