Бербере

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бербере

Бербере (амх. በርበሬ) — суміш спецій, зазвичай включає червоний перець, імбир, гвоздику, коріандр, духмяний перець, ягоди рута та ажгон. Бербере є основною складовою частиною в кухнях Ефіопії та Еритреї. Бербере іноді роблять з трав і спецій, в тому числі з культурних рослин, які ростуть дикими в Ефіопії, наприклад Aframomum corrorima і перець довгий [1].

Спосіб приготування[ред. | ред. код]

Рецепти приготування приправи дуже різні, характерні для кожного регіону і навіть сім'ї в Ефіопії[2].

Першим етапом у приготуванні бербере є обсмажування червоного овочевого перцю на сковороді, поки перець не стане темно бурого кольору. Пізніше до приправи додають імбир, перець каєнський і чорний перець, грецьку гуньбу, ажгон і насіння коріандру. Потім обсмажують усе разом і після перемелюють отриману суміш. Далі, для додання приправі солодощі додають корицю, кардамон, гвоздику і духмяний перець. Знову все обсмажують і перемелюють. Виходить пастоподібна суміш[3].

Крім того, в деяких варіантах приготування беребере можливі також додавання кумину, куркуми, мускатного горіха, часнику, цибулі, чебрецю та базиліку.

Що таке[ред. | ред. код]

Бербере зазвичай подають з бараниною. Також її подають з тушкованими стравами і навіть іноді додають у рагу й супи. Бербере ще використовують у стравах з рису[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Product description: Ethiopian berbere (organic). Архів оригіналу за 20 червня 2012. Процитовано 31 жовтня 2018.
  2. а б Бербере. Состав бербере. Кулинарный сайт FindFood.Ru рецепты с фото (ru-RU) . Архів оригіналу за 19 жовтня 2018. Процитовано 18 травня 2018.
  3. Administrator. Бербері (ru-ru) . speciesinfo.ru. Архів оригіналу за 1 листопада 2018. Процитовано 18 травня 2018.