Олександр Берзін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Берзін
англ. Alexander Berzin
Народився 10 грудня 1944(1944-12-10)[1][2] (79 років)
Патерсон, Нью-Джерсі, США
Країна  США[2]
 Німеччина
Діяльність мовознавець, перекладач, філософ, письменник
Alma mater Гарвардський університет
Ратґерський університет
Принстонський університет
Науковий ступінь доктор філософії
Нагороди

CMNS: Олександр Берзін у Вікісховищі

Олександр Берзін (нар. 10 грудня 1944, Патерсон, Нью-Джерсі, США) — американський буддолог, тибетолог, історик і вчитель дхарми, доктор філософії Гарвардського університету.

Біографія[ред. | ред. код]

Олександр Берзін народився у 1944 році в місті Патерсоні, штат Нью-Джерсі, отримав у 1965 році ступінь бакалавра на кафедрі орієнталістики Рутгерського університету у співробітництві з Принстонським університетом, у 1967 році — ступінь магістра, а в 1972 році — ступінь доктора на кафедрі Далекосхідних мов (китайської) і санскриту і кафедрі Індології Гарвардського університету. Із 1969 по 1988 рік він проживав переважно в Індії, у Дхармсалі, спершу як стипендіат Фулбрайта, вивчаючи і практикуючи Дхарму зі вчителями всіх чотирьох тибетських традицій. Його основним учителем був Ценшаб Серконг Рінпоче, нині покійний майстер-партнер по дебатам і один із наставників Його Святості Далай-лами. Упродовж дев'яти років Берзін був його перекладачем і секретарем, супроводжуючи в декількох подорожах по світу. Інколи він навіть виконував функції перекладача Його Святості Далай-лами під час буддійських заходів.

Будучи засновником Бюро перекладів при Бібліотеці тибетських праць і архівів, Берзін розробив нову термінологію для перекладів на англійську мову тибетських технічних термінів, які раніше зазвичай розуміли неправильно. Працюючи з перекладачами багатьох інших мов, він допоміг їм переглянути і розробити власну термінологію за тими ж самими принципами.

Із 1983 року Берзін мандрував по всьому світу, викладаючи різноманітні аспекти буддійської практики і філософії, а також тибетсько-монгольську історію і теорію астрології і медицини в Дхарма-центрах і університетах понад 70 країн. Його маршрути частіше за все проходили по колишньому і теперішньому комуністичному світу, Латинській Америці, Африці, Центральній Азії і Близькому Сході. Окрім безлічі опублікованих робіт і перекладів, на мовах цих країн були видані багато з його лекцій.

Берзін виконував функції неофіційного посланця у низці міжнародних проектів, які були пов'язані з тибетсько-монгольською культурою, зокрема в Програмі Тибетської медичної допомоги жертвам Чорнобиля, яка розроблялася спільно з Російським міністерством охорони здоров'я, а також проектом Фонду Річарда Гіра з відродження національної культури Монголії шляхом видання книг на буддійську тематику на сучасній розмовній мові. Він також сприяв встановленню і поглибленню буддійського і мусульманського діалогу.

У 1998 році Берзін повернувся на Захід, де були на той час сприятливіші умови для його діяльності як письменника. Інколи, подорожуючи, він викладає у різноманітних Дхарма-центрах, однак основну частину роботи присвячує підготовці своїх неопублікованих матеріалів для Бібліотеки Берзіна. На сьогодні пан Олександр проживає в Німеччині, у Берліні.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Deutsche Nationalbibliothek Record #123639530 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б Evidence zájmových osob StB
  3. Short Biography of Alexander Berzin. StudyBuddhism.com. Архів оригіналу за 29 червня 2016. Процитовано 5 червня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]