Блакитна небезпека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Блакитна небезпека»
Обкладинка роману
Автор Моріс Ренар
Назва мовою оригіналу Le Péril Bleu
Країна Франція Франція
Мова французька
Жанр наукова фантастика
Видано 1910

«Блакитна небезпека» (фр. Le Péril Bleu) — науково-фантастичний роман 1910 року французького письменника Моріса Ренара. Поєднує також жанри детектив і твір жахів. Інші варіанту перекладу назви твору «Блакитна загибель», «Синя загроза».

Сюжет[ред. | ред. код]

Події відбуваються в французькій гірській області Юра. Тут починають зникати люди та тварини. Тривалий час відбувають пошуки людей та дослідження причини цього явища. Згодом з'ясовується, що людей викрадають дивні істтоти («сарванти»), що мешкають у верхній шарах атмосфери, на висоті 15000 м над рівнем моря. Вони досліджують людей, ловлячи їх наче рибу.

Сарванти розчленяють та досліджують людей, потім виставляють їх у музеї. Деякі частки тіл викидають поза існування сарвантів, які знаходять люди на Землі. Причинами таких дій є те, що сарванти вважають людей небезпечними й шукають засоби протидії.

В свою чергу французькі військовики захоплюють судно сарвантів й в свою чергу їх досліджують. Виявляється, що сарванти є расою комахоподібних істот, які здатні рокладатися на частини, які в свою чергу можуть поєднуватися між різними особинами.

Зрештою в результаті встановлення спілкування науковців з сарвантами, останнім доведено, що люди не становлять загрози, наділені розумом. Водночас сарванти дізналися, що люди страждають під час розчленування на відміну від сарвантів. В результаті наступив мир та завершення дослідів над людьми.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Pierce, John J. (1987). Great Themes of Science Fiction. Westport, CT: Greenwood Press.