Бланка Французька (герцогиня Австрії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бланка Французька
фр. Blanche de France
Народилася 1278[1]
Париж, Королівство Франція
Померла 1 березня 1305(1305-03-01)
Відень, Герцогство Австрія
Поховання Церква міноритів
Країна  Франція
Діяльність аристократка
Знання мов французька
Титул герцог, герцогиня[d] і принцеса
Рід House of Capetd
Батько Філіп III Сміливий
Мати Марія Брабантська (королева Франції)
Брати, сестри Маргарита Французька[d], Філіп IV, Карл Валуа, Людовик Французький[d] і Людовік Д'Евре
У шлюбі з Рудольф ІІІ Габсбург

Бланка Французька (Бланш; фр. Blanche, нім. Blanca, 12781 березня 1305) — французька принцеса, в шлюбі герцогиня Австрії і Штирії. Перша дружина Рудольфа I, старшого сина короля Німеччини Альбрехта I.

Життя[ред. | ред. код]

Бланка народилася у Парижі другою дитиною короля Франції Філіпа III і його другої дружини Марії Брабантської[2][3].

Заручини[ред. | ред. код]

Ще до шлюбу Бланка була заручена чотири рази[4]. Її перші заручини були з Жаном I, маркізом Намюрським, у вересні 1290 року. Її другі заручини відбулося 31 липня 1291 року з Едуардом, принцом Уельським, але замість цього він одружився з племінницею Бланки, Ізабеллою.

Її треті заручини відбулися в 1293 році, з батьком принца Уельського, королем Англії Едуардом I, який овдовів за три роки до цього. Едуард розірвав заручини свого сина з Бланкою, почувши про її красу, і послав емісарів, щоб домовитися про передбачуваний союз зі своїм зведеним братом, королем Франції Філіпом IV. Філіп погодився віддати Бланку Едуарду на таких умовах: між двома країнами буде укладено перемир'я і Едуард поступиться провінцією Гасконь Франції.

Едуард погодився і послав свого брата Едмунда Ланкастера забрати нову наречену, але Ланкастер виявив, що Бланка вже заручена з іншим. Натомість Філіп запропонував Едуарду її молодшу сестру Маргариту, якій на той час було всього 11 років. Едуард відмовився від руки Маргарити і натомість оголосив війну Франції. Через п'ять років Едуард і Філіп уклали перемир'я, згідно з яким Едуард одружився з Маргаритою (який було 16 років), отримав Гієнь і 15 тисяч фунтів стерлінгів як посаг нареченої.

Її четверті заручини в 1296 були з Жаном, сином Жана II, графа Голландії.

Шлюб[ред. | ред. код]

Король Німеччини Альбрехт I прагнув встановити династичні відносини з французькою королівською династією. Він розпочав переговори з Паризьким двором близько 1295 року. Бланка стала дружиною Рудольфа, сина Альбрехта, 25 травня 1300 року; однак до Різдва вона не прибула до Вени. Австрійський двір був у захопленні її багатим посагом, а також відзначив її смак до розкоші та пишності. Герцогиня супроводжувала свого чоловіка в подорожі Штирією, де вона надавала підтримку домаганням Габсбургів.

Бланка народила Рудольфу мертвонароджену дочку в 1304 році і сина, який прожив менше двох років: ймовірно, його отруїли в березні 1306 року [5]. Вона померла 1 березня 1305 можливо від ускладнень після викидня.

З 1784 року Бланка похована в Мінорітенкірхе у Відні. Після її смерті Рудольф одружився з польською принцесою Ельжбетою Рикс.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  2. Habsburg family. Архів оригіналу за 5 березня 2017. Процитовано 22 березня 2022.
  3. Marek, Miroslav. House of Capet descendents. Genealogy.EU. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 9 грудня 2018.
  4. FRANCE CAPETIAN KINGS, Medieval Lands. August 2012. Архів оригіналу за 12 грудня 2017. Процитовано 10 грудня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |title-date= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |warning= (довідка)
  5. AUSTRIA, Medieval Lands. August 2012. Архів оригіналу за 6 вересня 2019. Процитовано 9 грудня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |title-date= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |warning= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Morrison, Elizabeth; Hedeman, Anne Dawson, ред. (2010). Imagining the Past in France: History in Manuscript Painting, 1250-1500. J. Paul Getty Museum.
  • Brigitte Hamann: Die Habsburger, ein biographisches Lexikon. Verlag Carl Ueberreuter, Wien 1988.