Блакитна діра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика блакитна діра в Белізі
Блакитна діра Діна, Лонг-Айленд, Багами
Блакитна діра Уатлінга, Острів Сан-Сальвадор, Багами

Блакитна діра (англ. blue hole) — підводна печера або глибоке вертикальне заглиблення. Термін блакитна діра — загальна назва для карстових лійок, заповнених водою і таких, що знаходяться нижче від рівня моря. Свою назву дістали через вражаючий контраст глибокої темно-блакитної води і світлішої води навкруги.

Утворення[ред. | ред. код]

Багато блакитних дір утворилися під час льодовикового періоду, коли рівень поверхні води був нижчий на 100—120 м, наприклад, внаслідок вимивання тріщин у вапнякових породах під дією дощових вод. Пізніше ж рівень моря, який був набагато нижчий за часів льодовикового періоду (бл. 15 000 років до н. е.), підвищився до нинішнього рівня.

Розмір блакитних дір може бути різним. Найглибшою до недавнього часу вважалася Блакитна діра Діна (англ. Dean's Blue Hole) на багамському острові Лонг-Айленд — 202 м. Ближче до поверхні вона має округлу форму, з діаметром від 25 до 35 м, а починаючи з глибини в 20 м діра розширюється до 100 м у діаметрі.

Велика блакитна діра (англ. Great Blue Hole) у складі Белізького бар'єрного рифа має діаметр 305 м, глибина — 120 м. Блакитна діра в Червоному морі біля берегів Єгипту має глибину 130 м.

Найбільшою є блакитна діра, розташована в акваторії Парасельських островів, — «Діра дракона» (Dragon Hole). Згідно з китайськими легендами, мавпа, наділена надздібностями, отримує чарівну паличку від дракона, що живе тут, — повелителя підводного царства. За результатами вимірів китайських фахівців, в глибину воронка досягає 300,89 м (дані належить завірити офіційно). У верхній частині діри виявлено понад 20 видів живих істот, а на глибині більше 100 м, де кисню немає, життя не виявлено[1].

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Знайдено найглибшу блакитну діру. Архів оригіналу за 20 листопада 2016. Процитовано 3 грудня 2016.