Битва під Харраном

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва під Харраном
Хрестові походи
Дата7 травня 1104 року
МісцеДва дні шляху від Харрану, на рівнині навпроти Ракки
Результат Впевнена перемога сельджуків
Сторони
Антіохійське князівство
Едеське графство
Турки-сельджуки
Командувачі
Балдуїн II
Боемунд I
Танкред Тарентський
Жослен I
Джікірміш
Сили
3000 важких кавалеристів
9000 піхотинців та лучників
7000 верхових лучників
Втрати
Важкі Невідомо

Битва під Харраном — битва, яка відбулась 7 травня 1104 року між об'єднаним військом Антіохійського князівства та Едеського графства з одного боку, та силами турків-сельджуків з іншого. Це була перша велика битва мусульман проти новостворених держав хрестоносців, що постали після Першого хрестового походу. Поразка християн мала для них катастрофічні наслідки і дозволила сельджукам відвоювати ряд фортець та значні території Антіохійського князівства.

Битва[ред. | ред. код]

У 1104 році, маючи намір відновити хрестовий похід і просунутися далі на схід, граф Едеси Балдуїн II звернувся за військовою підтримкою до князя Антіохії Боемунда і його племінника, князя Галілеї Танкреда Тарентського. Армії Боемунда і Танкреда висунулися від Антіохії на північ до Едеси, де об'єдналися з хрестоносцями Балдуїна і Жослен де Куртене та попрямували до Харрану.

Тим часом сельджуки під проводом еміра Мосула Джекерміша і правителя Мардіна Сукмана ібн Артука зосередили свої сили біля міста Рас-аль-Айн в районі річки Хабур. У травні 1104 року бажаючи відвернути увагу хрестоносців від Харрана, сельджуки попрямували до Едессі. Вірогідних відомостей про точне місце зіткнення мусульман з хрестоносцями не збереглося. З хроніки арабського історика Ібн аль-Ашера випливає, що битва відбулася у 12 км від Харрана, однак вірменський історик Матвій Едеський повідомляє про місцевість у двох днях шляху від міста.

На час, поки Балдуїн перебував у в'язниці Мосула, графством Едеським керував Танкред Тарентський. Згодом за Жослен і Балдуїна було заплачено викуп, проте звільнені вони були тільки в 1108 році.

Наслідки[ред. | ред. код]

Битва під Харраном стала першою серйозною поразкою хрестоносців. Її підсумок розвіяв думку про нездатність мусульман чинити опір і перемагати. Сумним для хрестоносців результатом битви скористалася Візантія, яка знову приєднала до себе Латакію і частину території Кілікії. Багато підлеглих Антіохії міст повстали і були зайняті мусульманами Алеппо, а вірменські території відійшли до Вірменії та Візантії. Відчуваючи небезпеку з боку Візантії, Боемунд доручив управління Антіохії своєму племіннику Танкреду і в листопаді 1104 року відбув у Італію, щоб зібрати там нове військо.

За твердженням літописця Гійома Тирського, поразка хрестоносців у битві при Харрані мала воістину катастрофічні наслідки. У 1108 році між імператором Візантії Олексієм Комнін і Боемундом Тарентським була укладена принизлива для хрестоносців Девольска угода, згідно з якою Антіохія ставала васальною територією Візантії і втрачала вихід до моря. Цю угоду, однак, не визнав Танкред Тарентський. У 1119 році Антіохія знову була розбита в битві на Кривавому полі, а графство Едеське так ніколи й не відновило свій вплив і проіснувало до 1144 року тільки завдяки внутрішнім суперечностям в рядах мусульман.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]