Отто Тітус Блаті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Блаті Отто Тітус)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Отто Тітус Блаті
угор. Bláthy Ottó Titusz
Народився 11 серпня 1860(1860-08-11)[3][4][2]
Тата, Угорське королівство (1526–1867), Австрійська імперія[1]
Помер 26 вересня 1939(1939-09-26)[1][2] (79 років)
Будапешт, Угорське королівство[1]
Поховання Керепеші
Країна  Угорщина
Діяльність інженер, винахідник, шахіст, шаховий композитор, інженер-електрик
Alma mater Віденський технічний університет (1882)
Знання мов угорська, німецька, англійська, італійська і французька
Членство Угорська академія наук
Автограф
Нагороди

Отто Тітус Блаті (угор. Bláthy Ottó Titusz; 11 серпня 1860, Тата — 26 вересня 1939, Будапешт) — угорський науковець, інженер-електрик, шаховий композитор.

Закінчивши середню школу в невеликому західноугорському місті Тата, 17-річний Тітус поїхав до Відня і вступив на факультет машинобудування Технічного університету, який закінчив інженером-механіком у 1882 році.

Винахідник[ред. | ред. код]

Упродовж своєї кар'єри став співавтором винаходу електричного трансформатора, регулятора напруги (стабілізатора напруги), лічильників змінного струму, електродвигуна, турбогенератора. Кар'єру винахідника Отто почав під час свого перебування на заводі Ганц, де влаштувався 1 липня 1883 працювати в електричному відділі. Варто відзначити, що й назву «трансформатор» запропонував саме він.

Отто Тітус Блаті дедалі більше цікавився електротехнікою й ретельно вивчав експерименти Фарадея та теоретичні роботи Максвелла. Він був першим, хто зміг обчислити магнітне поле з використанням кривих намагнічування і завдяки цьому започаткував проектування електричних машин постійного струму.

На заводі він проводив експерименти для створення трансформатора. У 1885 р. трансформатор змінного струму винайшли три угорські інженери: Отто Блаті, Мікша Дері та Карой Зіперновскі.

Отто Тітус Блаті разом з Мікшею Дері та Кароєм Зіперновскі


Отто Тітус Блаті почесний член АН Угорщини, почесний доктор вищих технічних шкіл Будапешта і Відня.

Ватметр Блаті

Шахи[ред. | ред. код]

Крім своєї наукової праці, Отто Тітус Блаті відомий як автор шахових задач. В шаховій композиції він відкрив тему, яка має назву тема Блаті. Він є автором 2-х збірників багатоходових задач (1889 та 1890). З 1879 опублікував понад 400 шахових композицій. Здобув славу видатного фахівця у складанні «задач-монстрів» (в одному із них треба дати мат за 257 ходів).

Інші захоплення[ред. | ред. код]

Отто Тітус Блаті був яскравою особистістю. В молоді роки був завзятим велосипедистом і зробив тури по всій Австро-Угорщині, Італії та Боснії на велосипеді. Коли розпочалася ера автомобілів, він став водієм-любителем.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]