Глинський Богдан Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Богдан Федорович Глинський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан Федорович Глинський
Народився невідомо
Велике князівство Литовське
Помер 1509 або 1512[1]
Московія[d]
Місце проживання Велике князівство Литовське
Відомий завдяки організацією козацьких загонів і виправ
Титул князь, намісник черкаський
Посада Гетьман Війська Запорозького
Термін 14881495
Конфесія православний
Рід Глинські
Родичі Федір Семенович Глинський (батько)
У шлюбі з княжна Марія Іванівна Заславська
Діти Володимир Глинський
Герб
Герб

Богда́н Фе́дорович Гли́нськийМамай»; пом. 1509 або 1512)) — князь з роду Глинських, намісник черкаський (14881495) і путивльський (14951497). Один з перших провідників козацьких загонів у землях Великого князівства Литовського.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Богдан Глинський був сином князя Федора Глинського, який вів своє походження від ординського темника Мамая з половецького роду Кият і Чингізхана (предка дружини Мамая).

У 1488 році Богдан перебував на посаді намісника великого князя у Черкасах і обіймав її до 1495 року. Після руйнівних походів Менглі Герая Богдан мав навести лад на кордоні й організувати оборону від майбутніх нападів. Але він виявив ініціативу й почав — за прикладом степових беків набирати ватаги «вільних» вояків (або ж «козаків») з українців для походів на південь[2].

1492 року Глинський здійснив похід на Тягинку, що поблизу гирла Дніпра, захопив кримсько-татарський корабель і визволив багато українців з полону. У зв'язку з цим хан Менґлі I Ґерай надіслав скаргу великому князю Литовському Олександру.

1493 року Глинський разом із «царевичем Уздемиром» ходив походом на Низ, здобув і зруйнував новопоставлене Менґлі І Ґераєм місто Очаків, забрав у ньому «30 тисяч алтинів» грошей, і людей ханських частково побив, а частково забрав у неволю. Тоді ж було пограбовано московського посла Суботу, що їхав до Криму з Валахії. Нападників Глинського хан називав «козаками черкаськими»[3].

1494 року козацька ескадра під його рукою спустилася вниз по Дніпру, татари нічого не могли вдіяти, козаки захопили османську залогу Очакова та розсіяли по степу татарські загони, звільнено сотні бранців, з якими й повернулися до Черкас[4].

Після цього великий князь «змилостивився» на кримцями і в 1495 призначив Богдана на інший «напрямок» — зробивши його намісником Путивля. 4 серпня 1500 році князь Богдан Глинський потрапив в полон до московитян у битві над Ведрошею поблизу Путивля. Помер у полоні 1509 або 1512 року.

Однак існує твердження, що в полоні він або не був, або був недовго. Під його проводом черкаські козаки ще двічі — у 1502 і 1504 роках — успішно штурмують османську фортецю Тавань на Дніпрі[4].

Богдан був одружений з княжною Марією Іванівною Заславською, яка народила йому сина Володимира.

Вважають, що саме він міг бути прототипом «Козака Мамая», ледь не найпопулярнішого світського персонажу українського живопису протягом кількох століть[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bohdan Gliński
  2. а б Мустафін О. Перлини в степу. Розмови про минуле українського Півдня. Х., 2023, с.163
  3. М. Грушевський. Історія України-Руси. Том VII. Розділ II. Стор. 4. Грушевський припускає, що інші походи козаків у 1480-х роках були здійснені за участі Богдана Глинського.
  4. а б Князь Богдан Глинський. Архів оригіналу за 4 червня 2013. Процитовано 11 травня 2013.

Джерела та література[ред. | ред. код]