Богданов Іван Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богданов Іван Павлович
Основна інформація
Дата народження 21 вересня 1985(1985-09-21) (38 років)
Місце народження Чернігів, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна
Професії хормейстер
Освіта Чернігівський фаховий музичний коледж імені Левка Ревуцького
Колективи Академічний камерний хор імені Д. Бортнянського

Іва́н Па́влович Богда́нов (1985) — хормейстер, художній керівник та головний диригент академічного камерного хору імені Дмитра Бортнянського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іван Богданов народився у місті Чернігові в родині музикантів Павла Миколайовича і Наталії Олександрівни Богданових.

В травні 2004-го закінчив з відзнакою чернігівське музичне училище ім. Ревуцького за фахом «хорове диригування». В тому ж році став лауреатом молодіжного конкурсу хорових диригентів ім. Д. Бортнянського у Сумах.

2004—2009 навчався в Національній музичній академії ім. Чайковського (Київська консерваторія), яку закінчив з відзнакою за спеціальністю «хорове диригування», закінчив клас професора, народної артистки Україна Інеси Шилової.

2007—2009 отримував іменну стипендію Президента України. Під час навчання створив Молодіжний камерний хор «Софія», з яким брав участь у музичних фестивалях країни, здійснював гастрольні поїздки до Львова, Чернігова тощо.

2009—2012 — асистент-стажист НМАУ ім. Чайковського (хорове диригування).

2010-го у віці 24 років на конкурсній основі призначений художнім керівником і головним диригентом Академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського у Чернігові. Стає наймолодшим художнім керівником в Україні.

2010—2014 — навчається на кафедрі оперно-симфонічного диригування в класі професора, народного артиста України А. Власенка, 2011-го проходить пасивну практику в Маріїнському театрі (Санкт-Петербург, Росія) на фестивалі «Зірки білих ночей» та на Зальцбурзькому фестивалі.

У грудні 2011 року приводить камерний хор ім. Бортнянського до перемоги на міжнародному конкурсі хорів ім. Д. Бортнянського у Києві. 2012-го вперше в Україні записав і видав CD-диск «35 духовних концертів Д. Бортянского»[1].

2013 — отримує премію за виразне диригування на міжнародному конкурсі в польському Білостоці. Того ж року на базі хору Бортнянського організує «концертний хор хлопчиків».

Окрім України диригував в Польщі, Болгарії, Австрії, Німеччині, Угорщині, Білорусі, Росії. Диригував багатьма українськими та світовими прем'єрами.

Приватне життя[ред. | ред. код]

Окрім музики, цікавиться літературою, психологією, історією, цими науками Іван захоплювався ще студентом у консерваторії. Володіє українською, англійською та німецькою мовами[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Иван Богданов: «Духовный голод делает человека человеком». www.gorod.cn.ua. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 10 грудня 2016.