Бенджамін Франклін (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Бенджамін Франклін»
Обкладинка видання українського мовою видавництва «Наш Формат»
Автор Волтер Айзексон
Назва мовою оригіналу Benjamin Franklin: An American Life by Walter Isaacson
Країна США США
Мова англійська
Укр. видавництво Україна «Наш Формат»
Видавництво Simon & Schuster
Видано Червень 2005
Видано українською 2019
Перекладач(і) Геннадій Шпак
ISBN США 978-074-3273-98-5
Україна 978-617-7682-30-0

Бенджамін Франклін (англ. Benjamin Franklin: An American Life)  — книга Волтера Айзексона, що вперше вийшла у видавництві «Simon & Schuster»[1] у червні 2005 року. Українською мовою вперше перекладена у 2019 році.

Огляд книги[ред. | ред. код]

Книга американського журналіста, письменника, автора бестселерів про Ейнштейна та Стіва Джобса, розкриває життєвий шлях одного з найвідоміших діячів американської історії, політика, бізнесмена, винахідника, дипломата — Бенджаміна Франкліна (1706-1790). Його портрет зображений на стодоларовій купюрі, а крилатий вислів «Час — гроші» знають та цитують на всіх континентах.

Як винахідник, Франклін створив крісло-гойдалку, біфокальні окуляри, громовідвід, передбачив появу кріоніки. Будучи дипломатом, висунув ідею федеральної урядової моделі.

Праця Волтера Айзексона — ще один доказ безцінного спадку, що його після себе залишив великий американський діяч. Автор досліджує особистість та життєвий шлях Бенджаміна Франкліна, його погляди, а також аспекти, які стали основою самосвідомості американського народу - духу демократії, поваги до праці, раціоналізму та філософського прагматизму.

Основний зміст[ред. | ред. код]

Книга складається з 16 розділів, у кожному з яких розкривається певний період життя та діяльності Франкліна. Роки перебування в Бостоні, Філадельфії, Лондоні, Парижі, де майбутній національний герой США постає в різних іпостасях: як громадський діяч, друкар, бунтівник, миротворець, мудрець.

Вперше розкриваються маловідомі факти з особистого життя Б. Франкліна — дивовижного генія з типовими людськими слабостями. Його непрості відносини з сином та онуком, сімейні чвари, інтимні походеньки з дамами вищого світу Парижу… А також розповідається про його поліграфічний бізнес, наукові заняття, діяльність під час війни за незалежність.

Щоб не трапилось, Бенджамін завжди залишався собою: носив прості костюми та свій знаменитий капелюх, ігнорував перуку, а інколи поводився так, що беззаперечно затьмарював всі свої видатні заслуги.

Переклад українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A-Benjamin-Franklin-Reader - Walter-Isaacson. simonandschuster.com (анг.) . Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 3 квітня 2019. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)