Бодинаміка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бодинаміка (англ. Bodynamic) — сучасний метод тілесно-орієнтованої психотерапії, заснований Лізбет Марчер (англ. Lisbeth Marcher) у Данії в 1970-х роках. Термін англ. Bodynamic утворений від злиття двох англійських слів — тіло (англ. body) і динаміка (англ. dynamic).

Метод полягає в тому, що характер може бути сформований під впливом дитячої травми, що в дорослому віці знаходить відображення в м'язових затискачах і хронічних захворюваннях. У бодинаміці не «ломається» психологічний захист людини доти, доки не буде створена нею опора на вже існуючі ресурси, щоби людина не опинилася «оголеною» перед життєвими проблемами, і щоби могла справитися з ними власними внутрішніми силами; терапевт «показує» людині свої ресурси, допомагає формувати нові для пошуку опори на зміни, і коли сама людина забажає, тоді може мінятися самостійно згідно своєї волі та побажання; терапевт допомагає, супроводжує, направляє цей процес[1].

Головна концепція є в аналізуванні[2] того, що протягом періоду розвитку людині притаманне прагнення досягти зв'язку з іншими людьми й навколишнім середовищем. При здоровому розвитку взаємний зв'язок зростає та розширюється в міру знайомства дитини з різноманітністю ресурсів та інструментів реалізації такого контакту. У кожній стадії розвитку людини фокус зв'язку в дитячо-батьківських відносинах зосереджений навколо певної теми:

  • На 1-й стадії розвою стосунки сфокусовані на формуванні почуття безпечного існування;
  • на 2-й — що людські потреби можуть бути підтримані та задоволені,
  • на 3-й — на дослідженні світу та автономності;
  • на 4-й — на можливості мати свою власну силу, наміри, волю залишаючись улюбленим;
  • на 5-й — на можливості мати сильні романтичні та сексуальні почуття;
  • на 6-й — на формуванні думок, переконань про світ і самовираження;
  • на 7-й — на можливості бути членом соціальної групи без необхідності бути особливим, але при цьому на усвідомленні своєї цінності та унікальності[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (рос.)Усатова Е. В., Бодинамика [Архівовано 13 вересня 2019 у Wayback Machine.] // osteopat.ua
  2. p.385 - Nancy Allison, Encyclopedia of Body-mind Disciplines, The Rosen Publishing Group, Inc., New York, 1998 — ISBN 0-8239-2546-3 (англ.)
  3. (рос.)Румянцев Олег, Бодинамика [Архівовано 9 серпня 2020 у Wayback Machine.] // Therapy.by — психология и психотерапия

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]