Бодогізел

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бодогізел
Помер 580-ті
Карфаген, Візантійська імперія або преторіанська префектура Африки, Візантійська імперія
Країна  Франкське королівство
Батько Муммолін
У шлюбі з Chrodoarad
Діти Арнульф Мецький

Бодогізел (д/н — 589) — державний і військовий діяч франкського королівства Австразія.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії ріпуарських франків. Його предком був король Хлодеріх. Сам Бодогізел був сином або онуком Мундеріха, сина Хлодеріха. За іншою версією батьком Бодогізела був Муммолін, син Мундеріха. Здобув гарну і ґрунтовну освіту, яку вихваляв Венанцій Фортунат.

561 року після поділу Провансу на Арльський і Авіньйонський (Марсельський) Бодогізел призначається патрикієм і ректором останнього. Перебував на посаді до 565 року.

Згодом обіймав посади при дворі короля Австразії Сігіберта I. Отримав індивідуальний титул герцога. 584 року супроводжував доньку короля Нейстрії Хільперіка I — Рігунту — до її нареченого Реккареда I, короля вестготів.

589 року очолив посольство до візантійського імператора Маврикія. На зворотному шляху зупинився в Карфагені. Тут один з його охоронців убив місцевого мешканця. У відповідь натовп напав на Бодогізела, якого також було вбито та розірвано на шматки.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Хродоара.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lewis, A. R. (1976). «The Dukes in the Regnum Francorum, A.D. 550—751». Speculum. 51 (3): 381—410.
  • Reimitz, Helmut (2015). History, Frankish Identity and the Framing of Western Ethnicity, 550—850. Cambridge University Press.