Битва при Клокотниці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва при Клокотниці
Візантійсько-болгарські війни
План битви
Дата9 березня 1230
МісцеКлокотниця
Результат Перемога болгарського війська
Сторони
Друге Болгарське царство Епірський деспотат
Командувачі
Іван Асен II Феодор Комнін Дука
Сили
невідомо невідомо
Втрати
невідомо невідомо

Битва при Клокотниці — битва між військами Другого Болгарського царства та Епірським деспотатом, що відбулася 9 березня 1230 року. Завершилася перемогою болгарського війська, очолюваного царем Іваном Асенем II.

Передумови[ред. | ред. код]

У 1221—1222 роках Болгарія (Іван Асен II) та Епір (Феодор Комнін) уклали союз проти Латинської імперії. Забезпечивши мир, деспот Феодор вторгається у королівство Фессалоніки та захоплює його і частину Македонії.

Після смерті латинського імператора у 1228 році деспот Феодор вважав, що єдиною перешкодою до захоплення Константинополя є Болгарія. Тому в березні 1230 року він виступив із великим військом проти неї[1].

Хід битви[ред. | ред. код]

Феодор Комнін зібрав значну військову силу, включно із найманцями із Заходу, а Іван Асен II зміг зібрати набагато менше військо, оскільки цей похід був несподіванкою для нього. Деспот Епіру був настільки впевнений у власній перемозі, що взяв увесь свій двір разом із дружиною та дітьми у похід. Війська Болгарії та Епіру зустрілися 9 березня 1230 року поблизу села Клокотниця. Іван Асен II наказав прибити до хоругви договір 1221—1222 років, порушений Феодором Комніним. У ході битви болгарський цар зміг оточити епірське військо. Після цього значна частина війська Феодора Комніна була знищена. Сам деспот із сім'єю потрапив у полон[2].

Наслідки[ред. | ред. код]

Іван Асен II звільнив полонених, через що багато фортець у Епірі здавалися болгарам без бою. Феодора Комніна спочатку з почестями прийняли при дворі болгарського царя, проте згодом його осліпили, звинувачуючи у підготовці змови. Болгарія зайняла володіння Епіру у Фракії до Фессалонік, включно з Адріанополем та Дидимотикою, а також Македонію і північну Албанію. Епірський деспотат став другорядною державою, а Болгарія — провідною на Балканах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. К. Иречек - История на българите - 25. macedonia.kroraina.com. Процитовано 18 березня 2023.
  2. Akropolites, George (2007). The History. Translated by Macrides, Ruth. Oxford: Oxford University Press. p. 178. ISBN 978-0-19-921067-1.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Дуйчев Иван, Из старата българска книжнина, т.II, С. (1944). стр. 38–39
  • Златарски Васил Н., История на българската държава през средните векове, Т.III, Второ българско царство. стр. 587—596
  • Успенскиій Ф. И. О, древностях города Тырнова, Известія Руского Археалогического Института в Константинополе, 1901, VII, вып 1. стр. 6–7 и табл. 5