Блазень Кромарті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Блазень на святі Хеловін »
англ. The Cromartie Fool
Творець: Річард Вайт
Час створення: 1731 р.
Розміри: 71,5 x 59,5 cm
Висота: 715 міліметр
Ширина: 595 міліметр
Матеріал: олійні фарби на полотні
Зберігається: Единбург
Музей: Національна галерея Шотландії

Блазень на святі Хеловін (англ. The Cromartie Fool) — картина, котру створив художник Річард Вайт (англ. Richard Waitt) 1731 року.

Опис твору[ред. | ред. код]

Блазень — веселий, балакучий, швидкий у думках і гострий на язик персонаж ярмаркових та балаганних вистав[1] . Блазень — наближена до феодала або королівської особи фігура, обов'язок котрої розважати вельможного пана та його гостей. Балакучому блазневі дозволялось говорити як веселі, так і неприємні речі, іноді сатирично гострі і образливі. Але його захищав статус дурня, особи неповна розуму, котра не знає і не дотримується загальноприйнятних у суспільстві поглядів і забобонів, легко порушує панівні настанови моралі. Блазень — логічно перейшов на театральну сцену і відомий за творами Вільяма Шекспіра, Педро Кальдерона тощо. Він — персонаж багатьох картин, мініатюр, гравюр західноєвропейських митців від доби середньовіччя до бароко.

На картині Річарда Вайта подано літнього бороданя у старому і недбалому вбранні із довгим стовбуром капусти. Верхівку капустини прикрашає запалена свічка[1]. Невідповідне використання капусти як смолоскипа ніби доводило глядачам про статус дурня, особи неповна розуму. Але усміхнене обличчя свідчить, що персонаж не скоїть зла і підтримає святкування жартами.

З історії Шотландії відомо, що блазень прикрашав свято усіх святих, відоме як Хеловін. На святі Хеловін блазень міг керувати урочистостями[1].

За припущеннями, ще не просто картина, це черговий портрет із серії портретів якогось шотландського клана[1].

Блазні у європейському мистецтві[ред. | ред. код]

Ганс Зебальд. «Смерть як блазень чіпляється до пані», 1540 р.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Архівована копія. Архів оригіналу за 25 липня 2014. Процитовано 15 липня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]