Битви Александра Великого

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битви Александра Великого
Зображення
Місце розташування Стародавня Греція
Час/дата початку 336 до н. е.
Час/дата закінчення 323 до н. е.
Учасник(и) Александр Македонський, Стародавня Македонія, Коринфський союз, Імперія Ахеменідів, Паурави, фракійці, Іллірійці, Согдіана і Uxiid
Цей список перелічує війна

У цій статті у хронологічному порядку перераховані головні битви Александра Македонського, включаючи битви до смерті Філіпа II і приходу до влади Александра, похід у Середню Азію та Індію.

Битви в Греції та Фракії[ред. | ред. код]

  • 340 р. до н. е. — Повстання медів — У віці 16 років Александр придушив повсталих медів, фракійського племені на північно-східному кордоні Македонії, у той час як його батько, Філіп II, взяв в облогу Візантій на Босфорі (Плутарх, «Олександр»).
  • Весна-літо, 335 р. до н. е. — Похід на Балкани — Перші битви Александра у ролі македонського царя. По ходу боїв на Балканах до річки Істр (сучасний Дунай) розбитий ряд повсталих фракійських і іллірійських племен (трибали, піони, гети, тавлантії тощо).

Похід до Азії (334—324 рр. до н. е.)[ред. | ред. код]

Місця битв в Азії на карті імперії Александра
  • Осінь, 334 р. до н. е. — Облога Галікарнаса — облога і штурм столиці Карії, прибережного міста Галікарнаса на південному краю півострова Мала Азія. В ході облоги загинуло чимало солдатів із гарнізону, але персам вдалося вирватися морем. Галікарнас було здано (без мешканців) після важкого бою і зруйновано за наказом Александра.
  • 329 - 327 роки до н. е. — Гірська війна — Війна у Согдіані та Бактрії з місцевими повстанцями. Битви мають локальний характер, місцеві правителі за допомогою партизанських дій намагаються завоювати феодальну незалежність. Після знищення лідерів і захоплення гірських фортець опір місцевої знаті переважно придушений.
  • Липень, 326 р. до н. е. — Битва на річці Гідасп — битва з індійським царем Пором на річці Гідасп (сучасний Джелам), східною притокою річки Інд. Македонці вперше боролися зі слонами та зазнали значних втрат, після яких відмовилися йти за Александром далі на схід.
  • 326 - 325 роки до н. е. — Штурм міста маллів — бої з племенами Індії, які проживають уздовж річок Гідасп і Інд. Вимушений відмовитися від походу на Схід, Александр повертався до Персії через нові землі, приєднуючи або винищуючи місцевих жителів. У бою за одне з міст народності малли Александр був важко поранений стрілою у груди і лише дивом вижив.

Джерела[ред. | ред. код]