Богдан (корпорація)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан
Тип корпорація
Форма власності корпорація
Галузь автомобільна промисловість
Спеціалізація автомобілебудування
Засновано 2005
Засновник(и) Гладковський Олег Володимирович
Закриття (ліквідація) 2021
Причина закриття Банкрутство
Штаб-квартира Київ
Територія діяльності Україна, Білорусь, Європа
Філії Черкаси, Луцьк
Продукція автобуси, тролейбуси, легкові та вантажні автомобілі, військова техніка
Послуги автосервіс, авторемонт
Дочірні компанії Луцький автомобільний завод
bogdan.ua
CMNS: Богдан у Вікісховищі

Богда́н — автомобілебудівна корпорація, один з основних операторів автомобільного ринку України.

Корпорація «Богдан» була створена в лютому 2005 року шляхом об'єднання декількох підприємств, з метою реалізації масштабних інвестиційних проєктів, направлених на створення в Україні потужностей з виробництва автотранспортних засобів різних типів.

Виробничі потужності корпорації «Богдан» дозволяють сьогодні виготовляти 120–

150 тисяч легковиків, до 9 000 автобусів та тролейбусів у всіх класах, а також близько 15 000 вантажівок та спеціалізованої техніки. Заводи компанії розташовано у Луцьку та Черкасах.

В липні 2021 року корпорація була визнана банкрутом, розпочато процедуру ліквідації[1].

Віхи історії[ред. | ред. код]

1992 – Зародження бізнесу. Початок продажів автомобілів ГАЗ, ІЖ, Москвич, УАЗ

1996 – Початок продажів автомобілів KIA в Україні

1998 – Придбання Черкаського авторемонтного заводу (в подальшому ВАТ «Черкаський автобус»)

1999 – Підписання угоди про дистрибуцію автомобілів Hyundai в Україні.

1999 – Випуск першого автобусу «Богдан» малого класу

2000 – Придбання Луцького автомобільного заводу (ЛуАЗ)

2000 – Початок виробництва легкових авто з машинокомплектів Волзького автомобільного заводу

2003 – Розпочато експорт автобусів «Богдан»

2004 – Підписання генеральної угоди з Isuzu Motors Limited (Японія) про використання бренду Isuzu на автобусах українського виробництва для зовнішніх ринків

2005 – Шляхом добровільного об'єднання 20 юридичних осіб заснована корпорація «Богдан»

2006 – Відкриття першої черги автобусного виробництва у Луцьку

2006 – Корпорація «Богдан» (Україна), Isuzu Motors Limited (Японія) та Sojitz Corporation (Японія) підписали трьохсторонній договір про створення спільного підприємства

2007 – Експорт автобусів в країни СНД та ближнього зарубіжжя вже становить 50 % від обсягів виробництва

2007 – Початок виробництва автобусів «Богдан» туристичного класу

2008 – Розпочато серійне виробництво сучасних низькопідлогових тролейбусів (м. Луцьк, Україна)

2008 – Відкриття найсучаснішого в Україні заводу з виробництва легкових авто потужністю 120–150 000 автомобілів на рік (м. Черкаси, Україна)

2008 – Закладено основи розвитку повномасштабного виробництва вантажівок. Відкрито новий завод з виробництва вантажної та комерційної техніки (м. Черкаси, Україна)

2009 – Завершено капіталізацію ЛуАЗу. Усі виробничі активи увійшли до складу одного підприємства – ВАТ «ЛуАЗ»

2009 – Змінено назву Луцького автомобільного заводу. Відтепер виробничі потужності корпорації мають назву Публічне Акціонерне Товариство «Автомобільна Компанія „Богдан Моторс“»

2009 – Розпочато виробництво легкового комерційного автомобіля власної розробки Богдан 2310 на базі Лада 2110

2012 – Представлений перший український гібридний автобус Богдан А705.22

Сучасна діяльність[ред. | ред. код]

Квітень 2018 – Презентація нового багатоцільового позашляховика Богдан–2351.[2]

Квітень 2018 – Підписання угоди із Київським політехнічним інститутом ім. Ігоря Сікорського та Науковим парком «Київська політехніка». Спеціалісти «Богдана» та представники навчального закладу спільно розвиватимуть нові технології та розроблятимуть новий транспорт.[3]

Травень 2018 – «Богдан» святкував 20–річний ювілей. З нагоди свята компанія організувала масштабну всеукраїнську акцію. Мешканці 9 найбільших міст України – Києва, Вінниці, Хмельницького, Сум, Одеси, Кременчука, Полтави, Херсона, Івано-Франківська – могли цілий день безкоштовно їздити у нових великих автобусах і тролейбусах «Богдан»[4]. Акція охопила ті міста, які почали оновлення муніципальних автопарків і перехід з автобусів малого класу на сучасні моделі транспорту великого і надвеликого класу. Загалом за 20 років «Богдан» виготовив понад 368 000 транспортних засобів. Із них 18 781 – це автобуси і тролейбуси.[5]

Червень 2018 – Корпорація «Богдан» передала французькому виробнику екологічного транспорту Bluebus 5 12–метрових кузовів для електробусів за укладеним контрактом. «Богдан» відвантажив кузови у зазначений контрактом термін. Французький замовник високо оцінив якість української продукції і висловив зацікавленість у продовженні співпраці.[6]

Липень 2018 – ТОВ «Богдан-Індустрія» – офіційний імпортер автомобілів GreatWall та HAVAL в Україні – відкрив перший в Україні офіційний автосалон HAVAL у Києві.[7]

Липень 2018 – Корпорація «Богдан» презентувала оновлену версію санітарного автомобіля Богдан–2251.[8] Нова партія автомобілів отримала більше десятка удосконалень.

Серпень 2018 – «Богдан» передав армії чергову партію вантажівок підвищеної прохідності «Богдан–6317»[9]. Цього року компанія планує передати понад 200 одиниць такої техніки.

Серпень 2018 – Військова техніка «Богдан» взяла участь у параді до Дня Незалежності України 24 серпня[10]. Зокрема, 7 командирських позашляховиків «Богдан–2351» і 4 санітарні автомобілі Богдан–2251. Техніка проїхала колоною Хрещатиком з нагоди 27 річниці Незалежності України. Крім того, на Софійській площі було представлено броньований багатофункціональний автомобіль підвищеної прохідності «Барс–8», оснащений 120–мм мобільним мінометним комплексом.

Вересень 2018 – «Богдан» відправив до Збройних сил України понад сто одиниць автомобільної техніки у рамках виконання державного оборонного замовлення. До цієї партії увійшли оновлені санітарні автомобілі Богдан–2251 та вантажівки «Богдан–6317». Модель Богдан–2251 доопрацювали у співпраці з військовими медиками на замовлення Міністерства оборони України[11].

Електромашина ERCV27

Жовтень 2018 – «Богдан» передав нові шкільні автобуси «Богдан А22412» для учнів Волинської області в рамках соціальної програми «Шкільний автобус». Транспорт відповідає екологічному стандарту Euro 5 та усім вимогам безпеки для перевезення учнів.[12]

В листопаді 2018 «Богдан» представив у стінах луцького ДП «Автоскладальний завод №1» першу українську повністю електричну вантажівку, виготовлену для данської компанії Banke Electromotive. Електромашина ERCV27 призначена для механізованого завантаження твердих побутових відходів. Вона працюватиме у містах Європейського Союзу.[13] Того місяця «Богдан» достроково виконав контракт з Міноборони[14] на виготовлення і постачання санітарних автомобілів «Богдан–2251» до ЗСУ.

Грудень 2018 року: Президент Петро Порошенко передав до ЗСУ 20 нових автомобілів Богдан–6317[15], виготовлених на Черкаському заводі компанії «Богдан Моторс» у рамках виконання державного оборонного замовлення від Міноборони.

У січні 2019 року «Богдан Моторс» переміг в аукціоні[16] на поставку Києву 55 низькопідлогових надвеликих тролейбусів «Богдан Т90117». Також цього місяця компанія підписала нові контракти із Міністерством оборони на постачання оновлених санітарних машин «Богдан–2251»[17] та вантажівок «Богдан–6317»[18] до Збройних сил України. Крім того, було укладено нову угоду із французькою компанією Bluebus[19] щодо виробництва кузовів для електричних автобусів.

У лютому 2019 року «Богдан Моторс» переміг у тендері[20] на постачання Харкову 57–ми 12–метрових тролейбусів Т70117, пасажиромісткість яких становить 105 осіб.

У березні 2019 року «Богдан Моторс» виграв тендер на постачання 12-метрових тролейбусів до міста Суми[21]. Також цього місяця компанія виготовила перший 18-метровий кузов[22] для електробусів французької компанії Bluebus в рамках контракту.

У лютому 2020 року корпорація «Богдан Моторс» оголосила про скорочення працівників з приводу тиску слідчих органів на підприємство[23].

Наприкінці грудня 2020 року стало відомо, що автомобільна компанія «Богдан Моторс» цього року фактично закрила завод у Черкасах, який виготовляв автомобільну техніку для Міноборони, у цехах порожньо – працівників скорочено, вирішується питання про початок процедури банкрутства[24].

28 квітня 2021 року Державне бюро розслідувань провело обшуки на підприємствах ПрАТ «Завод „Кузня на Рибальському“» та підрозділах ПАТ «АК „Богдан Моторс“»[25].

В лютому 2024 року після проходу через тривалу процедуру банкрутства, трансформації підприємство змогло зберегти виробництво і реформувало. Отримало експортний контракт на 2024 рік. Замість ДП АСЗ №1 "Богдан моторс" оперує нова компанія – «БАС МОТОР»[26].

Структура[ред. | ред. код]

У її склад входять близько 20 компаній, серед яких:

З виробництва транспортних засобів[ред. | ред. код]

ПАТ "Автомобільна компанія «Богдан Моторс». ДП№ 1 — виробництво автобусів та тролейбусів, ДП№ 2 — виробництво легкових авто

З реалізації та сервісного обслуговування транспортних засобів[ред. | ред. код]

  • ТОВ «Богдан Авто Холдинг» – продаж та сервісне обслуговування автомобілів. Автомобілі холдингу реалізуються на території України через філії та розвинуту дилерську мережу
  • ТОВ «Торговельно-сервісний дім „Богдан“» – продаж та сервісне обслуговування автобусів «Богдан»

З надання автосервісних послуг, гарантійного та післягарантійного обслуговування[ред. | ред. код]

ТОВ «Богдан Авто Холдинг»

Інші підприємства[ред. | ред. код]

  • ДП «Транспортне підприємство „Богдан“» – транспортно-експедиційні послуги.
  • ТОВ «Автомобільна Група „Богдан“» – надання консультаційних та інформаційних послуг.
  • ТОВ «Інженерно-будівельна компанія ПБС» – проєктні та проєктно-вишукувальні роботи.

Виробництво[ред. | ред. код]

Легкові автомобілі[ред. | ред. код]

Корпорація «Богдан» має найсучасніше в Україні підприємство з повномасштабного виробництва легкових автомобілів в місті Черкаси (ДП «Автоскладальний завод № 2» ПАТ "Автомобільна Компанія «Богдан Моторс»).

Історія[ред. | ред. код]

Історія виробництва легкових автомобілів Корпорацією «Богдан» розпочинається з 2000 року, коли з машинокомплектів Волзького автомобільного заводу (АвтоВАЗ, Росія) були виготовлені перші автомобілі. З того часу компанія інвестує значні кошти в розвиток, розширення та модернізацію виробництва. 20 червня 2008 року введено в експлуатацію перше за часи існування незалежної України національне автомобілебудівне підприємство. Обсяг інвестицій в цей проєкт склав більше 330 млн доларів.

Виробничі потужності[ред. | ред. код]

Потужність підприємства становить 120 000–150 000 легкових автомобілів на рік. Підприємство налічує 2 цехи складання автомобілів, 2 цехи зварювання, цехи доводки, тестування та логістики, а також унікальний комплекс лакофарбування кузовів та фарбування пластмас. Наявність процесу нанесення першого ґрунту (електроосадження) вигідно відрізняє його від подібних виробництв на пострадянському просторі.

Модельний ряд[ред. | ред. код]

За ліцензіями Корпорація на своїх потужностях виробляє автомобілі Богдан–2110 (ВАЗ–2110), Богдан–2111 (ВАЗ–2111), Hyundai Accent, Hyundai Elantra XD та Hyundai Tucson. Нещодавно Корпорація розпочала виробництво автомобіля Богдан 2310 – пікап, а також Богдан–2312 власної розробки на базі ВАЗ–2110. Конструкція фургону розроблена з урахуванням можливості встановлення газобалонного обладнання. Наразі тривають тестування та сертифікація автомобіля і готується друга версія pick–up – бортова тентова модифікація із рамною конструкцією.

Вантажні, військові та спеціальні автомобілі[ред. | ред. код]

Черкаський автомобільний завод «Богдан» (вантажівки)

Виробництво вантажівок — один з перспективних напрямків діяльності корпорації «Богдан».

9 вересня 2008 року завершено будівництво автомобільного заводу з крупновузлового виробництва вантажних автомобілів в місті Черкаси (ДП «Автоскладальний завод №3» ПАТ "Автомобільна Компанія «Богдан Моторс»).

Інвестиції склали майже 100 млн грн.

Виробничі потужності[ред. | ред. код]

Проєктна потужність заводу 15 000 автомобілів на рік. Підприємство має новітнє обладнання та цехи зі складання вантажівок, виробництва надбудов, зварювання, діагностичний та логістичний

Модельний ряд[ред. | ред. код]

На заводі виготовляють три моделі вантажівок: дві середньотонажні ISUZU NQR71P/R (ISUZU NPR75L-KL/LL) та ISUZU NMR85L, а також малотоннажна ISUZU NLR85AL.

В березні 2016 року прес-служба компанії повідомила про плани розпочати випуск деяких вантажних автомобілів Мінського автозаводу (МАЗ). Спочатку передбачалось великовузлове збирання: збірка шасі, зварювання, фарбування і установка вантажної платформи. «Надалі український автовиробник має намір локалізувати виробництво, залучаючи вітчизняних виробників комплектуючих». Перш за все, йдеться про дві повнопривідні моделі: МАЗ–5316 і МАЗ–6317[27].

Надалі «Богдан» планує організувати виробництво ще однієї моделі – сідельного тягача МАЗ–6425. Такі машини вже перебувають на озброєнні української армії. Зокрема вони були помічені за перевезенням нових вітчизняних бронетранспортерів БТР–4Е1[27].

В квітні 2017 року Черкаський завод «Богдан» передав до збройних сил України першу партію з 10 санітарних машин .[28] До кінця 2017 року планується закупівля ще 130 таких машин в рамках ДОЗ.[29]

В грудні 2017 року вантажний автомобіль Богдан-6317 з двигуном WeichalPower допущений до експлуатації у ЗС України.[30]

У квітні 2018 року «Богдан» презентував новий багатоцільовий позашляховик Богдан–2351. Він має замінити застарілий УАЗ. Нова машина має двигун потужністю 143 к/с, вищу максимальну швидкість та вантажопідйомність 1000 кг.[31]

Автобуси і тролейбуси[ред. | ред. код]

Автоскладальний завод №1 «Богдан Моторс» (колишній ЛуАЗ) в Луцьку

Виробництво автобусів «Богдан» почалося в 1999 році. Особливість конструкції автобусів «Богдан» полягає у використанні єдиної агрегатної бази Isuzu (Японія). Саме з початком виробництва автобусів Корпорація «Богдан» заявила про себе як про національного автовиробника.

Поряд з розвитком виробництва автобусів і тролейбусів в Україні, корпорація веде активну роботу з організації виробництва за межами країни. 2011 року ВАТ «Черкаський автобус», який займався випуском автобусів вийшов зі складу корпорації і почав збір оновлених автобусів вже під новою маркою «Ataman» (крім того ще випускаються старомодельні автобуси марки «Богдан»).

ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ "Автомобільна Компанія «Богдан Моторс» (в минулому ВАТ «Луцький автомобільний завод») створене на базі Луцького виробничого майданчику корпорації «Богдан».

Основним завданням підприємства є виробництво автобусів малого, середнього, великого та надвеликого класу та тролейбусів різних модифікацій.

Виробничі потужності[ред. | ред. код]

ДП «АСЗ №1» АТ «АК „Богдан Моторс“» може виготовляти до 8000 автобусів та тролейбусів на рік. Підприємство має пресово-заготівельне, кузовне, фарбувальне, складальне виробництво, комплекс діагностики, доводки та здачі.

Модельний ряд[ред. | ред. код]

Завод випускає малі, середні, великі, надвеликі автобуси та тролейбуси різних модифікацій; зокрема, туристичні, міжміські, приміські, міські, спеціалізовані та шкільні.

Об'єми випуску[ред. | ред. код]

Роки випуску 2007[32] 2008[33] 2009[34] 2010[35] 2011[36] 2012[37] 2013[38] 2014[39] 2015[40] 2016[41] 2017[42] 2018[43]
Легковики 54 215 87 328 14 386 19 190 20 240 12 034 5 958 1 999 0 0 0 0
Автобуси 3 422 3 744 605 867 144 455 496 64 54 78 110 50
Вантажівки 835 2000 7 1035 650 876 284 122 6 0 0 0
Загалом 58 472 93 072 14 998 21 092 21 034 13 365 6 738 2 185 60 78 110 50

Окрім показників наведених у таблиці вище, також слід враховувати те, що корпорація "Богдан" виготовляє тройлебуси та виконує військові замовлення(на вантажівки, позашляховики та бронеавтомобілі).

Проблеми з якістю[ред. | ред. код]

Наприкінці 2017 року в Україні виник скандал через непридатність медичного обладнання та самого автомобіля для використання в зоні ведення бойових дій внаслідок його низьких характеристик, поганої якості виготовлення і збірки. Виробництво і закупівлю санітарних автомобілів Богдан–2251 зупинено[44].

28 січня 2018 року в прямому ефірі громадського радіо член Ради волонтерів при Міністерстві оборони України Валентина Варава зазначила, що з 100 санітарних автомобілів Богдан–2251 на фронт передали 50 автомобілів, причому 25 з них зламались не проїхавши і 10 000 кілометрів.[45]

Банкрутство[ред. | ред. код]

6 липня 2021 року господарський суд Дніпропетровської області визнав банкрутом Приватне акціонерне товариство "Автомобільна Компанія "Богдан Моторс", що входить в корпорацію «Богдан Моторс». Суд відкрив ліквідаційну процедуру. Борги компанії перед кредиторами, серед яких є споріднені підприємства, склали 6 700 000₴[46].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Суд визнав банкрутом “Богдан Моторс” Гладковського. Економічна правда (укр.). Процитовано 22 вересня 2022.
  2. Пройшла презентація нового позашляховика Богдан-2351 (Відео). MMR — Motor Media Review (укр.). Архів оригіналу за 26 квітня 2018. Процитовано 26 квітня 2018.
  3. Корпорация «Богдан» и КПИ будут совместно разрабатывать новый электротранспорт: Авто новости от AUTO-Consulting - Богдан. www.autoconsulting.com.ua. Архів оригіналу за 26 квітня 2018. Процитовано 26 квітня 2018.
  4. Пассажиров автобусов и троллейбусов «Богдан» ожидает сюрприз - Автоцентр.ua. Автоцентр.ua (uk-UA) . 21 травня 2018. Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 30 травня 2018.
  5. За 20 лет «Богдан» выпустил 18 781 автобусов и троллейбусов: Авто новости от AUTO-Consulting - Богдан. www.autoconsulting.com.ua. Архів оригіналу за 26 червня 2018. Процитовано 30 травня 2018.
  6. Корпорация "Богдан" завершила контракт на поставку кузовов для электробусов во Францию. Интерфакс-Украина (рос.). Архів оригіналу за 26 червня 2018. Процитовано 26 червня 2018.
  7. Официальный Haval уже в Киеве | MotorGlobe. Motor Globe (ru-RU) . 12 липня 2018. Архів оригіналу за 16 листопада 2021. Процитовано 30 липня 2018.
  8. На заводе "Богдан" показали улучшенную версию санитарного автомобиля (Видео) | FaceNews.ua: новости Украины. www.facenews.ua. Архів оригіналу за 30 липня 2018. Процитовано 30 липня 2018.
  9. ЗСУ отримали чергову партію військових вантажівок «Богдан 6317» | Republic.com.ua. republic.com.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 6 травня 2021. Процитовано 3 вересня 2018.
  10. Яка техніка була присутньою на параді до Дня Незалежності-2018 - 24 Канал. 24 Канал. Архів оригіналу за 3 вересня 2018. Процитовано 3 вересня 2018.
  11. AUTOBLOG.UA. «Богдан» передал военным более 100 автомобилей — новости на сайте AvtoBlog.ua. avtoblog.ua (ru-ru) . Архів оригіналу за 20 вересня 2020. Процитовано 28 вересня 2018.
  12. "Богдан" передав Волинській області шкільні автобуси за 16,6 млн гривень. ukranews_com (ua) . Архів оригіналу за 31 жовтня 2018. Процитовано 31 жовтня 2018.
  13. Богдан представив першу електровантажівку виготовлену для Євросоюзу. http://uprom.info/. Національний промисловий портал. 22 листопада 2018. Архів оригіналу за 22 листопада 2018. Процитовано 22 листопада 2018.
  14. Корпорация "Богдан" досрочно выполнила ГОЗ на 2018г на поставку ВСУ санитарных "Богдан 2251". Интерфакс-Украина (рос.). Архів оригіналу за 29 листопада 2018. Процитовано 29 листопада 2018.
  15. ДО ЗБРОЙНИХ СИЛ УРОЧИСТО ПЕРЕДАНО АВТОМОБІЛІ БОГДАН 6317 | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 9 січня 2019. Процитовано 9 січня 2019.
  16. “БОГДАН МОТОРС” ВИЗНАНО ПЕРЕМОЖЦЕМ ТЕНДЕРУ НА ПОСТАЧАННЯ 55 ТРОЛЕЙБУСІВ ДЛЯ КП “КИЇВПАСТРАНС” | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019.
  17. «БОГДАН МОТОРС» УКЛАВ НОВИЙ МАСШТАБНИЙ КОНТРАКТ ІЗ МІНОБОРОНИ НА ПОСТАЧАННЯ САНІТАРНИХ МАШИН | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019.
  18. «БОГДАН МОТОРС» ЗНАЧНО ЗБІЛЬШИТЬ ВИРОБНИЦТВО БАГАТОЦІЛЬОВИХ ВАНТАЖІВОК ДЛЯ ЗСУ В 2019 РОЦІ | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019.
  19. «БОГДАН» ВІДКРИВ 2019 РІК НОВИМ МІЖНАРОДНИМ КОНТРАКТОМ ІЗ ФРАНЦУЗЬКОЮ КОМПАНІЄЮ | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 січня 2019. Процитовано 29 січня 2019.
  20. «БОГДАН МОТОРС» ВИГРАВ ТЕНДЕР НА ПОСТАЧАННЯ ХАРКОВУ 57 СУЧАСНИХ ТРОЛЕЙБУСІВ | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 28 лютого 2019. Процитовано 27 лютого 2019.
  21. «БОГДАН» ВИГРАВ ТЕНДЕР НА ВИРОБНИЦТВО СУЧАСНИХ НИЗЬКОПІДЛОГОВИХ ТРОЛЕЙБУСІВ ДЛЯ СУМ | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 26 березня 2019. Процитовано 26 березня 2019.
  22. «БОГДАН» ВИГОТОВИВ ПЕРШИЙ КУЗОВ ДЛЯ ФРАНЦУЗЬКОЇ КОМПАНІЇ BLUEBUS У РАМКАХ ВИКОНАННЯ НОВОГО КОНТРАКТУ | Корпорація Богдан. bogdan.ua (укр.). Архів оригіналу за 26 березня 2019. Процитовано 26 березня 2019.
  23. ЧЕРЕЗ ДІЇ САП ТА НАБУ «БОГДАН МОТОРС» ОГОЛОСИЛА ПРО СКОРОЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ТА НАПОЛЯГАЄ НА ПРИПИНЕННІ ПОЛІТИЧНО МОТИВОВАНОГО ПОСТІЙНОГО ТИСКУ НА ПІДПРИЄМСТВО. Корпорація «Богдан» (укр.). 3 лютого 2020. Архів оригіналу за 4 лютого 2020. Процитовано 4 лютого 2020.
  24. Черкаський завод «Богдан Моторс» який працював на Міноборони закрито – вирішується питання по банкрутству. Ukrainian Military Pages. 28 грудня 2020. Архів оригіналу за 28 грудня 2020. Процитовано 30 грудня 2020.
  25. ДБР обшукало «Кузню на Рибальському» і «Богдан Моторс». Ukrainian Military Pages. 29 квітня 2021. Архів оригіналу за 29 квітня 2021. Процитовано 29 квітня 2021.
  26. Потужний український виробник автобусів реформував виробництво і отримав експортний контракт на 2024 рік: Авто новини від AUTO-Consulting - Богдан. autoconsulting.ua. Процитовано 27 лютого 2024.
  27. а б «Богдан» збиратиме білоруські МАЗи. Військова панорама. 09 Mar 2016. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 9 березня 2016.
  28. Черкаський автозавод «Богдан» передав Збройним Силам перші десять санітарних машин Богдан 2251. http://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 11 квітня 2017. Архів оригіналу за 15 серпня 2017. Процитовано 14 серпня 2017.
  29. Цього року закуплять 130 санітарних Богдан-2251 в рамках Державного оборонного замовлення. http://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 15 серпня 2017. Архів оригіналу за 15 серпня 2017. Процитовано 14 серпня 2017.
  30. Автомобіль Богдан-6317 з двигуном WeichalPower допущений до експлуатації у ЗС України. http://www.ukrmilitary.com/. Ukrainian Military Pages. 8 грудня 2017. Архів оригіналу за 10 грудня 2017. Процитовано 9 грудня 2017.
  31. У Черкасах показали новий позашляховик для Збройних сил | Черкащани [LIVE]. Черкащани [LIVE] (укр.). Архів оригіналу за 27 квітня 2018. Процитовано 26 квітня 2018.
  32. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2007 рік [Архівовано 19 вересня 2016 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  33. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2008 рік [Архівовано 19 вересня 2016 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  34. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2009 рік [Архівовано 15 листопада 2016 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  35. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2010 рік [Архівовано 11 листопада 2016 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  36. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2011 рік [Архівовано 19 серпня 2019 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  37. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2012 рік [Архівовано 13 листопада 2016 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  38. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2013 рік [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  39. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2014 рік [Архівовано 19 серпня 2019 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  40. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2015 рік [Архівовано 19 серпня 2019 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  41. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2016 рік [Архівовано 19 серпня 2019 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  42. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2017 рік [Архівовано 19 серпня 2019 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  43. Обсяги та динаміка виробництва автотранспортних засобів в Україні (шт.) за 2018 рік [Архівовано 19 січня 2019 у Wayback Machine.] Асоціація автовиробників України
  44. В УКРАЇНІ ПРИЗУПИНИЛИ ВИРОБНИЦТВО САНІТАРНИХ АВТОМОБІЛІВ «БОГДАН». Архів оригіналу за 12 лютого 2018. Процитовано 6 березня 2018.
  45. Чому медики не хочуть використовувати автомобіль Богдан-2251 для евакуації поранених? Пояснює волонтерка [Архівовано 2 березня 2018 у Wayback Machine.] 28.01.2018
  46. Корпорація «Богдан Моторс» – банкрут. Український мілітарний портал. 7 липня 2021. Архів оригіналу за 11 липня 2021. Процитовано 8 липня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]