Божко Федір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федір Божко
Народження 7 червня 1893(1893-06-07)
село Піски Лохвицького повіту Полтавської губернії
Смерть 12 грудня 1921(1921-12-12) (28 років)
Харків
Країна  УНР
Приналежність  Армія УНР
Звання  Корнет

 Підполковник
Війни / битви Перша світова війна
Українсько-радянська війна
Нагороди
Георгіївський хрест 4 ступеня
Георгіївський хрест 4 ступеня

Федір Божко (* 7 червня 1893, Піски Лохвицького повіту Полтавської губернії — † 12 грудня 1921, Харків) — ад'ютант оперативного відділу 2-ї Запорозької дивізії, заступник командира і тимчасовий виконувач обов'язків командира Окремого кінного партизанського дивізіону ім. П. Болбочана, заступник командира полку Чорних запорожців. У січні-березні 1919 року, коли командир полку Петро Дяченко був хворим на тиф, тимчасово виконував обов'язки командира полку. Під час Першої світової війни служив у 2-му Дагестанському полку Кавказької туземної кінної дивізії («Дикої»). Георгіївський кавалер (солдатський Георгіївський хрест 4-го ступеня).

31 серпня 1919 р. у Києві разом з групою козаків виконав наказ Володимира Сальського і зірвав російський прапор з будинку Думи, що спровокувало стрілянину.

Військові звання — корнет російської армії, підполковник Армії УНР.

1920 р. за завданням генерала Омеляновича-Павленка був відправлений на радянську територію з розвідницькою місією під прізвищем Дєментьєв. Був заарештований, утік, але згодом сам з'явився до більшовиків з удаваним каяттям за колишню діяльність, але насправді з метою залишитися на радянській території на легальному стані, щоб знайти і викрити більшовицьких інформаторів у патріотичному середовищі. Заарештований за підозрою в нелояльності, вбитий під час спроби втечи в ніч з 12 на 13 грудня 1921 року[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 жовтня 2018. Процитовано 23 березня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]