Бергеф'єлл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бергеф'єлль

бук. Børgefjell/Byrkije[1]
65°11′ пн. ш. 13°54′ сх. д. / 65.183° пн. ш. 13.900° сх. д. / 65.183; 13.900Координати: 65°11′ пн. ш. 13°54′ сх. д. / 65.183° пн. ш. 13.900° сх. д. / 65.183; 13.900
Країна  Норвегія[1]
Розташування Grane Municipalityd
Hattfjelldald
Namsskogan Municipalityd
Røyrvik Municipalityd
Найближче місто Мушен
Площа 1447 км²
Засновано 1963
Оператор Норвезьке агентство природної охорони
Вебсторінка norgesnasjonalparker.no/nasjonalparker/borgefjell/
Бергеф'єлл. Карта розташування: Норвегія
Бергеф'єлл
Бергеф'єлл (Норвегія)
Мапа

CMNS: Бергеф'єлл у Вікісховищі

Бергеф'єлль (Børgefjell nasjonalpark) — один із багатьох національних парків у Норвегії, розміщений на кордоні меж між Тренделагом і Нурланном повітом, що має кордоні межі з Швецією. Парк слугує як заповідник, повз якого проходять декілька трас. Існує і мережа об'єктів для туристів. Відвідувачі можуть подорожувати протягом тривалого періоду, не побачивши жодної іншої людини. Це пояснюється великою площею парку у 1 447 км².

Парк заснований в 1963 році і розширявся у 1973 і 2003 роках.

Географія[ред. | ред. код]

Ландшафт парку повністю різноманітний та не однорідний. Тут існують і круті піки темних та сірих гір з невеликою рослинністю, до родючих гірських схилів і боліт. Найвищі гірські вершини — на заході, де їхньою основою є перш за все темний граніт Børgefjell, що дає ландшафту пустельний та пригнічений вигляд. Гори в парку доходять і до 1700 метрів над рівнем моря. В інших місцях, наприклад, у районі Рейнсфіеллет, ви знайдете грубі кам'яні скелі без рослинності. Підледникові морени охоплюють велику частину ландшафту.

У парку є безліч озер, ставків та бурхливих річок.

Історія[ред. | ред. код]

Саами контролювали землі в Бергеф'єллі з давніх часів аж до 20 століття. Вони проживали на даних землях ще з часів коли існували первородні родоплемінні відносини, проте змушені були почати ділитися приблизно з початку 16 ст. Саамм ретельно оберігали свою національність і культурну, своєрідність тому не піддавались майже взагалі процесам асиміляції. Переселенці, поселяючись тут, вивчили досвід полювання корінних жителів, будували свої хижини по всій території парку. З 1700s і голом у 1800s, Норвезькі поселенці різними методами почали відвойовувати дані землі.

Назва[ред. | ред. код]

Перша частина слова походить із to be the древньої норвезької мови byrgi що означає «укріплення» і «форт». (Можливо тут якийсь час форт, оскільки тут близько Швеція)

Останній елемент — tell, означає слово «гора».

Фауна[ред. | ред. код]

Зимняк

Бергеф'єлль відомий тим що тут мешкає безліч арктичних лисиць, ще одним представником місцевої фауни є Мустела що є найбільш поширеним із великих хижаків. Присутні тут і рись і ведмідь . Одним з найменших хижаків є лисиця звичайна. До мешканців парку належать і біла сова, та куріпки, а також лосі, та сотні видів інших птахів та ссавців.

Бергеф'єлль використовують і як пасовище для оленів. Східна, західна, південна частини національного парку зазвичай приймають для годівлі оленів у літо в той час північна частина використовується як пасовище протягом цілого року. Сюди також приходять олені із Швеції.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бёргефьелль // Словарь современных географических названий / Рус. геогр. о-во. Моск. центр; Под общ. ред. акад. В. М. Котлякова. Институт географии РАН. — Екатеринбург : У-Фактория, 2006. (рос.)